ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι τρεις λόγοι που οι ξένοι το ξανασκέφτονται για το Χ.Α.

01:01 - 08 Μαρ 2013 | Χρηματιστήριο
Oι τρεις λόγοι που οι ξένοι το ξανασκέφτονται για το Χ.Α.
Όσο έτρεξε, έτρεξε; Η "άλλη" ανάγνωση του report της Alpha Finance...

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν χρηματιστηριακοί παράγοντες για το Χ.Α., που κρίνουν την πορεία της αγοράς από τον Ιούνιο μέχρι και τον Φεβρουάριο, διάστημα κατά το οποίο ο γενικός δείκτης ήταν μόνιμα σε θετικό πρόσημο. Από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου παρατηρείται κόπωση στο Χρηματιστήριο, σχολιάζουν οι χρηματιστές, η οποία θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα

 

Η χώρα μπορεί να μην έχει πια ρίσκο εξόδου από το ευρώ, αλλά οι αποτιμήσεις έχουν φτάσει σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μετοχής στον ASE 25 που η αποτίμησή της στο ταμπλό ήταν χαμηλότερη από τα μετρητά που είχε στα ταμεία της και τώρα η απόδοσή της έχει υπερδιπλασιαστεί με το ταμείο... σταθερό.

 

Η αγορά ανησυχεί και κατεβάζει ταχύτητα για τρεις λόγους:

 

Ο πρώτος λόγος, σύμφωνα με τους χρηματιστές, είναι να υπάρξει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της γενικευμένης κρίσης, η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί, κάτι που αποτυπώνεται στα μειμένα έσοδα τονΙανουάριο και τον Φεβρουάριο.

 

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις τράπεζες. Πλέον ο χρόνος για τα πιστωτικά ιδρύματα μετράει αντίστροφα, δηλαδή για να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις με θέμα τις αυξήσεις κεφαλαίου. Από τις επαφές που είχαν οι τραπεζίτες με τους ξένους, οι τελευταίοι ζητούν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές για να συμμετάσχουν. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά γνώστες της αγοράς, οι ξένοι ζητούν τόσο χαμηλές τιμές για να έχουν δικλείδα ασφαλείας κατά την πώληση των μετοχών στο μέλλον. Οι χαμηλές τιμές στις αυξήσεις κεφαλαίου αναμένεται να αποτελέσουν και τον πάτο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

Ο τρίτος λόγος συνδέεται με τις αποκρατικοποιήσεις και με το ενδεχόμενο να μην πάει κάτι καλά. Μπορεί μέσω του «R» η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ (Κέρδος, 5/3/2013) να εμφανίζεται καθησυχαστική προς την αγορά ότι ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ θα προχωρήσουν κανονικά στις προκαθορισμένες ημερομηνίες του Απριλίου, ωστόσο διατυπώνονται ενστάσεις. Αφενός επειδή εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και η επικύρωση της σύμβασης με την Ιντραλότ από την γενική συνέλευση, αφετέρου γιατί η ΔΕΠΑ βρίσκεται εν μέσω των γαιοπολιτικών συμφερόντων ΗΠΑ - Ρωσίας.

 

 

Alpha Finance

Η Alpha Finance θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς (ή πολύ αργά) για ένα γενικό ράλι στην αγορά, τουλάχιστον για το α' εξάμηνο του 2013. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή το Χ.Α. έκανε ράλι το περασμένο έτος κυρίως λόγω της υποχώρησης του ρίσκου της χώρας, όμως, δεδομένης της βραδείας μακροοικονομικής ανάκαμψης, πολλές αποτιμήσεις μετοχών φαίνονται πλέον «πλήρεις» υπό το πρίσμα ρίσκου/ανταμοιβής, έστω και αν η χρηματιστηριακή «βλέπει» περιθώριο ανόδου 11-15% για τον Γενικό Δείκτη εκτός τραπεζών. Από τη στιγμή που τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχουν -κατά την εκτίμηση της χρηματιστηριακής- «βγει από το τραπέζι δια παντός», το μακροοικονομικό περιβάλλον αποτελεί το μοναδικό σημαντικό ρίσκο στις εκτιμήσεις της. διευκρινίζει πως οι υποθέσεις της βασίζονται στις εκτιμήσεις για βραδεία ανάκαμψη. Θεωρεί πως δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το 2013 (και ιδιαίτερα το α' εξάμηνο) η ύφεση είναι μεγαλύτερου του αναμενόμενου και η ανάκαμψη του 2014-2020 πολύ πιο ισχυρή. Η άστατη πορεία της ελληνικής αγοράς μετοχών, αναφέρει η Alpha Finance, εξακολουθεί να πρoσφέρει κάποια καλά σημεία εισόδου για συγκεκριμένες μετοχές. Τονίζει ότι η Ελλάδα έχει χάσει την εύνοια πολλών αξιοσέβαστων επενδυτικών οίκων, και ως αποτέλεσμα αυτού η ποιότητα των συμμετεχόντων επιδεινώθηκε έντονα τα τελευταία 2-3 χρόνια. Η Alpha Finance προβλέπει πως το stock picking θα συνεχίσει να κυριαρχεί στις επενδυτικές αποφάσεις και το 2013.

Ως κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για φέτος έχει τις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Frigoglass και Μυτιληναίου τονίζοντας πως τουλάχιστον για το α' εξάμηνο του 2013 προτιμά να επικεντρώσει την προσοχή της σε συγκεκριμένες μετοχές που δείχνουν υποτιμημένες σε σχέση με τα εταιρικά ή κλαδικά χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα τα ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα ή η ιδιωτικοποίηση ή απελευθέρωσή τους.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.