ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσα λεφτά θα μπουν στις Ελληνικές μετοχές του MSCI

13:05 - 08 Νοε 2013 | Χρηματιστήριο
Πόσα λεφτά θα μπουν στις Ελληνικές μετοχές του MSCI
Επιβεβαίωση της κυβερνητικής συνοχής από την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν οι χρηματιστές. Κέρδη στο Χ.Α.

Ξεκαθάρισε το τοπίο ως προς τις Ελληνικές μετοχές που θα διαρθρώνουν τον δείκτη  των αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley, κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από το ταμπλό. Οι μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha, της ΔΕΗ, της Τιτάν, των ΕΛΠΕ, της Jumbo και της Folli Follie θα συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece Emerging Markets,όπως ανακοίνωσε η MSCI. Σε ό,τι αφορά τη στάθμιση του δείκτη, στον MSCI Emerging Markets, αυτή θα είναι 0,43%. Ο οίκος έχει ανακοινώσει ότι η επίσημη μετάταξη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου.

 

Ο γενικός δείκτης ενισχύεται πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα στις 1.183 μονάδες και με τις συναλλαγές σχετικά αυξημένες σε σχέση με χθες, ξεπερνώντας τα 41 εκατ. ευρώ. Η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, εξέλιξη που εν πολλοίς είχε προεξοφληθεί χθες από το ‘R’, κάνοντας λόγο για απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις είναι κάτι που θα τονώσει την κυβερνητική πλειοψηφία, σχολιάζουν οι αναλυτές. Οι οποίοι θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της προσεχούς Κυριακής, ενώ τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει για το επόμενο εξάμηνο το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας, που σημαίνει ότι πολιτικά η κυβέρνηση θα μπορέσει να θεσμοθετήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα όποια νέα μέτρα που θα διασφαλίζουν την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της επόμενης χρονιάς και μέχρι το 2016.

 

Ισχυρά κέρδη καταγράφει η Jumbo με άνοδο 5,42%, η διοίκηση της οποίας είπε ότι θα διανείμει μετρητά στους μετόχους της την επόμενη χρονιά, αντί μερίσματος. Η μετοχή πάει να συναντήσει τα υψηλά έτους, κινούμενη στα 10,50 ευρώ. Κέρδη σχεδόν 3% για την Εθνική, στα 4,45 ευρώ, 2,31% για την Alpha, στα 0,664 ευρώ, 1,60% για τα Folli Follie στα 23,49 ευρώ με υψηλό τα 23,60, απώλειες για τον ΟΠΑΠ, στα 9,42, οριακά κέρδη για τα ΕΛΠΕ, στα 9,41 ευρώ, κατά 1% ενισχύεται η ΔΕΗ και ο Τιτάνας και 1,35% η Πειραιώς, στο 1,5 ευρώ. Kέρδη 1,6% για την μετοχή του ΟΤΕ.

 

Η κίνηση στις μετιοχές αυτές θεωρείται σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένη, εξαιτίας των μεγάλων αποδόσεων που έχει καταγράψει το Χ.Α. από τον Ιούλιο και μετά με κέρδη σχεδόν 40%, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

 

Deutsche Bank

Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της Deutsche Bank σε όρους p/e ωστόσο, η ελληνική αγορά δείχνει ακριβή, αλλά αυτό οφείλεται στις πιέσεις που έχουν δεχθεί τα εταιρικά κέρδη και σύμφωνα με την DB η ομαλοποίηση της κερδοφορίας των ελληνικών εταιρειών, θα φέρει τον δείκτη p/e  σε ελκυστικά επίπεδα. H κύρια αβεβαιότητα είναι το πόσο χρόνο θα πάρει στις ελληνικές επιχειρήσεις να ομαλοποιήσουν τα κέρδη τους, ιδιαίτερα σε ένα μη ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον.

 

Οι εκτιμώμενες εισροές στον ΟΤΕ είναι τα 60,3 εκατ. δολάρια , στον ΟΠΑΠ τα 55,2 εκατ. δολάρια, στην Εθνική 36 εκατ. δολάρια, στη ΔΕΗ 31,3 εκατ. δολάρια, στην Τιτάν 27,2 εκατ. δολάρια και στα ΕΛΠΕ οι εκτιμώμενες εισροές είναι 18,8 εκατ. δολάρια.

 

Επίσης, οι εκτιμώμενες εισροές στη Jumbo είναι τα 26,4 εκατ. δολάρια, στη Folli τα 15,9 εκατ. δολάρια, στην Alpha Bank τα 25,2 εκατ. δολάρια, και στη Βιοχάλκο και τη Motor Oil 13 εκατ. δολάρια για την κάθε μία.

 

Σύμφωνα με την Deutsche Bank η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται αλλά ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα είναι μακρύς. Η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 είναι σχεδόν βέβαιη, ωστόσο το ζήτημα είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τα επόμενα έτη.

 

Η Deutsche Bank σημειώνει πως ένα δεύτερο PSI ή ένα OSI είναι πολύ πιθανά, αν και πιο πιθανές είναι άλλες δράσεις πρώτα, όπως η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 13:16 - 08 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.