ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurobank και Πειραιώς στη Ν. Υόρκη για επαφές, άνοιγμα Χ.Α. σε ξένους για τα mid caps, συνάντηση Citi με Στουρνάρα

12:33 - 11 Οκτ 2013 | Χρηματιστήριο
Κινητικότητα στο Χ.Α., καθώς πέρασε το πακέτο του ΟΠΑΠ στην Emma Delta, πάει για το επτά στα επτά ο γενικός δείκτης. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Το επτά στα επτά κάνει η αγορά την Παρασκευή με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται στα όρια των 1.130 μονάδων και με εκρηκτικό τζίρο που παραπέμπει σε άλλες εποχές, αν και είναι «τεχνητά» αυξημένος, εξαιτίας του πακέτου που έγινε στον ΟΠΑΠ μετά την μεταβίβαση του 33% που κατέχει το Δημόσιο στην κοινοπραξία Emma Delta.

 

Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι κάτι κινείται τελικά και στις αποκρατικοποιήσεις, αν και η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα. Τα κέρδη του γενικού δείκτη διαμορφώνονται πάνω από 0,5% και το ενδιαφέρον στρέφεται στον ΟΤΕ, που κινείται σε νέα υψηλά, στα 8,85 ευρώ, στην ΕΧΑΕ, στα 7,39 ευρώ, που ευνοείται από την αύξηση του τζίρου στο Χρηματιστήριο, γράφοντας, επίσης, νέα υψηλά.

 

Νέα υψηλά καταγράφει και η Jumbo, καθώς η αγορά κρίνει σημαντική την κίνηση της διοίκησης να αποπληρώσει το ομολογιακό της που λήγει του χρόνου από το να μοιράσει μέρισμα.  Κίνηση προς νέα υψηλά έτους για τον ΟΠΑΠ, κοντά στα υψηλά έτους η Alpha, στα 0,654, παρόμοια κίνηση για τον Μυτιληναίο στα 5,50 ευρώ, την Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήδη σε νέα υψηλά κινείται η ΔΕΗ, στα 9,78 ευρώ, η οποία έχει ξεπεράσει την τιμή στόχο που της έχει δώσει η Citigroup.

 

Στον αντίποδα μεγάλες απώλειες σημειώνει η Βιοχάλκο, πάνω από 4% μετά το μπλόκο της Κεφαλαιαγοράς στην έξοδό της από το Χ.Α. και στην  επάνοδό της ως Viohalco S.A. με παράλληλη διαπραγμάτευση σε Χ.Α. και Euronext. Πτώση 3,65% για τα ΣΩΛΚ. Αμετάβλητες παραμένουν Εθνική και Πειραιώς.

 

Την ίδια ώρα προς επιβεβαίωση του “R” ο επικεφαλής της Eurobank κ. Χρ. Μεγάλου βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποιεί επαφές με μεγάλα funds προετοιμάζοντας την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχει ταξιδέψει και ο κ. Ν. Καραμούζης για λογαριασμό της Πειραιώς, προετοιμάζοντας με την σειρά του την έξοδο της τράπεζας στις αγορές.

Στο Χ.Α. η κινητικότητα συνεχίζεται με επί τόπου επαφές ξένων οίκων στην Ελλάδα με εισηγμένες και μέλη του οικονομικού επιτελείου. Χθες άλλωστε, είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρενάρα κλιμάκιο της Citigroup.  

 

Tεχνική ανάλυση

Η ανοδική διάσπαση των 1.050 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών λειτούργησε διαγραμματικά για το Γενικό Δείκτη ως εκτίναξη πιεσμένου ελατηρίου -μετά τη συσσώρευση πέριξ των 1.000 μονάδων- προκαλώντας έντονη κίνηση απελευθέρωσης προς την άνω πλευρά του ανοδικού καναλιού του καλοκαιριού, όπου και οριοθετείται μεταξύ των 1.140 με 1.160 μονάδων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, "όσο όμως ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει προς τη ζώνη αντίστασης των 1.140 με 1.160 μονάδων τόσο θα μαζεύονται αντίρροπες καθοδικές δυνάμεις πρόκλησης σε βραχυχρόνιο επίπεδο ενός πολύ πιθανού pullback αποδέσμευσης από τα υπεραγορασμένα επίπεδα.

 

Σενάριο, που ενισχύεται και από την αυξημένη γωνία κλίσης της πρόσφατης ανόδου. Ενεργοποίηση του προαναφερόμενου σεναρίου θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε μία πτωτική αναδίπλωση προς το όριο στήριξης των 1.085 μονάδων. Στη περίπτωση όμως που ο δείκτης διασπάσει με «ισχύ» τις 1.160 μονάδες τότε θα ανοιχθεί ο δίαυλος προώθησης προς τις 1.280 μονάδες, σημείο όπου θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό μεσοπρόθεσμο stop της υπάρχουσας ανόδου.

 

Κοντά στο όριο των 375 με 380 μονάδων λαμβάνει τιμές στο ημερήσιο chart τιμών ο FTSE 25 εμφανίζοντας ισχνά σημάδια ανοδικής κόπωσης δίχως και τη βοήθεια της «βαρύνουσας» Coca – Cola HBC (EEE). Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η ανοδική υπέρβαση των 380 μονάδων με αυξημένο καθαρό τζίρο συναλλαγών. Κίνηση, όπου εάν πραγματοποιηθεί θα «σπρώξει» το δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, όπου ο δείκτης δηλώσει έντονη αδυναμία διάσπασης των 380 μονάδων τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα γρήγορο καθοδικό retracement προς τη ζώνη στήριξης των 360 με 355 μονάδων. Σε μεσομακροπρόθεσμη όμως ισχύ παραμένει ο ενδιαφέρον τριμηνιαίος διαγραμματικός σχηματισμός “Cup w Handle” (Κούπα με χερούλι), όπου και δίνει ως κύριο ανοδικό στόχο την περιοχή των 416 μονάδων".

 

Στ.Κ.Χαρίτος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:04 - 11 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.