ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάγωσαν οι αγορές στα χαρτιά της Morgan Stanley - Αποδόσεις μέχρι 67% από τον Ιούλιο

01:05 - 19 Νοε 2013 | Χρηματιστήριο
Πάγωσαν οι αγορές στα χαρτιά της Morgan Stanley - Αποδόσεις μέχρι 67% από τον Ιούλιο
Σημάδια κόπωσης παρατηρούνται στις 10 μετοχές που διαρθρώνουν τον Ελληνικό δείκτη της Morgan Stanley, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 26 Νοεμβρίου.

Με δεδομένο ότι οι μετοχές αυτές αποτελούν σχεδόν το 60% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. με περίπου 40 δις. ευρώ αξία, οι αθρόες εισροές κεφαλαίων που τις απογείωσαν από τα χαμηλά των 800 μονάδων στις 15 Ιουλίου μέχρι και σήμερα, έχουν παγώσει. Από τις 7 Ιουλίου που έγινε η ανακοίνωση ως προς τις μετοχές που θα διαρθρώνουν τον MSCI Greece παρατηρούνται απώλειες ή στασιμότητα για επτά μετοχές και κέρδη για τρεις. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΕ καταγράφει απώλειες 3,7%, η Alpha σχεδόν κατά 1%, η Πειραιώς 4,73%, τα ΕΛΠΕ 4,3%, η ΔΕΗ μένει σχεδόν αμετάβλητη, τα Folli Follie καταγράφουν απώλειες πάνω από μιάμιση ποσοστιαία μονάδα και οι απώλειες του ΟΠΑΠ ξεπερνούν το 3,2%. Κέρδη 2,64% κατέγραψε ο Τιτάνας, η Jumbo 5,12% και o OTE 1,48%, καθώς συνέπεσε με την ανακοίνωση νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

 

Υπενθυμίζεται ότι για τα ίδια χαρτιά από τις 15 Ιουλίου που καταγράφηκε η αφετηρία της ανόδου μέχρι και την Παρασκευή που μας πέρασε οι αποδόσεις είναι εντυπωσιακές. Για την Εθνική τα κέρδη ξεπερνούν το 66,80%, για την Alpha 59,75%, για την Πειραιώς 50,16%, Τιτάν, 60,73%, ΕΛΠΕ 36,23%, Jumbo 33,87%, OTE 53,3%, ΔEH 63,88%, Folli Follie 39,82% και ΟΠΑΠ 54,97%.

Σε επίπεδο επιχειρηματικών εξελίξεων, ξεκινώντας από τον ΟΤΕ, εκτός από τα αποτελέσματα έτους, που θα είναι βελτιωμένα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρήσεις, η διοίκηση σχεδιάζει νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Ταυτόχρονα η εταιρεία θα ρίξει μεγάλο βάρος στην ενίσχυση των μεριδίων αγοράς στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία.

 

Για τον ΟΠΑΠ η νέα περίοδος ξεκίνησε υπό νέα ηγεσία. Στόχος, να αναπτυχθούν τα προϊόντα του οργανισμού και να οργανωθεί καλύτερα το δίκτυο των πρακτορείων του.

 

Τα αδύναμα περιθώρια διύλισης στην Ελλάδα, λόγω της πολυετούς ύφεσης που έχει προκαλέσει την κάθετη πτώσης της κατανάλωσης πετρελαϊκών προϊόντων, έστρεψε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ στην ενίσχυση των εξαγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του έτους ο όμιλος θα πετύχει αύξηση των εξαγωγών που θα ξεπεράσει το 51% επί των συνολικών ετήσιων πωλήσεων του ομίλου. Οπως εκτιμά η διοίκηση των ΕΛΠΕ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2013 αναμένεται να ανέλθει στα 90,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως έναντι 89,8 εκατ. το 2012, αυξημένη κατά 0,9%.

 

Στα 7,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Τιτάνα στο γ΄ τρίμηνο του 2013, από ζημίες κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τα έσοδα του ομίλου να ανέρχονται στα 316,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,7% σε ετήσια βάση. Οπως αναφέρει ο όμιλος, η σαφής πλέον ανάκαμψη στις ΗΠΑ και η ανθεκτικότητα της ζήτησης στην Αίγυπτο, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών από την Ελλάδα, αντιστάθμισαν τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς και την υποτονική κατασκευαστική δραστηριότητα στη ΝΑ Ευρώπη.

Ο όμιλος Folli Follie επεκτείνεται σε νέες αγορές με προοπτικές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία με τον όμιλο Stand Art Magaza, εγκαινιάζοντας το πρώτο κατάστημα στην Τουρκία, ενώ σε βάθος πενταετίας σκοπεύει να τα εικοσαπλασιάσει.

Τέλος, στην Jumbo, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για τη νέα οικονομική χρήση 2013-2014, εκτιμάται αύξηση των πωλήσεων μεταξύ 2%-4% και καθαρά κέρδη περίπου 75 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία το 2013 προχώρησε στη λειτουργία δύο καταστημάτων στην Ελλάδα, ένα ιδιόκτητο κατάστημα στις Σέρρες και ένα μισθωμένο κατάστημα στον Αγιο Ελευθέριο, ενώ πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο κατάστημα του ομίλου στη Ρουμανία στην πόλη Τιμισοάρα (13.000 τ.μ.).

 

Ως προς τις τράπεζες, Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μοναδικές στην Ευρώπη στις οποίες ο έλεγχος έχει γίνει δυο φορές (Blackrock 1 και 2), ενώ έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τους. Οι προοπτικές τους δε είναι σημαντικές διότι υπάρχει μια περίπτωση λύσης του ελληνικού χρέους – περίπτωση που θα βοηθήσει περαιτέρω στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2014. Εφόσον δοθεί λύση στο ελληνικό χρέος και οι ελληνικές τράπεζες προηγηθούν στην έξοδο στις αγορές, τότε δικαιολογούν ένα premium στις τιμές τους. Μάλιστα, όταν βγουν στις αγορές τότε θα μπορέσουν να χορηγήσουν ένα μέρος της ρευστότητας στην άνυδρη ελληνική αγορά.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 08:55 - 19 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.