ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αναδυόμενες αγορές σε κρίση. Ποια είναι τα προβλήματα;

16:48 - 21 Μαρ 2014 | Αναδυόμενες αγορές

Οι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν την κίνηση των αναδυόμενων νομισμάτων

Αν και οι αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται σε κρίση τα τελευταία τρία χρόνια, με τις αποδόσεις τους να είναι σημαντικά χαμηλότερες συγκριτικά με αυτές του S&P 500, ήταν οι τελευταίοι τρεις μήνες που έφεραν το πρόβλημα στην επιφάνεια καθώς οι πιέσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Ασφαλώς και οι πιέσεις αυτές προκλήθηκαν από την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε σταδιακή αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής. Μετά την ομιλία της Yellen την Τετάρτη και την ανακοίνωση του χρόνου μέσα στον οποίο αναμένεται και η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, επέστραψαν στα χαμηλά τους και πλέον δοκιμάζουν κρίσιμα επίπεδα. Αν δεν υπάρξει κάποια διάσπαση και αν δεν υπάρξουν νέες πιέσεις, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η πτώση των τελευταίων μηνών έχει προεξοφλήσει και αυτό το σενάριο και ως εκ τούτου θα υπάρξει μια ελπίδα για μείωση των πιέσεων και επιστροφή του ρίσκου στις αγορές.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι και οι οικονομικές ανησυχίες που πηγάζουν από την Κίνα, αλλά και η υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος. Η PBoC αύξησε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο διακύμανσης στο +/- 2% με το πάνω όριο της μπάντας να είναι στα 6,2600. Πάνω από τα 6,2000 πολλά χαρτοφυλάκια μεγάλων wealth management τμημάτων θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Τρίτος παράγοντας κινδύνου για τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών είναι και η γεωπολιτική αναταραχή. Ως γνωστόν, όταν υπάρχει αναταραχή τα κεφάλαια αποχωρούν από τις χώρες υψηλού κινδύνου και επιστρέφουν στο δολάριο. Αν υπάρξει κάποια νέα αρνητική έκπληξη στην Κριμαία, τότε τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών θα βρεθούν και πάλι υπό πίεση και το δολάριο θα σημειώσει νέα υψηλά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.