ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mάχη κεφαλαιοποιήσεων για Πειραιώς και Alpha

17:30 - 07 Απρ 2014 | Χρηματιστήριο
Mάχη κεφαλαιοποιήσεων για Πειραιώς και Alpha
Περίπου 150 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Alpha Bank, λόγω rebalacing. Κλείσιμο για το Χ.Α. στη στήριξη των 1.308 μονάδων με πτώση 0,45%.

Φαινόμενο η μετοχή της Alpha κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Όχι μόνο απορροφήθηκε η προσφορά από την εισαγωγή των νέων μετοχών την περασμένη Παρασκευή, 1,8 δις. τεμάχια, αλλά κατά  τη δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσής της, δηλαδή σήμερα, πραγματοποίησε έναν εντυπωσιακό τζίρο 206,357 εκατομμυρίων κομματιών, με αξία συναλλαγών 151,5 εκατ. ευρώ, όταν ο τζίρος στην αγορά συνολικά, ανήλθε στα 226 εκατ. ευρώ.  Ο αμέσως επόμενος τζίρος σε μετοχή ήταν στον ΟΤΕ με 12,8 εκατ. ευρώ, ακολούθως η Πειραιώς με 10,1 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο ΟΠΑΠ με 8 εκατ. ευρώ.

 

Eπίσης, σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς ολοκληρώθηκε το rebalancing στον MSCI Standard για την Alpha Bank, με την βαρύτητα της μετοχής να διαμορφώνεται πλέον σε 13,9%, από 7,12% πριν. Την Παρασκευή 4 Απριλίου, αυξήθηκε η στάθμισή της Alpha Bank στον FTSE Large Cap σε 30% από 16% προηγουμένως, ενώ με αυξημένη στάθμιση, στο 30%, θα συμμετέχει η Alpha Bank στον δείκτη FTSEurofirst 300 από τις 10 Απριλίου, όπως ενημέρωσε το NYSE - Euronext. Η αλλαγή θα λάβει μέρος, από την συνεδρίαση 8 Απριλίου.

Θα ακολουθήσει rebalancing για την μετοχή της Πειραιώς, αφού προηγηθεί η εισαγωγή των νέων μετοχών και αυξηθεί το free float στο 35%.

 

Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου (σ.σ. της Πειραιώς βρίσκεται σε εξέλιξη), η κεφαλαιοποίηση ανάμεσα σε Alpha και Πειραιώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής όπου η Πειραιώς προηγείται με 9,485 δις. ευρώ και η Alpha ακολουθεί μόλις με 9,449 δις. ευρώ! Η ζήτηση για τις Ελληνικές τραπεζικές μετοχές αντανακλά την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, σχολιάζουν οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά και, σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχουν ακόμα μεγάλες εντολές αγορών οι οποίες θα φανούν το επόμενο διάστημα. Την Τρίτη η καρδιά του τραπεζικού συστήματος χτυπάει στο Λονδίνο, όπου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμμετέχουν σε roadshow της Credit Suisse.

 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. τρεμόπαιζε καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με συνεχείς εναλλαγές προσήμου  με υψηλό στις 1.331 μονάδες και χαμηλό στις 1.305 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 1.308,84 μονάδες, επίπεδα τα οποία αποτελούν τη βραχυπρόθεσμη στήριξη της αγοράς. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση αν σπάσει κι αυτή η περιοχή, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται μεταξύ των 1.270 – 1.280 μονάδων.

 

Με την αγορά να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να ακούσει για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια ότι η χώρα θα βγει στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας εξακολουθεί να θολώνει τα νερά. Ο ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει σε ετοιμότητα, προκειμένου να δώσει την εντολή στους αναδόχους να τρέξουν την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές από το 2010 με την άντληση ποσού μεταξύ 2 – 3 δισ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία, όπως δήλωσε νωρίτερα την Δευτέρα ο κ. Στορνάρας, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη, αφού είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας.

 

Οι επενδυτές βλέπουν τη φυγή προς τα εμπρός εκ μέρους της κυβέρνησης, αφήνοντας στη… λήθη το θέμα Μπαλτάκου, με τον πρωθυπουργό να ανοίγει τον χορό των εξαγγελιών, μέσω του συμψηφισμού ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με τζίρο μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ και επέκτασή του στο μέλλον στα 2 εκατ. ευρώ. 

 

Κέρδη πάνω από 1% για την ΜΕΤΚΑ και τον Μυτιληναίο, καθώς ο όμιλος ξεκίνησε παρουσιάσεις στις ΗΠΑ.  Στον αντίποδα απώλειες για τον ΟΤΕ, της τάξης του 2,5%, στα 11,70 ευρώ, 2,43% υποχώρησε η Folli Follie, στα 24,45 ευρώ, 2% ο ΟΠΑΠ, στα 11,05 ευρώ, ενώ το ίδιο ποσοστό πτώσης είχαν ακόμα, Jumbo, Τιτάνας, Εθνική, με την τελευταία να χάνει τα 4 ευρώ και να κλείνει στα 3,92 ευρώ.

 

Η προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ έδωσε κέρδη 2,835 στη μετοχή, στα 19,65 ευρώ, με υψηλό έτους τα 20,89 ευρώ.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 18:53 - 07 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.