ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aγορά: 6+1 προκλήσεις μέχρι τέλος του χρόνου

00:04 - 17 Οκτ 2013 | Χρηματιστήριο
Aγορά: 6+1 προκλήσεις μέχρι τέλος του χρόνου
Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επενδυτική συμπεριφορά το επόμενο διάστημα.

Αν και ο νούμερο ένα παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται η πορεία της αγοράς είναι η πρόοδος της Ελληνικής οικονομίας, η αγορά έχει μπροστά της άλλα έξι + ένα ανοιχτά μέτωπα, τα οποία αναμένεται να διατηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον ανέπαφο, καθορίζοντας ταυτόχρονα την τάση του δείκτη, μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Αποκρατικοποιήσεις

Η αγορά μετά τον ΟΠΑΠ αναμένει δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Μέχρι τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης αναμένεται ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, μετά την αποτυχία του τον περασμένο Μάιο, αφού την τελευταία στιγμή δεν κατήλθε η Gazprom.  Ταυτόχρονα, η αγορά περιμένει έναν ακόμα διαγωνισμό, αυτόν της ΕΥΔΑΠ, αφού η κυβέρνηση επέστρεψε σημαντικό μέρος των οφειλών του Δημοσίου, έστω και κουρεμένες και ταυτόχρονα θεωρείται βέβαιο ότι η εισηγμένη κρατική εταιρεία ύδρευσης θα προχωρήσει στην επιστροφή κεφαλαίου η οποία υπολογίζεται στα 2 ευρώ ανά μετοχή. Εντός εξαμήνου είναι το χρονοδιάγραμμα για την πώληση του ΟΛΠ.

Moody’s

Θέμα ολίγων εβδομάδων θεωρούσαν κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες της χώρας στο «R» την αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, στελέχη του οποίου βρέθηκαν προ ημερών στην Αθήνα για επαφές με το οικονομικό επιτελείο. Η αίσθηση που αποκόμισαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ήταν θετική και αισιόδοξη για βελτίωση τουλάχιστον κατά πέντε βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τον προάγγελο για την έξοδο της χώρας στις αγορές. «Όμως, ποτέ δεν ξέρεις», έλεγαν με νόημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, είναι ο βασικότερος λόγος για την κούρσα των Ελληνικών ομολόγων, στα επίπεδα του 8,6%, δηλαδή πριν από το PSI.  

 

Morgan Stanley

Εισροές  827 εκατ. δολαρίων αναμένονται στις ελληνικές μετοχές, από την ένταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών, στις 26 Νομεβρίου, σύμφωνα με την HSBC.

Όπως επισημαίνεται άλλωστε σε πρόσφατη έκθεση της HSBC, θα σημειωθούν εκροές ύψους 259 εκατ. δολαρίων και εισροές 827 εκατ. δολαρίων, κι έτσι οι καθαρές εισροές θα αγγίξουν τα 568 εκατ. δολάρια.

Οι μετοχές που θα εισέλθουν στον δείκτη είναι οι Εθνική, Πειραιώς, Αlpha, OΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Folli-Follie και Jumbo, όπως επισημαίνει η HSBC, και το μεγαλύτερο μέρος των ροών θα κατευθυνθεί στις τράπεζες, με την Πειραιώς να προσελκύει 77 εκατ. δολ, την Εθνική 89 εκατ. δολ και την Alpha 73 εκατ. δολ.

Επίσης, στον ΟΠΑΠ αναμένονται τοποθετήσεις ύψους 35 εκατ. δολαρίων, στην Jumbo 74 εκατ. δολάρια, στον ΟΤΕ 35 εκατ. , στα, ΕΛΠΕ 53 εκατ. στη Folli- Follie 48 εκατ. και στη ΔΕΗ 84 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης,  σε ανάλυσή της η Citigroup εκτιμούσε ότι κατά την ένταξη της Ελλάδας στον δείκτη του MSCI, οι εισροές θα έφταναν τα 2,1 δις. ευρώ.

 

Μεγάλα έργα

Οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ξεκινήσει τα μεγάλα έργα. Στην προσδοκία αυτή άλλωστε βασίστηκε η κούρσα των δύο πρωταγωνιστών του κλάδου από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα, καταγράφοντας κέρδη σχεδόν 41%, τόσο η ΓΕΚ/Τέρνα, όσο και η Ελλάκτωρ, με την τελευταία να έχει σε εξέλιξη τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

Πάντως, ως προς την εκκίνηση των μεγάλων έργων τα παζάρια με τις τράπεζες συνεχίζονται, κυρίως για την Ιόνια Οδό και τον Ε65, προκειμένου στη συνέχεια να συνταχθούν οι νέες συμβάσεις παραχώρησης, οι οποίες θα κατατεθούν προς έγκριση στη Βουλή. Οι κατασκευαστές παραμένουν επιφυλακτικοί για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει επέλθει συμφωνία.

Το αρχικό χρηματοδοτικό μοντέλο προέβλεπε πως από τις τράπεζες θα προέρχονταν τα 3,3 από τα 8,7 δισ. ευρώ που απαιτούνταν για τη χρηματοδότηση των οδικών αξόνων. Περί τα 2,3 ήταν η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου και άλλα 2,3 δισ. θα πληρώνονταν την περίοδο κατασκευής από τους χρήστες μέσω των διοδίων και 800 εκατ. ήταν τα ίδια κεφάλαια των παραχωρησιούχων.

 

Warrants

Στις 10/12 η Alpha Bank είναι η πρώτη τράπεζα που θα «εγκαινιάσει» την περίοδο εξάσκησης των warrants. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τιμή ήταν τα 0,44 ευρώ και κάθε warrant της τράπεζας αντιστοιχεί σε 7,40 μετοχές. Η ημερομηνία της Εθνικής είναι η 26/12 με την τιμή στα 4,37 ευρώ και μετοχές για κάθε ένα warrant 8,22. Για την Πειραιώς, η αντίστοιχη ημερομηνία είναι η 2/1/2014 με την πρώτη τιμή σε 1,73 ευρώ, ενώ κάθε warrant αντιστοιχεί σε 4,47 μετοχές της Τράπεζας.  Τα warrants είναι ένα είδος option, το οποίο είναι μέσα στα λεφτά του, όταν η μετοχή έχει ξεπεράσει την πρώτη τιμή εξάσκησης. Στην Alpha Bank, τα warrants είναι μέσα στα λεφτά, καθώς η πρώτη τιμή εξάσκησης είναι 0,448 και η χρηματιστηριακή τιμή ήταν 0,63 ευρώ.

 

Βιοχάλκο

Το μπλόκο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην έξοδο της Βιοχάλκο αλλάζει τα δεδομένα για μια σειρά από εταιρείες ή ομίλους, αυτούς τους λίγους που έχουν απομείνει στο Χ.Α., να αποχωρήσουν. Η νέα εταιρεία λοιπόν, η Viohalco S.A. καλείται να απευθύνει δημόσια πρόταση στις θυγατρικές εισηγμένες στο Χ.Α., όπως τα ΣΩΛΚ, η ΕΛΒΑΛ, τα Ελληνικά Καλώδια, η Χαλκόρ κ.ά.  Μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση του ομίλου τηρεί σιγήν ιχθύος, δεδομένου ότι η απόφασή της αφορά σε παράλληλη διαπραγμάτευση σε Euronext και Χ.Α.

 

Ιατρικό

Η διοίκηση Αποστολόπουλου έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και μέσα από το «R» ότι αν δεν πετύχει η δημόσια πρόταση, θα πάει  το θέμα σε γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί η έξοδος της εταιρείας από το ταμπλό.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:32 - 17 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.