ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι ξένοι που έρχονται στην Αθήνα - Θα επισκεφθούν και τον... ΣΥΡΙΖΑ!

00:02 - 11 Σεπ 2013 | Χρηματιστήριο
Oι ξένοι που έρχονται στην Αθήνα - Θα επισκεφθούν και τον... ΣΥΡΙΖΑ!
UBS και Goldman Sachs επισκέπτονται την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τέλος του μήνα, φέρνοντας μαζί τους μεγάλο επιτελείο αναλυτών, αλλά και πελατών τους για τετ α τετ επαφές με τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εκπροσώπους επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στη λίστα των επενδύσεών τους.

Και όχι μόνο αυτό. 

Πληροφορίες από Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο, αλλά και από επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο roadshow του Χ.Α. την περασμένη εβδομάδα στην Βρετανική πρωτεύουσα κάνουν λόγο περί ενδιαφέροντος των ξένων funds ως προς την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Κι αυτό προκειμένου να διασφαλίσουν τις επενδυτικές τους πιλογές στο άμεσο μέλλον.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαχειριστές, όχι μόνο αυτών των δύο οίκων, αλλά και άλλων, αναζητούσαν συνδέσμους και διαύλους επικοινωνίας με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως εκείνα τα στελέχη, όπως οι κ.κ. Μηλιός, Σταθάκης, Δραγασάκης, που αποτελούν το οικονομικό επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα. Θέλουν να μάθουν από πρώτο χέρι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα σχέδια του κ. Τσίπρα στην περίπτωση που γίνουν εκλογές και κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, που όμως, κατά το δημοσίευμα του Economist της περασμένης εβδομάδας, το κόμμα του μπορεί να έρθει πρώτο κόμμα, αλλά δεν θα κυβερνήσει γιατί δεν διαπνέεται από τη φιλοσοφία των συμμαχιών.

Επιστροφή

Το καλό νέο είναι ότι οι ξένοι επιστρέφουν σταδιακά στο Χ.Α. το τελευταίο δεκάμηνο, δεδομένου ότι είχαν αποσύρει τα κεφάλαιά τους από την Ελλάδα το 2009 με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.  Οι τράπεζες και ο ΟΤΕ, αλλά ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν εισπράττουν ήδη τα οφέλη από τις παρουσιάσεις τους, αλλά και από τη προσπάθεια διατήρησης ή και αύξησης των μεγεθών τους εν μέσω κρίσης. Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσονται και οι τράπεζες, με προάγγελο των τοποθετήσεων το περασμένο διάστημα, να αποτελούν τα warrants, οι τιμές των οποίων απογειώθηκαν σε διψήφια ποσοστά.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε κορυφαίο Έλληνα επιχειρηματία τα στοιχεία που αλλάζουν το κλίμα στην αγορά και ο γενικός δείκτης βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επανακατάκτηση των χιλίων μονάδων μπορούν να εντοπιστούν στα εξής:

- Η δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλλεται στην Ελλάδα, όσο κι αν εξοντώνει την κοινωνία, βελτιώνει τα νούμερα. Ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι, αλλά είναι η συνέπεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως φάνηκε από τα 2,7 δις. ευρώ του επταμήνου, μάλλον επιτυγχάνεται στο τέλος του χρόνου.

- Ο ρυθμός της ύφεσης επιβραδύνεται και επιβεβαιώνεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, καθώς η τρόικα είχε περί του αντιθέτου άποψη. Οι υπολογισμοί του κ. Στουρνάρα κυμαίνονταν κοντά στο 4% και η ύφεση στο πρώτο εξάμηνο έπιασε ρυθμό 3,8% έναντι προβλέψεων, ανώτερων του 5%. Σημειωτέον, ότι δεν έχει υπολογιστεί η κορύφωση της τουριστικής σεζόν, στους πρώτους μήνες του δευτέρου εξαμήνου.

- Οι τράπεζες βρίσκουν το δρόμο τους σιγά – σιγά. Σημαντικό στοιχείο, όπως το κατέγραψαν οι ξένοι κατά τις επαφές που είχαν με τους τραπεζίτες στο Λονδίνο, είναι ότι θα εξοικονομήσουν σημαντικά κεφάλαια από την μείωση των τόκων στις καταθέσεις. Ταυτόχρονα, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

grecovery620

- Ένα ακόμα στοιχείο που καθιστά την αγορά ζωηρή, είναι ότι άλλαξε η διαβάθμιση και η ποιότητα των funds που επενδύουν. Μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας στα emerging markets της Morgan Stanley από τον ερχόμενο Νοέμβριο, τα funds που τοποθετούνται πλέον στο Χ.Α. είναι περισσότερο επιθετικά και ευθυγραμμισμένα με την κερδοσκοπία και το γρήγορο κέρδος. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έλευση κεφαλαίων στο Χ.Α., εξαιτίας της υποβάθμισης, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.  Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί υποβάθμιση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE. Αν και για την εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις στο τέλος του μήνα.  

- Σημαντικότερο απ’ όλα όμως, είναι ότι το Χ.Α. μπορεί να αποτελεί πλέον αναδυόμενη αγορά, αλλά βρίσκεται εντός ευρώ, η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει αποφευχθεί με μόνο μαύρο κοράκι ίσως, την Citigroup, για την οποία η αιτιολογία που δίνει η αγορά είναι ότι έχει μείνει έξω από σημαντικές δουλειές στην Ελλάδα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και οι αναδοχές στην ανακεφαλαιοποίηση και την αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών.

Κινήσεις

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., Τον Αύγουστο 2013 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξης των €127,98 εκατ. Οι εισροές προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές (€90,88 εκατ.), από νομικά πρόσωπα (€26,55 εκατ.) και από λοιπά νομικά πρόσωπα (€12,11 εκατ.), ενώ οι εκροές προέρχονται από ιδιώτες αλλοδαπούς (€1,56 εκατ.). Οι ξένοι επενδυτές τον Αύγουστο 2013 πραγματοποίησαν το 47,2% των συναλλαγών (σε σχέση με το 47,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Αύγουστο 2012 είχαν πραγματοποιήσει το 35,2% των συναλλαγών).

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 01:23 - 11 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.