ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κυβερνητική κρίση στην Πορτογαλία ρίχνει τις αγορές και το Χ.Α.

11:45 - 03 Ιουλ 2013 | Χρηματιστήριο
Η κυβερνητική κρίση στην Πορτογαλία ρίχνει τις αγορές και το Χ.Α.
Σε πολύμηνα χαμηλά που παραπέμπουν στο 2012 κινήθηκε ο γενικός δείκτης το Χ.Α. και διαμορφώθηκε 819,03 μονάδες.

Πτωτικά έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 819,03 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας απώλειες 0,58%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 62,87 εκατομμύρια ευρώ.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, παρατηρήθηκαν μεικτά πρόσημα. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες Μέσων Ενημέρωσης (-9,42%) και Τραπεζών (-4,40%), ενώ η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρήθηκε στους δείκτες Κατασκευών και Υλικών (+2,66%) και Πρώτων Υλών (+1,29%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,49%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,55%. Από τους 142 τίτλους που διακινήθηκαν, 62 υποχώρησαν, 59 ενισχύθηκαν και 21 παρέμειναν σταθεροί.

 

Πρόκειται για επίπεδα τα οποία έχει να συναντήσει η αγορά από το φθινόπωρο του 2012. Είναι αξιοσημείωτο ότι η νέα μεγάλη πτώση συντελείται με τζίρο ο οποίος κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης προσέγγιζε τα 20 εκατ. ευρώ. Ο λόγος της νέας μεγάλης πτώσης δεν είναι άλλος από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γκάσπαρ τη Δευτέρα και του ΥΠΕΞ, Πόρτας, την Τρίτη.

 

Οι αγορές θέτουν εν αμφιβόλω την αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει τον ευρωπαϊκό νότο με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ισπανικών, των ιταλικών και των πορτογαλικών ομόλογων να εκτίνονται στα ύψη. Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως εξηγούν χρηματιστές, έλληνες και ξένιοι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους για τις ευρωπαϊκές αγορές. Τηρώντας στάση αναμονής και βεβαίως κατοχύρωσης κερδών μετά το ράλι των τελευταίων ημερών.

 

Για την Ελλάδα δε, οι τριγμοί στην πορτογαλική κυβέρνηση φαίνεται ότι αποτελούν τη χαριστική βολή για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο βάλλεται σφόδρα τόσο από τις κυβερνητικές αψιμαχίες όσο και από την καθυστέρηση στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και στις αποκρατικοποιήσεις.  

 

Στ.Κ.Χάριτος

 

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 19:26 - 03 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.