ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία στις ασιατικές αγορές ομολόγων, στενεύουν οι έξοδοι κινδύνου

13:56 - 16 Ιουλ 2014 | Αναδυόμενες αγορές

Οι ασιατικές αγορές αναπόφευκτα θα χτυπηθούν όταν τελικά το χτύπημα από το σοκ της μεταβλητότητας έρθει.

Οι πολιτικές εκτύπωσης χρήματος των Fed, BoJ και δυνητικά, της EKT, καθώς και η πεποίθηση της αγοράς για τα επιτυχημένα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, έχουν στηρίξει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και έχουν μειώσει τη μεταβλητότητα των αγορών. Έτσι, οι αναδυόμενες αγορές, αν μη τι άλλο η Ασία, που βρέθηκαν κάτω από μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια του ξέφρενου tapering της προηγούμενης χρονιάς, έχουν αποκομίσει τεράστια οφέλη από αυτή την παγκόσμια ηρεμία. Το μεγαλύτερο θύμα της προηγούμενης χρονιάς, το IDR, είχε την καλύτερη απόδοση από πέρυσι μέχρι και σήμερα και βρέθηκε περίπου 4,75% πάνω σε σχέση με το USD. Η αβεβαιότητα παραμένει, παρόλα αυτά, σχετικά με το πόσο παράλογες είναι οι επικρατούσες συνθήκες, για το πότε θα δωθεί το έναυσμα για να επιστρέψουμε σε πιο «φυσιολογικές» συνθήκες καθώς και για την ταχύτητα και το μέγεθος της όποιας διόρθωσης. Θεωρητικά, όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που οι συνθήκες παραμένουν «παράλογες», τόσο πιο μεγάλη θα πρέπει να είναι τελικά η διόρθωση.

Το ξέφρενο tapering της περασμένης χρονιάς ξεκίνησε από μία απότομη επανεξέταση των προοπτικών της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Και παραμένει το πιο πιθανό σενάριο ότι μία επανεξέταση της προοπτικής των αμερικανικών επιτοκίων θα τραντάξει τις αγορές και θα τις βγάλει από την κατάσταση «αυταρέσκειας» στην οποία βρίσκονται. Με τις αγορές, όμως, μέχρι στιγμής να αδιαφορούν για τα αδιάσειστα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Ιούνιο περί ανάπτυξης της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ μας κάνει να πιστέυουμε ότι ίσως καταλυτικός παράγοντας θα αποτελέσει η απόδειξη περί αύξησης των μισθών.

Οι ασιατικές αγορές αναπόφευκτα θα χτυπηθούν όταν τελικά το χτύπημα από το σοκ της μεταβλητότητας έρθει. Οι ευνοϊκές, για το trading, συνθήκες των πρόσφατων μηνών έχουν αναζωπηρώσει την όρεξη των επενδυτών για carry trades. Με το IDR να είναι το πιο αποδοτικό νόμισμα της Ασίας, η κατοχή Ινδονησιακών ομολόγων σε τοπικό νόμισμα από ξένους επενδυτές επέστρεψε σε υψηλές αποδόσεις 35% τους πρόσφατους μήνες. Η Μαλαισία δεν υστερεί πολύ ενώ η Ταϋλάνδη επίσης είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι όγκοι συναλλαγών σε αυτές τις αγορές κινούνται πτωτικά. Το παραπάνω έχει γίνει πιο αισθητό στη Μαλαισία.

Η Ινδία και Ινδονησία ήταν οι δύο οικονομιές της Ασίας που επηρεάστηκαν περισσότερο από το ξέφρενο tapering της περυσινής χρονιάς. Η σημαντική μείωση των απαιτήσεων εξωτερικής χρηματοδότησης στην Ινδία,η  πιο κλειστή αγορά ομολόγων, η μεγαλύτερη πολιτική πειθαρχία και πάνω από όλα η πολιτική αισιοδοξία μετά την εκλογική νίκη του Narenrdra Modi υποδεικνύουν ότι το INR θα είναι λιγότερο εκτεθειμένο όταν η ρευστότητα τελικά υποχωρήσει. Η σφικτή ρευστότητα στην Ινδονησιακή αγορά ομολόγων, συνοδευόμενη με σημαντικές προϋποθέσεις για εξωτερικό δανεισμό, διαβεβαιώνει ότι το IDR παραμένει στην πρώτη γραμμή. Η αυξημένη ευπάθεια και η μειωμένη ρευστότητα στην αγορά ομολόγων στη Μαλαισία υποδεικνύει με τη σειρά της ότι το MYR, που παραδοσιακά αποτελούσε σχετικά ασφαλές καταφύγιο, ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο από ότι συνήθως ήταν αντιληπτό από τους επενδυτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.