ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα κλειδώνει ο φόρος υπεραξίας 15% χωρίς αφορολόγητο και οι χρηματιστηριακές φεύγουν για το εξωτερικό

01:02 - 11 Δεκ 2013 | Χρηματιστήριο
Σήμερα κλειδώνει ο φόρος υπεραξίας 15% χωρίς αφορολόγητο και οι χρηματιστηριακές φεύγουν για το εξωτερικό
Σήμερα κλειδώνει ο φόρος υπεραξίας, στη συνάντηση που θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Στα χρηματιστηριακά γραφεία, αλλά και στους κόλπους των Ελλήνων επενδυτών, επικρατεί αναβρασμός και αναστάτωση. Ο φόρος υπεραξίας, θεωρείται δεδομένο ότι θα ισχύσει τη νέα χρονιά και θα είναι της τάξης του 15% επί των κερδών. Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί είναι θα υπάρξει αφορολόγητο, το οποίο, η Ελληνική πλευρά το έχει τοποθετήσει απέναντι στους δανειστές και το οριοθετεί στις 25 χιλιάδες ευρώ. Όμως, οι συζητήσεις της τελευταίας εβδομάδας έδειξαν πως ούτε αυτό δέχεται η τρόικα. Και όχι μόνο αυτό, η τρόικα ζητεί να ισχύσει αναδρομικά ο φόρος υπεραξίας για μετοχές που αποκτήθηκαν από δημόσιες εγγραφές ΔΕΚΟ και εταιρειών του Δημοσίου, όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΗ.

 

«Οι συνέπειες αναμένεται να είναι τραγικές για τον κλάδο», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Χρηματιστών (ΣMEXA) κ. Σπ. Κυρίτσης, κάνοντας λόγο «για μεγάλη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, κυρίως των χρηματιστηριακών εταιρειών που συνεργάζονται κυρίως με Έλληνες επενδυτές και Έλληνες θεσμικούς». Χρηματιστές, που θεωρούν δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αλλαγή στην επιβολή του φόρου υπεραξίας, ήδη «ψάχνονται» να μετατρέψουν τις εταιρείες τους σε remote m,embers με έδρα στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να κινδυνεύει να χάσει από την φορολογία των επιχειρήσεων.  Σύμφωνα με τον κ. Χρ. Δαβερώνα, πρόεδρο της Άτλας ΑΧΕΠΕΥ, « ο κλάδος βρίσκεται περισσότερο από ποτέ κοντά στο λουκέτο». Σημειωτέον, ότι μετά την επιβολή του φόρου υπεραξίας, οι μόνοι ενεργοί παίκτες θα είναι οι ξένοι, οι οποίοι φορολογούνται   στην έδρα των εταιρειών τους.

 

Οι χρηματιστές πάντως, έχουν ζητήσει με επιστολή τους από το υπουργείο Οικονομικών να έρθουν σε μία από  τις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές τρόικα προκειμένου να εξηγήσουν τις θέσεις τους, αλλά και το τι ισχύει στις αγορές από τις οποίες προέρχονται τα μέλη της τρόικα…

 

Κύκλοι της αγοράς πάντως, υποστηρίζουν ότι το Χ.Α. γίνεται θυσία στο βωμό των πολιτικών εξελίξεων, αφού η κυβέρνηση θα μπορέσει να βγει από τα... αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ, φορολογώντας δήθεν το "κεφάλαιο" που επενδύει στο Χρηματιστήριο.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 02:30 - 11 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.