ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό ερήμωση το Χρηματιστήριο, φεύγουν εισηγμένες και επενδυτές

14:23 - 11 Δεκ 2013 | Χρηματιστήριο
Υπό ερήμωση το Χρηματιστήριο, φεύγουν εισηγμένες και επενδυτές
Λόγω της βαριάς φορολογίας που έρχεται στις συναλλαγές για τους επενδυτές και από ανάγκη για εύρεση κεφαλαίων από τις εισηγμένες. Μέχρι και εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης αποχωρούν, όπως ο Λύκος.

Υπό ερήμωση το Χρηματιστήριο. Η Βιοχάλκο αποχώρησε, το Ιατρικό ψάχνει με κάθε τρόπο την έξοδό του από το ταμπλό και χθες η Ιnform Λύκος ανακοίνωσε δημόσια πρόταση με έξοδο από το Χρηματιστήριο, την οποία απευθύνει εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα την Αυστρία και στόχο την εισαγωή της στο Χρηματιστήριο της Βιέννης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προστεθεί η  έξοδος της Coca Cola, επιλέγοντας το Χ.Α. ως δεύτερη αγορά διαπραγμάτευσης, με πρώτη αυτή του Λονδίνου, της S&B (πρώην Βαρυτίνη), ενώ σειρήνες ακούγονται στην αγορά και για την περίπτωση του ΟΤΕ.

 

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικα, επιβάλει φόρο υπεραξίας 15% και όπως όλα δείχνουν θα υποχρεώνει τους επενδυτές να κρατούν λογιστικά βιβλία αν πραγματοποιήσουν πάνω από τρεις πράξεις στην αγορά το χρόνο. Υπό αυτά τα δεδομένα, η αγορά «τελειώνει», υποστηρίζουν χρηματιστές και ήδη γίνονται διάφορα σχέδια, ως προς την αποφυγή της φορολογίας, η οποία, σημειωτέον, αγγίζει τα μερίσματα και μέχρι του παρόντος τις συναλλαγές.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη στιγμή που κυκλοφόρησε στην αγορά η πληροφορία για τον υπερβολικό φόρο 15% στην υπεραξία και μάλιστα χωρίς αφορολόγητο, οι συναλλαγές περιορίστηκαν αισθητά, κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι αυτή την ώρα, δηλαδή έπειτα από τέσσερις συνεδρίασης, ο τζίρος μόλις που ξεπερνάει τα 32 εκατ. ευρώ. Τα όποια ευνοϊκά στοιχεία για την Ελληνική οικονομία, δύσκολα θα… αντικατοπτριστούν στο ταμπλό του Χ.Α., το οποίο, όπως εκτιμούν χρηματιστές, θυσιάζεται στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων με την κυβέρνηση να μπορεί να ισχυριστεί, σε μία προσπάθεια ανακοπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «φορολογεί το κεφάλαιο».

Οι ιδιώτες επενδυτές εκτιμάται ότι θα παγώσουν τις εντολές τους, με το κλίμα στο Χ.Α. να ευνοεί τους μακροχρόνιους παίκτες, οι οποίοι όμως, κάθε χρόνο θα έχουν την αιμορραγία της φορολογίας στα μερίσματα, αν και έχει μειωθεί.  

 

Μέσα σε όλα αυτά, δεν ακούγεται τίποτα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη Βιομηχανία και οι τράπεζες εξακολουθούν να κρατούν τις χρηματοδοτήσεις σε ασφυκτικά κλειστά πλαίσια, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να αλλάζουν έδρα και Χρηματιστήρια για να τύχουν ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. απομακρύνεται πάλι από τις 1.200 μονάδες, με τη ΔΕΗ και τον  ΟΤΕ να ηγούνται της πτώσης.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:30 - 11 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.