ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tι θα ισχύει για warrants και διασπορά στο Χ.Α.

14:44 - 26 Απρ 2013 | Χρηματιστήριο
Νέες αλλαγές έρχονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Χ.Α. προκειμένου να ενσωματωθούν τα warrants των τραπεζών και η όλη διαδικασία να κυλίσει ομαλά. Ταυτόχρονα, έρχονται αλλαγές και σε ότι έχει να κάνει με τη διασπορά. Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να δώσει τη σχετική έγκριση στο Χ.Α. η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα:

 

 

1.Αλλαγές στην αγορά λόγω warrants

Δημιουργία αγοράς για τα warrants σε συμμόρφωση με το νόμο που λέει ότι τα συγκεκριμένα "δικαιώματα" πρέπει να διαπραγματεύονται στο ΧΑ

 

2. Τροποποίηση αλγορίθμου κλεισίματος

Οταν μια μετοχή δεν κάνει στο auction μια σηματική πράξη συγκριτικά με την κεφαλαιοποίησή της, τότε η τιμή κλεισίματος θα πηγαίνει πιο «πίσω». Δηλαδή αν η μετοχή δεν έχει κάνει συγκεκριμένη αξία συναλλαγών, δεν θα αλλάζει η τιμή κλεισίματός της.

 

3. Ποσοστό που πρέπει να έχει κάποιος μέτοχος για να αφαιρείται από την διασπορά

Με βάση το τρέχον πλαίσιο είναι στο 2% ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη είναι 5%. Αυτό που τώρα προτείνεται με ευκαιρία και την Coca Cola (της οποίας η διασπορά θα μετράται στο Λονδίνο, οπότε πρέπει και το ΧΑ να κινηθεί αναλόγως) είναι το ποσοστό να πάει στο 5%.

 

4. Μειώνεται ο αριθμός φυσικών & νομικών προσώπων για εισαγωγή

Ο τρέχον κανονισμός απαιτούσε 2.000 πρόσωπα να κατέχουν μετοχές μιας εταιρίας κατά την εισαγωγή της στο ΧΑ και τώρα θα μειωθεί στα 300. Πολλά μέλη πρότειναν να απαλειφθεί εντελώς αυτό το κριτήριο γιατί δεν ισχύει πουθενά αλλού στην Ευρώπη

 

5. Εξαιρούνται από τους κανόνες της διασποράς οι μετοχές του ΤΧΣ

Με βάση παλαιότερη (περίπου πριν 6 μήνες) τροποποίηση των κανονισμών FTSE εξαιρούνται οι μετοχές του ΤΧΣ στον υπολογισμό της διασποράς για τους δείκτες. Οι FTSE το είχαν εφαρμόσει και στο Λονδίνο λόγω RBS.

Ουσιαστικά με τόσους επενδυτές που έχουν οι δικές μας τράπεζες (πχ 250.000 η Εθνική) δεν τίθεται θέμα ρευστότητας. Εάν έμπαιναν στη χαμηλή διασπορά θα ήταν σαν να τιμωρούνταν οι μέτοχοι των τραπεζών.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:54 - 26 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.