ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Iσχυρή αντίδραση στο Χ.Α., βελτιώνεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

15:23 - 08 Αυγ 2013 | Χρηματιστήριο
Iσχυρή αντίδραση στο Χ.Α., βελτιώνεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου
Η τάση για το Χ.Α. έχει αλλάξει κι αυτό προκύπτει από τις καθαρές εισροές κεφαλαίων από hedge fund από τις ΗΠΑ και οίκους από το Λονδίνο.

Το Χ.Α. βρίσκεται στις 940 μονάδες και με κέρδη 1,5% και η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς κάτω από 10%, ενώ είχε βρεθεί κοντά στο 11,5% τον Ιούνιο, τότε που είχε ξεκινήσει πάλι η συζήτηση περί Grexit μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και τις ανησυχίες για διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα.  

 

Η τάση για το Χ.Α. έχει αλλάξει κι αυτό προκύπτει από τις καθαρές εισροές κεφαλαίων από hedge fund από τις ΗΠΑ και οίκους από το Λονδίνο, ενώ για τα ομόλογα, αν και είναι πρόωρο να ειπωθεί το ο,τιδήποτε, είναι χαρακτηριστικό και συνάμα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στα επίπεδα του 9,9%, ως αποτέλεσμα των συζητήσεων περί νέου κουρέματος του χρέους και βάσιμων προσδοκιών πια, για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου. 

 

Μάλιστα, σε έκθεσή της η HSBC, μετά από συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες θεωρεί ότι τώρα είναι η στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς μετά από συρρίκνωση κοντά στο 30% του ΑΕΠ εδώ και πέντε χρόνια, θα λειτουργήσει το στοιχείο της ανάφλεξης της οικονομίας. Ο ίδιος οίκος, λογίζοντας το Χ.Α. ως αναδυόμενη αγορά θα διαθέσει το 1,5% των προς επένδυση κεφαλαίων της σε μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προτιμώντας, μεταξύ άλλων την ΕΤΕ, την Alpha, την Πειραιώς, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ κ.ά.

 

Ο γενικός δείκτης  ενισχύεται 140 μονάδες από τις 15 Ιουλίου μέχρι και σήμερα ή σχεδόν κατά 16% εδώ και δεκαοκτώ συνεδριάσεις.  Πέρα από τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, που είναι ενισχυντικά της προσπάθειας που καταβάλλουν οι εισηγμένες και οι επιχειρηματίες για να αντιστρέψουν το κλίμα, υπάρχει ορατή στροφή αλλαγής του κλίματος διεθνώς υπέρ της χώρας μας. Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα και η προσδοκία για δήλωση – μήνυμα προς τη Γερμανία για αλλαγή πολιτικής απέναντι στη χώρα μας, είναι κάτι που αρέσει στους επενδυτές.

 

Σημειωτέον, ότι ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους μερικών από τα κορυφαία funds διεθνώς, με συνολικά διαχειριζόμενα κεφάλαια που πλησιάζουν το 1 τρις. δολ. Ήδη κάποιοι ξένοι έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, όπως η Templeton στην Jumbo, η Fidelity, οψίμως, το Fairfax στην Εurobank Properties που αποβλέπει στο να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες από την τελματωμένη εγχώρια αγορά ακινήτων, ενώ δεν είναι τυχαίες οι εκθέσεις των Goldman Sachs, JP Morgan για τις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν. Που σημαίνει ότι οι Ελληνικές μετοχές βρίσκονται πλέον στα μόνιτορς των Αμερικανών fund managers.

Ταυτοχρόνως, η αγορά βλέπει με καλό μάτι ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για νέο κούρεμα του Ελληνικού χρέους, όχι από τους συνηθισμένους πόλους, όπως το ΔΝΤ, αλλά μέσα στην ίδια τη Γερμανία, με think tanks της χώρας να διαπιστώνουν ότι τελικά το Ελληνικό πρόγραμμα ως έχει δεν βγαίνει.

 

Ισχυρά είναι τα κέρδη για την Εθνική που ενισχύεται σχεδόν κατά 5%, στα 2,67 ευρώ και 7,36% το warrant. Πάνω από 4% η άνοδος της MIG, η οποία αναχρηματοδότησε επιτυχώς τις υποχρεώσεις της, κέρδη κοντά στο 4% για την Coca Cola, με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε να αφήνουν ικανοποιημένη την αγορά, 3% η Alpha και 4,65% το warrant, 3% η Motor Oil και 3% ο Μυτιληναίος, που ανακοίνωσε μέσο κόστος δανεισμού κάτω του 7%. Από εκεί και πέρα αγοραστές βγαίνουν στην Πειραιώς που ενισχύεται 2,8% και 6,61% το warrant, κοντά σε υψηλά έτους ο Τιτάνας, στα 15,80 ευρώ, 2,24% η ΔΕΗ, στα 7,77 ευρώ, 1,28% ενισχύεται η Ιντραλότ, που έχει σταθερό outlook κατά την Moody;s και την Fitch και 1% ο ΟΤΕ.  Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να διαμορφωθούν κοντά στα 50 εκατ. ευρώ κατά το κλείσιμο.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 15:34 - 08 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.