ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Θέμα ημερών η αναβάθμιση από Moody's, σταθεροποίηση πάνω από τις 1.000 μον.

15:15 - 26 Σεπ 2013 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Θέμα ημερών η αναβάθμιση από Moody's, σταθεροποίηση πάνω από τις 1.000 μον.
Τι λένε οι αναλυτές για την αποκλιμάκωση στις τιμές των ομολόγων, αλλά και για την πορεία του Χρηματιστηρίου.

Αν και οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα υποτονικές, μόλις στα 20 εκατ. ευρώ, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται οριακά, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δίδοντας την αίσθηση της σταθεροποίησης στα επίπεδα των 1.000 μονάδων.

 

Ο κ. Πλ. Μονοκρούσος Επικεφαλής Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Αγορών στον όμιλο της Eurobank παρατηρεί σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα των 700 – 750 μονάδων βάσης, εξέλιξη η οποία, κατά την άποψή του, αντανακλά τη σταθεροποίηση της οικονομίας από 3μηνο σε 3μηνο.

 

Σύμφωνα με την Barclays, τα spreads της περιφέρειας έχουν πολύ καλύτερη πορεία συνολικά σε σχέση με τα spreads της Γερμανίας και ποτέ δεν υποαπέδωσαν πολύ, παρά το sell-off που σημειώθηκε σε άλλες κατηγορίες assets υψηλού ρίκσκου, όπως οι αναδυόμενες αγορές και ορισμένα τμήματα των πιστωτικών αγορών. Καθώς η «risk-on» διάθεση επιστρέφει, σύμφωνα με την Barclays, ακόμα και στα assets με το υψηλότερο ρίσκο, λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που διατηρούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, τα ομόλογα των πέντε χωρών της περιφέρειας θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν.

 

Αυτά και μόνο επιβεβαιώνουν την άποψη που θέλει τις τοποθετήσεις στο Χ.Α. καθοδηγούμενες από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα και την αποδοχή κυρίως εκ μέρους της τρόικα για ύφεση 4%, ή 3,8% σύμφωνα με την Ελληνική κυβέρνηση και πρωτογενές πλεόνασμα τέλος του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες ή τις επόμενες εβδομάδας η αυστηρή Moody’s, πρόκειται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας. Κάτι που αν γίνει θα βελτιώσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών και των εισηγμένων που έχουν ανοιχτεί στις ξένες αγορές για χρηματοδότηση.  Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. διορθώνει υγιώς ενδοσυνεδριακά και δίνει περιθώρια επανατοποθετήσεων με πρώτο στόχο την ανακατάληψη των 1.030 μονάδων και με επόμενη κορυυφή τις 1.050 μονάδες.

 

Κέρδη για την Τέρνα Ενεργειακή πάνω από 3%, ΣΩΛΚ 2,45%, πάνω από τα 2 ευρώ, ΟΤΕ στα 8,08 ευρώ πολύ κοντά στα υψηλά έτους ενόψει της εθελούσιας εξόδου άλλων 2 χιλιάδων υπαλλήλων, πολύ κοντά στα υψηλά έτους  η Ελλάκτωρ, με κίνηση στα 2,44 ευρώ και φήμες για ανακεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων, αλλά και προσδοκίες από την επανέναρξη των μεγάλων έργων. Στα 8,19 ευρώ ενισχύεται η ΕΥΔΑΠ ενόψει της αποπληρωμής των υποχρεώσεων από το Δημόσιο, έστω και κουρεμένες. Πάνω από τα 5 ευρώ ο Μυτιληναίος, θετικό πρόσημο με κίνηση στα 4,33 ευρώ, αφού δεν χρειάζεται δημόσια πρόταση για τις θυγατρικές της από τη στιγμή που ο όμιλος θα διαπραγματεύεται και στο Χ.Α. και σε άλλη ξένη αγορά (σ.σ. στο Euronnext). 

 

Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

 Σύμφωνα με τον υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, "σταθεροποιητικά πάνω από τη ζώνη στήριξης των 980 με 1000 μονάδων λαμβάνει τιμές ο Γενικός Δείκτης αρνούμενος προς το παρόν να δηλώσει δυναμική κίνησης προς το επίπεδο αντίστασης των 1050 μονάδων. Η συνεχιζόμενη όμως κωλυσιεργία του δείκτη κοντά στα υψηλά είναι πολύ πιθανό να επιτρέψει τη διαγραμματική  αποτύπωση  ενός  βραχυχρόνιου  pullback προς το όριο των 980 μονάδων. Εκεί όμως θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από απόψεως τεχνικής ανάλυσης, καθώς  η επιβεβαιωμένη  καθοδική διασπασή του θα επιφέρει διαγραμματική «ταλαιπωρία» και πτωτική κίνηση προς τις 950 μονάδες, το 50% δηλ. των Fibonacci Retracement  της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τις 868 προς τις 1030 μονάδες. Πάντως ο δείκτης χωρίς την έμπρακτη βοήθεια των τραπεζικών μετοχών   δύσκολα θα μπορέσει να «πατήσει» ανοδικά την περιοχή των 1050 μονάδων.

 

      Μέσα στο εύρος διακύμανσης, που ορίζουν οι δύο ζώνες των 345 με 355 μονάδων ( άνω ) και των 335 με 330 μονάδες (κάτω ) κινείται στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 δίχως να έχει βάλει μέχρι τώρα τα εχέγγυα για το πρόσημο της επόμενης κίνησης. Έτσι ενώ η μεν επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών των 355 μονάδων θα ανοίξει το διαγραμματικό πεδίο για την περιοχή αντίστασης των 400 με 416 μονάδων  η δε καθοδική διάσπαση των 330 μονάδων θα ωθήσει πτωτικά το δείκτη  προς τη κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού του Ιουλίου, στις 317 μονάδες περιοχή από όπου διέρχεται και ο μακροπρόθεσμος απλός κινητός μέσος των 200 ημερών. Εμφανής είναι πάντως η κόπωση του δείκτη κυρίως λίγο πάνω από τις 345 μονάδες σημάδι όπου επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα περαιτέρω  συμμετοχής και άλλων δεικτοβαρών μετοχών πλην των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ και ΟΤΕ". 


Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 15:34 - 26 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.