ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τις off shore οι εντολές πώλησης στο Χ.Α.

00:01 - 12 Μαϊ 2014 | Χρηματιστήριο
Από τις off shore οι εντολές πώλησης στο Χ.Α.
Τη στιγμή που οι ξένοι θεσμικοί δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην εγχώρια κεφαλαιαγορά στηρίζοντας τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, οι off shore, που προφανώς κατέχουν Έλληνες επενδυτές και γερά πορτοφόλια και επιχειρηματίες, επιδόθηκαν σε μπαράζ ρευστοποιήσεων τον περασμένο μήνα.

Αν οι καθαρές εισροές των ξένων ήταν της τάξης των 167 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα με την μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τις ΗΠΑ (101,78 εκατ. ευρώ), οι off shore σε Κύπρο, Λουξεμβούργο, Βερμούδες και Νησιά Καϋμάν ρευστοποίησαν μετοχές αξίας 111 εκατ. ευρώ!

OFFSHORE110515

Η εξήγηση που δίνουν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι τα "γερά πορτοφόλια" με τις off shore έβγαιναν να πουλήσουν για να εγγραφούν στις διεθνείς αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ή βλέποντας την αγορά να κινείται προς τα χαμηλά τριμήνου, έσπευσαν να διαφυλάξουν τα κέρδη που καταγράφουν από το περασμένο καλοκαίρι.

 

Κατά τα άλλα εδώ, και τέσσερις μήνες τα κεφάλαια που έχουν ρίξει τα ξένα funds στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ξεπερνούν τα 2,2 δις. ευρώ από την αρχή του χρόνου, επενδύοντας με γνώμονα την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

 

Στα παραπάνω κεφάλαια θα πρέπει να προστεθούν τα 10 δισ. ευρώ που είναι τα αντληθέντα κεφάλαια των 4 τραπεζών από τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα 2,547 δισ. ευρώ από τις διεθνείς και εγχώριες ομολογιακές εκδόσεις των εισηγμένων, τότε προκύπτει ότι συνολικά 14,835 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν από ξένα funds στην Ελλάδα μέχρι τώρα σε επιχειρήσεις και τράπεζες. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ ζωηρά, αφήνοντας πίσω μία τριετία (2011-2013) χαμηλών επιχειρηματικών επιδόσεων.

agor110514

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς υλοποιήθηκαν 9 συμφωνίες, είτε πρόκειται για εξαγορές εισηγμένων από ξένα funds είτε για στρατηγικές τοποθετήσεις ακόμα και σε εγχώρια σχήματα είτε για ιδιωτικοποιήσεις βάσει του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη συνέβη στην τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση του Απριλίου, όπου πωλήθηκε πακέτο μετοχών της ΕΥΔΑΠ αξίας 86,2 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή έγινε στα 8,1 ευρώ ανά μετοχή και αφορούσε συνολικά 10,648 εκατομμύρια μετοχές. Πωλητής ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε το πακέτο μετοχών από την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.

 

Αγοραστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι δύο μεγάλα ξένα hedge funds με έντονη παρουσία στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πρόκειται για το Paulson & Co και το Baupost.

agore110514

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.