ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Σε απόσταση ασφαλείας από τα υψηλά 34 μηνών και διατήρηση του "καλού σεναρίου" - Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

17:16 - 12 Μαρ 2014 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Σε απόσταση ασφαλείας από τα υψηλά 34 μηνών και διατήρηση του "καλού σεναρίου" - Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση
Που θα βρει τα λεφτά η Εθνική.

Μετακύλιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε άλλες μετοχές του 25άρη, εκτός τραπεζών. MIG, με κίνηση πάνω από τα 0,51 ευρώ, Ιντραλότ που κινείται προς την αντίσταση των 2,50 ευρώ, ΓΕΚ/Τέρνα, που αγγίζει νέα υψηλά έτους, πάνω από τα 4 ευρώ, Frigoglass που δέχεται ισχυρές εντολές από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές και asset management Ελληνικών τραπεζών, ΕΥΔΑΠ που κινείται πάνω από τα 9 ευρώ, ενόψει ιδιωτικοποίησης, είναι μερικές από τις μετοχές του ASE 25 που κάνουν σήμερα τη διαφορά. Σημαντικά κέρδη κατά 1%, στα επίπεδα των 27,26 ευρώ για τη μετοχή των Folli Follie, με την Εθνική Χρηματιστηριακή να θέτει ως τιμή στόχο τα 30 ευρώ. Άνοδος, επίσης, για τα ΕΛΠΕ, την Motor Oil, τον ΟΤΕ και την Ελλάκτωρ, δίνουν την εντύπωση ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια παίρνουν ρευστότητα αφενός, αφετέρου τοποθετούνται σε άλλες μετοχές.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τη διήμερη κούρσα περίπου κατά 15%  της Εθνικής, θα ερχόταν η στιγμή της διόρθωσης. Κι αυτό συνέβη σήμερα. Η μετοχή υποχωρούσε στα επίπεδα των 3,80 – 3,84 ευρώ. Πιέσεις βγήκαν και στη ΔΕΗ στα 12,17 ευρώ, με την αγορά να ανησυχεί αν θα περάσει τελικά από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διάσπαση της Επιχείρησης σε μικρότερες με σκοπό την ιδιωτικοποίηση. Απώλειες στα 12,37 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, ενώ profit taking βγαίνει στον Μυτιληναίο, τον Τιτάνα, την ΕΧΑΕ.

 

Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για αμείωτη ένταση στην εισροή κεφαλαίων και στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό χρηματιστήριο σε μία περίοδο που φαίνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση περισσότερο κάθε άλλη φορά. Οι τελευταίες πληροφορίες που κάνουν το γύρο της αγοράς αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ομολογιακή έκδοση και από την Εθνική Τράπεζα, κάτι που αν γίνει, τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα κατευθυνθούν προς την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών. Χωρίς να «πειράξει» τη συμμετοχή της στην Finansbank, τραπεζικές πηγές, εκτιμούν ότι η διοίκηση της Εθνικής περιμένει την ολοκλήρωση των συναλλαγών σε Πανγαία και Αστέρα, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερα από τα μισά κεφάλαια που απαιτούνται για την επάρκειά της κατά την Blackrock, ύψους 2,1 δις. Ευρώ.

 

Επιπρόσθετα, υπάρχει πάντα ζωηρό το ενδιαφέρον του Calamos για την ΑΕΔΑΚ, ξένων funds για την NBG Λονδίνου, που αν πουληθούν θα αποφέρουν στην ΕΤΕ περί τα 300 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η διοίκηση της ΕΤΕ αναμένει άλλα 200 με 250 εκατ. ευρώ από την πώληση δανείων και δη ενήμερων, τόσο της ίδιας της τράπεζας, όσο και της θυγατρικής στην Τουρκία. Σε συνδυασμό με την έκδοση του ομολογιακού, χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου η ΕΤΕ, καταφέρνει να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες παίρνοντας τα ηνία για να πρωταγωνιστήσει και πάλι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Τις δύο τελευταίες μέρες, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 15%, ενώ την Τετάρτη υποχωρεί οριακά , στα 3,91 ευρώ, με την Deutsche Bank ωστόσο, να έχει θέσει ως τιμή στόχο τα 4,5 ευρώ.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι σημαντικό ότι ο γενικός δείκτης σχεδόν μηδένισε τις αρχικές του απώλειες στο κλείσιμο, μένοντας σε απόσταση ασφαλείας από τα υψηλά των 34 μηνών. Συγκεκριμένα, έκλεισε στις 1.359,81 μονάδες, με ελαφρώς αρνητική μεταβολή 0,04%. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 118,3 εκατ. ευρώ.

 

Τεχνική ανάλυση

Σύμφωνα με τον  υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, “μέσα σε 11 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έχει πάρει ανοδικά σχεδόν 150 μονάδες ή σε ποσοστό 12%, καταστρατηγώντας στη πορεία τις σημαντικές αντιστάσεις των 1280, των 1305 και των 1340 καταγράφοντας έτσι νέα υψηλά.

Εύλογο είναι στις επόμενες ημέρες ο δείκτης να παρουσιάσει μια κόπωση εμπρός από την ισχυρή διαγραμματική περιοχή των 1360 με 1400 μονάδων. Επίπεδα όπου εάν διαπεραστούν με σημαντικό καταλύτη και με δυναμικό τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει μεσομακροπρόθεσμα την πύλη για το επόμενο πεδίο διακύμανσης, όπου μπορεί να φτάσει έως τις 1750 μονάδες.

Ενόψει όμως εύθραυστων πολιτικών δεδομένων, συγκρούσεων με τους πιστωτές και δύσκολων αποφάσεων για το χρέος της χώρας, η αγορά δύσκολα θα μπορέσει να στυλώσει τα πόδια για να προσεταιριστεί ένα επιπλέον ποσοστό ανόδου της τάξεως του 8% προσεγγίζοντας δηλ την περιοχή των 1450 μονάδων.

Ήδη αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι έχουν «υπερτροφοδοτηθεί» προεξοφλώντας μέσα από τις κεφαλαιοποιήσεις τους ένα προσδοκώμενο P/E του 2016. Επίσης μπροστά μας έχουμε νέες υπέρογκες  ΑΜΚ τόσο από την ALPHA και την Πειραιώς όσο και από τη Eurobank, στοιχείο, όπου είναι πολύ πιθανό να βάλει ένα βραχυχρόνιο ανοδικό stop στη συμμετοχή τους σε μια περαιτέρω κίνηση του Γενικού Δείκτη (βαρύτητα 14,2%).

Τεχνικά θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ πιο συνετό να πραγματοποιηθεί ένα καθοδικό retracement στην περιοχή στήριξης των 1280 με 1265 μονάδων προς αναμονή και ανάκτηση δυνάμεων, παρά να δοθεί μια ανοδική συνέχεια υπεράνω των 1400 μονάδων δίχως το κατάλληλο υπόβαθρο διατήρησής των.

 

FTSE 25

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 φαίνεται διαγραμματικά να έχει περάσει πάνω από την αντίσταση της άνω πλευράς του καναλιού  του περασμένου Δεκεμβρίου, στις 434 μονάδες, δίχως όμως να έχει πάρει τη επιβεβαίωση, καθώς χρειάζεται ως φίλτρο τουλάχιστον τρία «δυνατά» ημερήσια κλεισίματα πάνω από εκεί. Και εδώ όπως και στο Γενικό Δείκτη η αλληλουχία εναλλαγής των τελευταίων έξι candlesticks μεταξύ των θετικών και των αρνητικών συνεδριάσεων αποκρυπτογραφούν ένα μερικό «κόμπιασμα» στην περαιτέρω ευχέρεια κίνησης υπεράνω των 440 μονάδων με κατεύθυνση τις 455 μονάδες.

Η αίσθηση μάλιστα της overbought κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί «επιφανείς» τίτλοι με το συνεχόμενο «πουσάρισμα» να αγγίζει ευαίσθητες οπτικές χορδές δε δίνει και τα πλέον ασφαλή πατήματα για τη συνέχεια του υπάρχοντος ανοδικού κύματος. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι ο σχηματισμός  μιας ασφαλής καθοδικής εξαέρωσης προς την περιοχή στήριξης των 420 με 415 μονάδων».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:21 - 12 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.