ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται κούρεμα και στα... μερίσματα

01:05 - 17 Ιαν 2014 | Χρηματιστήριο
Έρχεται κούρεμα και στα... μερίσματα
Οι δηλώσεις Προβόπουλου στο συνέδριο του ΣΕΒ περί εναλλακτικών πηγών εξασφάλισης ρευστότητας εκ μέρους των εταιρειών, δηλαδή εκτός τραπεζών, προκάλεσαν στην αγορά σύγχιση και ανησυχία ότι θα έρθει... κούρεμα στα μερίσματα.

Η ανησυχία της αγοράς εκδηλώθηκε χθές με σημαντικές ρευστοποιήσεις χαρτοφυλακίων.

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 ήταν μία από τις πιο τραγικές ιστορικά χρονιές ως προς τη διανομή των μερισμάτων. Οι εισηγμένες έγραψαν ζημιές της τάξης των 15 δισ. ευρώ, σχεδόν το 10% του ΑΕΠ της χώρας και όσες ελάχιστες διένειμαν μέρισμα, αυτό δεν ξεπέρασε συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ. Το 2011 είχαν διανεμηθεί 750 εκατ. ευρώ, το 2010 το αντίστοιχο κονδύλι είχε ανέλθει στο 1,4 δισ. ευρώ, το 2009 διανεμήθηκαν μερίσματα συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το 2008 διανεμήθηκαν 1,5 δισ. ευρώ, το 2007 είχαν δοθεί 5,36 δισ. ευρώ και το 2006 το ύψος των μερισμάτων είχε διαμορφωθεί στα 4,3 δισ. ευρώ.

 

Μην ξεχνάμε επίσης ότι η μερισματική πολιτική των εισηγμένων έχει δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την απουσία των τραπεζών για 5η διαδοχική χρονιά, οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη διανομή μερίσματος λόγω της κρατικής ενίσχυσής τους. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι εισηγμένες με βάση τη σημερινή εικόνα της οικονομίας θα χρειαστούν αρκετές χρήσεις πλέον για να ξαναδούν οι μέτοχοι μερίσματα του επιπέδου της δεκαετίας του 2000. Από τις εταιρείες που παραδοσιακά έδιναν μεγάλο μέρισμα, μερικές δεν συγκαταλέγονται πλέον στη συγκεκριμένη λίστα. Κάποιες άλλες, ωστόσο, εξακολουθούν να επιβραβεύουν τους μετόχους τους με αυτόν τον τρόπο και στη συγκεκριμένη λίστα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων: τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια), οι εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας (Eurobank Properties και Trastor), η Coca Cola, ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, η Καρέλιας και η Μέτκα.

 

Σημειωτέον, ότι αν κοπούν τα μερίσματα, όπως αναφέρουν οι χρηματιστές, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία και τον φόρο υπεραξίας που αγγίζει το 15%, τις προμήθειες και το φόρο των συναλλαγών, υπονομεύεται ακόμα και η βραχυπρόθεσμη επένδυση σε μετοχές.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι εισηγμένες και ειδικά αυτές που έχουν τη δυνατότητα διανομής κερδών, προβαίνουν είτε σε επιστροφές κεφαλαίου προς τους μετόχους τους, όπως πράττουν πολύ συχνά Motor Oil και EXAE, η προχωρούν στη διανομή δωρεάν μετοχών, όπως αναμένεται να κάνει φέτος η Jumbo.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:31 - 17 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.