ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως η κυβέρνηση σαμποτάρει το κλίμα στο Χ.Α. - Τρεις φόροι από 1/1/14 στην αγορά

00:03 - 09 Οκτ 2013 | Χρηματιστήριο
Πως η κυβέρνηση σαμποτάρει το κλίμα στο Χ.Α. - Τρεις φόροι από 1/1/14 στην αγορά
Τι λέει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπ. Κυρίτσης.

Νέα… αγελάδα για φορολογική αφαίμαξη φαίνεται ότι βρήκε η κυβέρνηση κι αυτή δεν είναι άλλη από το Χρηματιστήριο.

Βράζει η αγορά δυόμιση μήνες πριν από την εκπνοή του 2013 και με τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο να έχουν πάρει την ανηφόρα και να αγγίζουν πλέον τα 100 εκατ. ευρώ από την δυστοκία της κυβέρνησης να δώσει διευκρινήσεις α) για την επιβολή του φόρου υπεραξίας και β) ως προς το πλέον παράδοξο που υποχρεώνει όποιο κάνει τρεις πράξεις το χρόνο σε Χ.Α., παράγωγα και ομόλογα να θεωρείται… επιτηδευματίας και προς τούτο να πρέπει να ανοίξει… βιβλία στην Εφορία και ν’ ασφαλιστεί στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)!

 

Ο Πρόεδρος Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) κ. Σπ. Κυρίτσης  μιλώντας στο “R” εξέφρασε την ελπίδα τελευταία, έστω στιγμή, πριν γυρίσει ο χρόνος, το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει τροπολογία που θα εξαιρεί το Χ.Α., τα παράγωγα και τα ομόλογα από τις συναλλακτικές πράξεις των επιτηδευματιών. 

Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, «ο φορολογικός συντελεστής για τους επιτηδευματίες για αυτές τις τρεις πράξεις το χρόνο ανέρχεται στο 26%»!

Πριν από μία εβδομάδα ο ΣΜΕΧΑ είχε στείλει σχετική επιστολή στο οικονομικό επιτελείο στην οποία επεσήμαινε μία σειρά από λάθη, που όπως αναφέρει, περιέχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Μεταξύ αυτών και η πρόβλεψη ότι στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν εξαιρούνται πράξεις που αφορούν μεταβιβάσεις τίτλων μετοχών, μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες, ομολόγων ή εντόκων γραμματίων, παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και μεταβίβασης ολόκληρης επιχείρησης, όταν αυτές διενεργούνται από φυσικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματικές συναλλαγές και, συνεπώς, να φορολογούνται με τον συντελεστή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι με τον συντελεστή του φόρου υπεραξίας 15% των φυσικών προσώπων.

Εάν τα φυσικά πρόσωπα που διενεργούν συναλλαγές στο χρηματιστήριο αντιμετωπίζονται ως επιτηδευματίες, θα πρέπει να διατηρούν βιβλίο εσόδων και εξόδων και να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κεφαλαιαγορά.

Φόρος υπεραξίας

Κατά την άποψη του κ. Κυρίτση, «το υπουργείο φαίνεται να ακούει το αίτημά μας για την τροπολογία που θα ακυρώνει την εξίσωση των επενδυτών με τους επιτηδευματίες, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα ισχύσει το ίδιο για το φόρο των συναλλαγών και τον φόρο υπεραξίας, ο οποίος θα έχει συντελεστή 15%».    

Η κοινή πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών , της ΕΘΕ και του ΣΜΕΧΑ αφορά αύξηση του συντελεστή φόρου πώλησης μετοχών σε 0,3% (από 0,2% σήμερα) επί της αξίας συναλλαγών αλλά και την ειδική φορολόγηση των ενδοημερήσιων συναλλαγών με συντελεστή 0,03% επί της αξίας τους (για ίση αξία αγορών - πωλήσεων, ενώ ο συντελεστής φόρου πώλησης θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στο καθαρό υπόλοιπο της αξίας συναλλαγών πώλησης, στην ίδια μετοχή).

Επίσης, προτείνεται η κατάργηση του φόρου υπεραξίας ομολόγων και επιβολή φόρου 0,10% επί της αξίας συναλλαγών πώλησης ομολόγων.

Από την 1η Αυγούστου 2013 προβλέπει το πολυνομοσχέδιο έγινε νόμος του κράτους το περασμένο καλοκαίρι, επιβλήθηκε αύξηση του φόρου στις πωλήσεις μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε χρηματιστήριο του εξωτερικού στο 3,5 τοις χιλίοις από 2 τοις χιλίοις.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 09:03 - 09 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.