ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tι μπορεί να σώσει την παρτίδα στον φόρο υπεραξίας

15:11 - 13 Δεκ 2013 | Χρηματιστήριο
Tι μπορεί να σώσει την παρτίδα στον φόρο υπεραξίας
Αυτός είναι ο λόγος της νέας βουτιάς του Χ.Α.

Ο φόβος φυλάει τα έρμα. Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στο Χ.Α. τις τελευταίες μέρες και μετά τη δημοσιοποίηση του νέου πολυνομοσχεδίου στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και ο φόρος υπεραξίας 15%, κανένα αφορολόγητο, παρά την επιθυμία της αγοράς για 25 χιλιάδες, διατήρηση του 2 τοι χιλίοις στις συναλλαγές και με ορατό το ενδεχόμενο λουκέτου ή μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα των χρηματιστηριακών εταιρειών, προκειμένου να υπολογίζονται πλέον ως «remote members» και απομάκρυνσης των Ελλήνων επενδυτών από το προσφιλές intra day, το οποίο ουσιαστικά είναι αυτό που αιμοδοτεί με τζίρο το ταμπλό. Ο φόβος λοιπόν, για το τοπίο ττης αγοράς την επόμενη μέρα, δηλαδή από τη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου 2014, είναι αυτός που οδηγεί σε απαξίωση για μία ακόμα συνεδρίαση την εγχώρια κεφαλαιαγορά, αν και μένουν να διευκρινιστούν ως προς την επιβολή του φόρου υπεραξίας, αρκετά.

 

Όπως αναφέρουν χρηματιστές, για να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να διευκρινίσει άμεσα, κάθε πότε θα θα γίνεται ο συνολικός υπολογισμός της υπεραξίας και κάθε πότε θα επιβάλλεται και θα αποδίδεται ο νέος φόρος. Ανά τρίμηνο, εξάμηνο, ή στο σύνολο του έτους. Το καλύτερο απ’ όλα θα ήταν να ισχύσει στο πέρας κάθε χρήσης, αλλά οι εισπρακτικές ανάγκες της κυβέρνησης προετοιμάζουν την αγορά για το χειρότερο ενδεχόμενο, ανά τρίμηνο. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις συλλογικές επενδύσεις και τα αμοιβαία κεφάλαια. Είναι προφανές ότι οι μεριδιούχοι θα καλούνται να πληρώσουν και το νέο χαράτσι, αλλά και τα έξοδα διαχείρισης, συν το ο,τιδήποτε άλλο θα χρεώνει η ΑΕΔΑΚ και η τράπεζα.

 

Υπό αυτά τα δεδομένα, η αγορά κλείνει τα μάτια στην επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, ακόμα και για τους πλειστηριασμούς και περνάει στα ψιλά τη συμφωνία αποκρατικοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης σε αραβο/τουρκικά κεφάλαια με το μεγάλο ποσό των 400 εκατ. ευρώ, το οποίο, θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ, αν πληρωθούν τα δάνεια του ξενοδοχείου και γίνει δημόσια πρόταση στη μετοχή.

 

Επιπρόσθετα, η αγορά «κλείνει» τα μάτια στο μεγάλο deal της Folli Follie με την Ελβετική Darfur για τα ΚΑΕ, μία επένδυση που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ είναι να απορεί κανείς το πώς θα «εξαργυρωθούν» στο ταμπλό του Χ.Α. οι αποκρατικοποιήσεις σε ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ την επόμενη χρονιά, όταν ισχύσει ο φόρος υπεραξίας 15%, αφήνοντας προφανώς πεδίον δόξης λαμπρό στους ξένους επενδυτές, που λόγω έδρας στο εξωτερικό, δεν θα υπόκεινται σε καμία φορολογία.

Υπό αυτά τα δεδομένα, διευρύνεται η απόσταση από τα υψηλά έτους των 1.228 μονλάδων, με τον γενικό δείκτη  να υποχωρεί στις 1.168 μονάδες και με απώλειες πάνω από 1,5%, με τις συναλλαγές στα 52 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι σήμερα μπήκαν οι νέες μετοχές της Alpha, μετά την εξάσκηση των warrants, με το χαρτί να υποχωρεί σσχεδόν κατά 4%, στα 0,5820 ευρώ και όγκο που ξεπερνάει τα 8,2 εκατ. τεμάχια.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr     

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.