ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορεί η κρίση στην Ουκρανία να δημιουργήσει ...

17:11 - 22 Απρ 2014 | Αναδυόμενες αγορές

Τις τελευταίες εβδομάδες οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο που υπάρχει από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Πρόκειται για ένα γεωπολιτικό θρίλερ για γερά νεύρα και υπομονή. Τα Μέσα καλύπτουν συνεχώς τις εξελίξεις με την εγκυρότητα των όσων βγαίνουν προς τα έξω, να αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει αύξηση της μεταβλητότητας και αυτό με τη σειρά του έχει δημιουργήσει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες. Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες, το πετρέλαιο και το γεν έχουν προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες καθώς έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις εξελίξεις.

Αυτό που αξίζει να εξετάσουμε όμως είναι αν, οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν μια επενδυτική ευκαιρία στο ίδιο το ρωσικό χρηματιστήριο. Οι απώλειες του ρωσικού δείκτη από την αρχή της χρονιάς, είναι 20% ενώ η τεχνική του εικόνα δείχνει ότι στα πρόσφτα χαμηλά υπήρξαν σημαντικές αγορές. Αν τα πρόσφατα χαμηλά κρατήσουν, αυτό θα είναι μια θετική ένδειξη για το μέλλον.

Θετικά είναι και τα μηνύματα από τη μελέτη αντίστοιχων κρίσεων κατά το παρελθόν. Αν μελετήσουμε τη συμπεριφορά των βασικών δεικτών σε μια σειρά συμβάντων, όπως: ο πόλεμος του Κόλπου το 1990, η εισβολή στη Βοσνία το 1994, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Τσετσενίας το 1999 και άλλα σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα θα παρατηρήσουμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συμπεριφορά.

Ενώ τη στιγμή που ξεσπά το συμβάν, οι αγορές σημειώνουν πτώση έως και 6 μήνες μετά, στη συνέχεια ακολουθεί έντονη άνοδος που διαρκεί σχεδόν 18 μήνες. Αν οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν ίδιες σε κάποιους τομείς και αν λάβουμε υπόψη μας το γενικότερο οικονομικό και χρηματιστηριακό περιβάλλον, τότε ο ρωσικός δείκτης δείχνει να «φωνάζει» ότι είναι ελκυστικός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.