ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λατινική Αμερική: Δύσκολοι στόχοι, διαφορετικές ...

16:46 - 23 Μαϊ 2014 | Αναδυόμενες αγορές

*Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται ως guest.

Στη Λατινική Αμερική, όπως και στο ποδόσφαιρο, υπάρχει πληθώρα εθνικής διαφορετικότητας. Παρόλο που ο οικονομικός στόχος είναι ο ίδιος, δηλαδή η ανάπτυξη, κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετική στρατηγική, με διαφορετικούς φυσικά βαθμούς επιτυχίας. Η Βραζιλία ετοιμάζεται για το «μεγάλο παιχνίδι», μία νέα οικονομική στρατηγική μετά τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Το Μεξικό με ισχνές αποδόσεις το περασμένο έτος, σχεδιάζει μία επανάκαμψη τελευταίας στιγμής αυτή τη χρονιά. Η κεντρική τράπεζα της Κολομβίας εφαρμόζει ένα νέο πλάνο παιχνιδιού, έχοντας βρεθεί προς έκπληξη των περισσοτέρων πολύ νωρίς σε ένα κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εν μέσω περιόδου μεγάλης ανάπτυξης. Η Χιλή αναμένεται να δει ένα πιο ισχυρό δεύτερο εξάμηνο ενώ η Αργεντινή έχει αποτύχει να «σκοράρει» μέχρι στιγμής. Στο Περού, ο μεταλλευτικός τομέας έχει αποδειχθεί ο πρώτος σκόρερ ενώ η Βενεζουέλα παράμενει χαμηλά στην κατάταξη.

Με τη Βραζιλία να φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο τις επόμενες εβδομάδες, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ποδοσφαιρική της ικανότητα. Στο οικονομικό μέτωπο, όμως, το μεγάλο παιχνίδι είναι απίθανο να γίνει πριν την επόμενη χρονιά. Η χώρα πηγαίνει στις κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου τον Οκτώβριο του 2014 κάτι που φαίνεται να θολώνει, τουλάχιστον για τώρα, οποιαδήποτε απόφαση πολιτικού σχεδιασμού. Το 2015, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να φέρει τόσο μία νέα ομάδα όσο και μία νέα στρατηγική.

Η οικονομία του Μεξικό συνάντησε σημαντικά εμπόδια το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ μετρίασαν τη ζήτηση για τα εξαγώμενα προϊόντα της χώρας ενώ οι αυξημένοι φόροι επιβράδυναν την ανάπτυξη της κατανάλωσης.   Ενδεχομένως, όμως, η χώρα να καταφέρει να ανακάμψει αργότερα μέσα στη χρονιά από το 1,1% που βρέθηκε το 2013.

Η κεντρική τράπεζα της Κολομβίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες τον Απρίλιο ξεκινώντας έτσι μία συσφικτική πολιτική πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν αποδεικνύοντας όμως, ενδεχομένως, ότι η χώρα δε χρειαζόταν την ευρεία νομισματική τόνωση που η κεντρική τράπεζα παρείχε στην οικονομία.

Ο πρόεδρος της Χιλής Michelle Bachelet έστειλε το φορολογικό νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο αμέσως μόλις ανέλαβε θέση νωρίτερα αυτή τη χρονιά. Η μεταρρύθμιση ευελπιστεί να αυξήσει 3% του ΑΕΠ με επιπλέον έσοδα τα επόμενα τέσσερα χρόνια με σκοπό να χρηματοδοτήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις κοινωνικές δαπάνες.

Η οικονομία της Αργεντινής έχει «ηρεμίσει» σημαντικά, δεδομένου ότι τα νέα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ δεν αλλάξουν. Σύμφωνα με τα μηνιάια στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,35% τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο (σε σχέση με την περυσινή χρονιά), μετά από μία επέκταση 3% σε πραγματικούς όρους το 2013. Αναμένουμε το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί ελαφρά φέτος λόγω της αρνητικής επίδρασης στην κατανάλωση που έχουν οι μειωμένοι πραγματικοί μισθοί και κάποιες άλλες αμελητέες αλλαγές πολιτικής.

Η νομισματική περιοχή και η ανάπτυξη στην περιοχή (LatΑm) θα βρεθούν στο επίκεντρο την επόμενη εβδομάδα. Στη Βραζιλία παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η ισχνή ανάπτυξη ασκεί πίεση στην κεντρική τράπεζα για να σταματήσει τη συσφικτική της πολιτική και η τράπεζα με τη σειρά της φαίνεται αποφασιστική στο να σταματήσει σύντομα την αύξηση των επιτοκίων. Επομένως, αναμένουμε να διατηρήσει τα επιτόκια στο 11% στη νέα συνεδρίαση στις 29 Μαϊου.  Στην υπόλοιπη περιοχή, το βασικό επίκεντρο θα είναι η κεντρική τράπεζα της Κολομβίας και το κατά πόσο θα αυξήσει περαιτέρω την επόμενη Παρασκευή τα επιτόκια κατά 25 ποσοστιάιες μονάδες βάσης, ακριβώς όπως έπραξε και τον προηγούμενο μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.