ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόπωση στο ταμπλό από την έκτη συνεχόμενη άνοδο

17:48 - 07 Αυγ 2013 | Χρηματιστήριο
Κόπωση στο ταμπλό από την έκτη συνεχόμενη άνοδο
Εθνική, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο, έδωσαν το θετικό πρόσημο. Διόρθωση στην Ιντραλότ και υψηλά έτους για Jumbo.

Αν και η αγορά έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο την Τετάρτη, η… ιστορία θα γράψει ότι ο γενικός δείκτης έκλεισε για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο «συν». Η μεσαία κεφαλαιοποίηση κατέγραψε απώλειες  1,34%, αλλά ο FTSE 25 έκλεισε οριακά ανοδικά σε ποσοστό 0,25%, πολύ κοντά στις 315 μονάδες. Εθνική, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο, έκαναν τη διαφορά στο τέλος, με τους επενδυτές να δηλώνουν αισιόδοξοι για τη συνέχεια, αφού η αντίσταση των 930 – 935 μονάδων, δείχνει πολύ κοντά.

 

Mυτιληναίος

Τα καλά νέα την Τετάρτη ήταν τα θετικά αποτελέσματα του Μυτιληναίου, αλλά και το γεγονός ότι μέσα στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. Ο Μυτιληναίος έκλεψε την παράσταση την Τετάρτη, κυρίως με την είδηση ότι το μέσο κόστος δανεισμός περιορίζεται στα επίπεδα του 7%, κάτι που αφήνει υποσχέσεις για ανάλογες πρωτοβουλίες και από άλλες εισηγμένες και πιο μεσοπρόθεσμα για την ίδια τη χώρα.   Η Pantelakis εστιάζει στην αυξημένη κερδοφορία απ' το σκέλος ενέργειας αλλά και στην ανάκαμψη κερδών απ' το σκέλος των μετάλλων χάρη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και τις περικοπές παρά την αδυναμία των τιμών του αλουμινίου στο προηγούμενο τρίμηνο (χαμηλά 4 ετών στο LME). Ωστόσο η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι συνθήκες κρύβουν πολλές προκλήσεις με δεδομένο ότι οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, το κόστος ενέργειας αυξάνεται, όπως και το φορολογικό βάρος. Σύμφωνα με την Pantelakis τα αποτελέσματα του β' εξαμήνου μπορούν να υποστηριχθούν απ' την επιτάχυνση των έργων της ΜΕΤΚΑ και τη μείωση του κόστους απ' την εκμετάλλευση των προμηθειών LNG. Ο αντίκτυπος απ' τις πρόσφατες ανακοινώσεις αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να είναι ουδέτερες για τον τομέα ενέργειας του ομίλου.

 

Χρέος

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι αρέσει στους επενδυτές η συζήτηση που ξεκίνησε ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία για την ανάγκη μείωσης του Ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.  Οι οικονομολόγοι της Credit Suisse πιστεύουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ τουλάχιστον θα σταματήσει να συρρικνώνεται το 2014. Η τάση οδεύει προς τα εκεί. Η οικονομική παραγωγή μειώθηκε 5,3% από έτος σε έτος κατά το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με 6% μείωση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και 7,2% πτώση στο τρίτο. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές φαίνεται να συμφωνούν ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, των κατασκευών και των υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, έχει αρχίσει να αυξάνεται σταθερά, εκτός από μία μικρή βουτιά τον Ιούνιο, και τώρα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

 

Ταμπλό

Άνοδο 1,635 κατέγραψε η μετοχή των Folli Follie ενόψει αποτελεσμάτων και προβλέψεων για αύξηση της κερδοφορίας, έστω και οριακά. Κέρδη για την Εθνική μετά τη μεγάλη βουτιά, στα 255 ευρώ και κέρδη 1,5%, ενώ 4,08% ενισχύθηκε το warrant. Ενόψει ιδιωτικοποίησης, ενισχύεται η μετοχή της ΕΥΔΑΠ κατά 1,48%, στα 6,19 ευρώ. Η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα της Coca Cola, ελπίζοντας ότι θα είναι καλύτερα από τις προβλέψεις. Κέρδη για τον ΟΠΑΠ 1,29%, παρά το νευρικό ξεκίνημα, ενώ υψηλά έτους, με κλείσιμο στα 9 ευρώ κατέγραψε η μετοχή της Jumbo.

 

Πωλητές βγήκαν στην Ιντραλότ, μετά το χθεσινό ράλι, αλλά και στον ΟΤΕ που υποχώρησε κατά 2,10%, Frigoglass, καθώς δεν άρεσαν τα αποτελέσματα στην τελική τους γραμμή, με την αγορά να κρατάει τις προβλέψεις της διοίκησης για καλύτερο β’ εξάμηνο. Πιέσεις ακόμα, βγήκαν στη ΔΕΗ, την MIG, τα ΕΛΠΕ, την ΕΧΑΕ και την Alpha. Η Alpha υποχώρησε 0,64%, αλλά ενισχύθηκε το warrant κατά 1,08%. Θετικά συνέχισε σήμερα και η Πειραιώς, στο 1,07 ευρώ. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, διαμορφούμενες στα 34 εκατ. ευρώ.

 

Σ.Κ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.