ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η «Μαύρη ...

16:36 - 19 Μαϊ 2014 | Αναδυόμενες αγορές

Οι ξένοι επενδυτές, προερχόμενοι τόσο από ανεπτυγμένες όσο και από αναπτυσόμενες οικονομίες όπως αυτή της Κίνας, εξακολουθούν να δείχνουν προτίμηση για τις οικονομίες των αφρικανικών χωρών, όπως δείχνει σχετική έρευνα, με την εκτίμηση να δείχνει ότι το 2014 οι επενδύσεις στην αφρικανική ήπειρο θα φτάσουν το ποσό ρεκόρ των $80 δισ.

Οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλλία παραμένουν οι πρώτες χώρες από άποψη κεφαλαίων, με το σύνολο των επενδύσεών τους το 2012 να αγγίζει τα $178 δισ., ενώ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι χώρες της Νότιας Αφρικής και η Νιγηρία, που αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού της ηπείρου, συγκεντρώνουν το ίδιο ποσό επενδύσεων όσο οι υπόλοιπες 48 χώρες μαζί.

Ενδιαφέρον επίσης είναι το γεγονός ότι ενώ το 2008 το 78% των επενδύσεων πήγαινε σε χώρες πλούσιες σε φυσικό πλούτο, το 2013 το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 65%, με τις χώρες που προσέφεραν ευκαιρίες σε άλλους τομείς δραστηριότητας να κερδίζουν σημαντικό έδαφος.

Επενδυτές από την Αφρική συνεχίζουν να ενισχύουν την παρουσία τους στη Μάυρη Ήπειρο, αντιπροσωπεύοντας το 18% των συνολικών νέων επενδύσεων, όταν το 2007 το ποσοστό αυτό ήταν 7%. Σε αντίθεση με τους ξένους επενδυτές που εστιάζουν περισσότερο στον εξορυκτικό κλάδο, οι γηγενείς επενδυτές προτιμούν τους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών.

Ένας συνδυασμός ξένων άμεσων επενδύσεων, επενδυτικών τοποθετήσεων σε μετοχές και κρατικά ομόλογα, αυξανόμενων εμβασμάτων από εργαζόμενους που στέλνουν χρήματα πίσω στις οικογένειές τους και βελτιωμένων φορολογικών εσόδων, σημαίνει ότι η εξάρτηση της Αφρικής από την εξωτερική ροή κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των αναγκών της, θα σημειώνει συνεχή μείωση. Η εξωτερική βοήθεια ως ποσοστό των συνολικών ξένων κεφαλαιακών εισροών συρρικνώθηκε στο 26% από 30% το 2013. Για το 2014, η εξωτερική βοήθεια αναμένεται να αγγίξει τα $55 δισ.

Σε γενικές γραμμές, η οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής, ξεπερνά αυτή του υπόλοιπου κόσμου, αλλά είναι υπερβολικά άνιση μεταξύ χωρών και πληθυσμών. Το ΑΕΠ για το 2014 αναμένεται να σημειώσει αύξηση 4,3% και 5,7% για το 2015, αλλά οι οικονομίες της ανατολικής και της δυτικής Αφρικής, αναμένεται να σημειώσουν ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η οικονομία της Νότιας Αφρικής, έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα από τις απεργίας των εργατών και από την επιβράδυνση των αναπτυγμένων οικονομιών, αλλά οι υποσαχάριες οικονομίες δεν αναμένεται να επηρεαστούν από αυτές τις εξελίξεις.

Η οικονομία της Νότιας Αφρικής είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη καθώς αυτή της Νιγηρίας πέρασε στην πρώτη θέση, με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ να είναι στο 7,2% για το 2014 και στο 7,1% για το 2015.

Όσον αφορά τη γενικότερη ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Αφρική, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.