ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι καλοκαιρινές προσδοκίες από το ταμπλό - Τα χαρτιά και οι αποτιμήσεις

23:05 - 18 Ιουλ 2013 | Χρηματιστήριο
Oι καλοκαιρινές προσδοκίες από το ταμπλό - Τα χαρτιά και οι αποτιμήσεις
Μεγάλη αύξηση στη ροή ανοίγματος κωδικών μέχρι και τον Ιούνιο.

Ενδιαφέρον σε stories και αποτιμήσεις εισηγμένων  ψάχνουν οι επενδυτές κι εφόσον η αγορά σταθεροποιηθεί. Με το επενδυτικό ενδιαφέρον υποτονικό, κυρίως από την πλευρά των ξένων και με παρακαταθήκη τους περισσότερους από τους 18 χιλιάδες κωδικούς που έχουν ανοίξει στο Χ.Α. από την αρχή του χρόνου όταν πέρσι καθ' όλη τη διάρκεια του 2012 είχαν ανοίξει μόλις 21 χιλιάδες, εκτιμάται ότι η αγορά θα βρει σταδιακά το βήμα της. Η πρώτη σημαντική αντίσταση οριοθετείται στις 850 μονάδες και ακολουθεί αυτή στις 870 μονάδες, ενώ η έξοδος από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι θα σηματοδοτηθεί με κλεισίματα υψηλότερα των 884 μονάδων. Στην περίπτωση του FTSE25, πρώτο ζητούμενο είναι η υπέρβαση της ζώνης 288 - 290, ενώ τα κλεισίματα υψηλότερα των 303 μονάδων θα δώσουν σήμα εξόδου από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.

 

Τράπεζες

Χαρακτηριστικά, η περίπτωση της πώλησης των assets των τραπεζών αναμένεται να τροφοδοτήσει σοβαρά το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ήδη χθες, παρά τις διαψεύσεις, έγινε γνωστό ότι η Εθνική προτίθεται να πουλήσει μέρος της συμμετοχής της έως 40% την Τούρκικη θυγτρική της, την Finansbank. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρέχουσα περίοδος είναι σημαντική για ένα deal αυτού του τύπου, δεδομένου ότι η Τουρκική οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, με τη λίρα να κινείται σε ιστορικά χαμηλά και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να προσανατολίζεται σε αύξηση των επιτοκίων. Ενδιαφέρουσες, επίσης, ειναι οι περιπτώσεις της Alpha και της Πειραιώς, υπό την έννοια ότι έχουν πολύ ελκυστικά μεγέθη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Ενδιαφέρον προκύπτει και για την Eurobank, που μετά την εξαγορά του Τ.Τ. και της Proton θα πουληθεί «πακέτο» σε ξένο όμιλος ή σε ξένο hedge fund.

 

Ενέργεια

Από τον κλάδο της ενέργειας, το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της ΜΕΤΚΑ στο εξωτερικό, οι νέες δουλειές που αναλαμβάνει στις χώρες του Κόλπου και την Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την αγορά αποτελούν μία σίγουρη πηγή εσόδων για τον όμιλο Μυτιληναίου, ο οποίος, όπως και κάθε Ελληνική βιομηχανία έχει να αντιμετωπίσει το υψηλό ενεργειακό κόστος και εν προκειμμένω, την υποχώρηση των τιμών των μετάλλων.

 

Funds

Η περίπτωση της Jumbo άφησε άφωνη την αγορά με την πραγματοποίηση τζίρου - μαμούθ άνω των 500 εκατ. ευρώ εν μέσω κρίσης για τη χρήση 2012 - 2013 και παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν πω το κούρεμα των καταθέσρων στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι της τάξης του 40%. Από την άλλη, δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που συζητούν ότι υπάρχουν επαφές της διοίκησης Βακάκη με ξένα funds προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερη μετοχική θέση στην εταιρεία.

Η αγορά εκτιμά, επίσης, ότι βαίνει προς ομαλοποίηση και η κατάσταση ως προς την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και η οριστική μεταβίβαση των μετοχών του στην κοινοπραξία Emma Delta. Xθες έγινε γνωστό ότι μπήκε στο αρχείο το εξώδικο της τελευταίας προς το ΤΑΙΠΕΔ, διότι δεν επισείεται κάποια αξιόποινη πράξη.

Τα Σωληνουργεία Κορίνθου, σύμφωνα με την αγορά που συμμετείχε στις παρουσιάσεις της εταιρείας στους θεσμικούς, θα γράψει 500 εκατ. ευρώ τζίρο όταν θα ξεκινήσουν τα έργα και οι παραγγελίες για τον αγωγό ΤΑΡ, o oποίος θα διασχίζει την Βόρεια Ελλάδα.

 

Deals/Αποκρατικοοιήσεις

Τα Folli Follie με τη συμμαχία της Κινέζικης Fosun εκτελούν με συνέπεια το business plan τους για την ίδρυση νέων καταστημάτων.

Το deal Aegean - Ολυμπιακης Αεροπορίας μπορεί να έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, αλλά η αγορά κοιτάζει το ότι στη χώρα οι προβλέψεις για την έλευση 18 εκατ. τουριστών φέτος, βγαίνουν. Και βεβαίως, αυτοί έρχονται με... αεροπλάνο.

Τα λεγόμενα «κρατικόχαρτα», επίσης, μονοπωλούν το ενδιαφέρον της αγοράς και συγκεκριμένα οι περιπτώσεις του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, υπό την προϋπόθεση να μην ακολουθηθεί το παράδειγμα της... ΔΕΠΑ. Ειδικά, τα λιμάνια θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν γεμάτα τα ταμεία τους.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 20:02 - 18 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.