ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ινδία: Ανταλλαγές χρυσού για επίτευξη οικονομικής σταθερότητας

12:00 - 04 Ιουλ 2014 | Αναδυόμενες αγορές

Πως η RBI στοχεύει να σταθεροποιήσει το νόμισμά της και να μειώσει τις οικονομικές πιέσεις που ασκούνται;

Την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της Ινδίας (RBI) ανακοίνωσε τα σχέδιά της για ανταλλαγές του εγχώριου χρυσού με διεθνή αποθέματα τα οποία κρατούνται στο Λονδίνο. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερα στοιχεία, η UBS πιστεύει ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει την εγχώρια προσφορά χρυσού, θα μειώσει την ανάγκη για εισαγωγές του πολύτιμου μετάλλου και θα μειώσει το έλλειμμα του τρεχούμενου λογαριασμού.

Κάτω από αυτό το σενάριο, τονίζει η UBS, η RBI θα πουλήσει δολάρια για να αγοράσει χρυσό στο Λονδίνο και θα πουλήσει χρυσό από τα δικά της αποθέματα, αγοράζοντας ινδικές ρουπίες. Η ποσότητα των αποθεμάτων θα παραμείνει ίδια αλλά σε διαφορετική χώρα κατοχής και τα δολαριακά συναλλαγματικά αποθέματα θα σημειώσουν πτώση. Από τη σκοπιά μιας κεντρικής τράπεζας, η πρακτική είναι ανάλογη με το να πουλήσεις απευθείας δολάρια και να αγοράσεις ρουπίες, παρεμβαίνοντας άμεσα στην αγορά συναλλάγματος. Με τον τρόπο αυτό, θα μειώσει την προσφορά του εγχώριου νομίσματος και θα οδηγήσει σε άνοδο. Η πρακτική αυτή είναι γνωστή ως συγκαλυμμένη παρέμβαση στο FX.

Η πρακτική αυτή, σύμφωνα με τη UBS, θα σταθεροποιήσει το εγχώριο νόμισμα, αλλά δε σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να ποντάρουν σε άνοδο του ινδικού νομίσματος (INR). Η παραπάνω ενέργεια δεν είναι αρκετή και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει και σε επιπλέον ενέργειες. Η UBS σημειώνει ότι η παραπάνω πρακτική της RBI είναι παρόμοια αυτής που εφαρμόζουν οι χώρες του ΟΠΕΚ όταν εξάγουν πετρέλαιο και πρέπει να προστατεύσουν το νόμισμά τους. Σύμφωνα με τη UBS, δεν αναμένεται άμεσα κάποια πράξη ευθείας παρέμβασης από την RBI.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.