ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφρική: Η ήπειρος των νέων επενδυτικών ευκαιριών

12:50 - 24 Ιουν 2014 | Αναδυόμενες αγορές

Η Αφρική σταδιακά μεταλάσσεται βελτιώνοντας θεαματικά τις μελλοντικές της προοπτικές

Η Αφρική αποτελεί ίσως την πιο αμφιλεγόμενη ήπειρο, εξαιτίας των μεγάλων διαφορών δυναμικής μεταξύ των χωρών που την απαρτίζουν. Από τη μία βρίσκονται οι χώρες που σημειώνουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 6%, προσελκύοντας όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και από την άλλη υπάρχουν οι χώρες της πολιτικής αβεβαιότητας και των εμφυλίων αναταραχών.

Το γεγονός είναι ότι η εικόνα της Αφρικής έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια και αν και έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της, έχει αποκτήσει σημαντικά μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη και πιο ξεκάθαρους και υλοποιήσιμους στόχους. Πολλές από τις χώρες της ηπείρου έχουν πάψει να ταλανίζονται από τις πολιτικές αναταραχές και πλέον στρέφονται προς την υλοποίηση των οραμάτων τους. Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας έχει δημιουργήσει μια γενιά νέων που αναζητούν δουλειά και εργάζονται από κοινού για την πραγμάτωση των στόχων τους και τη βελτίωση της δυναμικής της Αφρικής. Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει η διάθεση και δημιουργούνται οι συνθήκες για μια άνθιση της ηπείρου, η οποία μπορεί ακόμη να καθυστερεί αλλά όπως φαίνεται θα έρθει.

Το σημαντικό συστατικό για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, όπως εδώ και πολλά χρόνια ακούγεται από τους ίδιους τους Αφρικανούς, δεν είναι η διόρθωση των προβλημάτων αλλά η δημιουργία ευκαιριών, ώστε να μπορέσει η Αφρική να αναπτυχθεί με τα δικά της μέσα, το δικό της ρυθμό και με βάση τους δικούς της στόχους και δεδομένα, ώστε η πρόοδος που θα επιτευχθεί να είναι πραγματική και διατηρήσιμη.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ασφάλεια και η κοινωνική πρόνοια είναι εξίσου σημαντικοί τομείς, όπως επίσης η σταθερότητα και οι ελεύθερες συνθήκες αγοράς με εξάλειψη των μονοπωλιακών συμφερόντων σε μια χώρα τόσο πλούσια σε φυσικό πλούτο.

Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα για να καταφέρει η Αφρική να υλοποιήσει τα οράματά της και θα χρειαστεί οι εμπορικοί εταίροι της ηπείρου, με τους μεγαλύτερους να είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία  και η Ευρώπη να περάσουν από τους σχεδιασμούς και τους διαλόγους δεκαετιών τελικά στην υλοποίηση έργων ώστε να καταφέρει η Αφρική αυτό που επιδιώκει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.