• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Κίνα: Μια οικονομία που υιοθετεί τους κανόνες της Δύσης

14:11 - 21 Ιουλ 2014 | Αναδυόμενες αγορές

Όσο η Κίνα υιοθετεί τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, τόσο μεγαλύτερη είναι η μεταβλητότητα

Η συνεχώς αυξανόμενη μεταβλητότητα στην Κίνα είναι το αποτέλεσμα του εκσυγχρονισμού της οικονομίας της χώρας και δε θα πρέπει να τρομάζει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Τις τελευταίες εβδομάδες, όλα τα Media είναι στραμμένα στην Κίνα και αναφέρουν άσχημες ειδήσεις. Τη μία, μεγάλη εταιρεία κήρυξε πτώχευση, την άλλη, μεγάλη εταιρεία δεν εκπλήρωσε την αποπληρωμή ομολογιακού. Μα αυτό συμβαίνει κάθε μέρα στη Δύση και είναι τόσο οικείο στους επενδυτές, τονίζει αναλυτής της Matthews Asia.
Αυτό που είναι αναπόφευκτο είναι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας θα είναι μικρότεροι κατά μέσο όρο από εδώ και στο εξής και αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Όμως, η αύξηση της μεταβλητότητας δε σημαίνει ότι έρχεται το τέλος της κινεζικής οικονομίας. Αντιθέτως, είναι η απόδειξη μερικών σημαντικών και πολύ θετικών δομικών αλλαγών που συμβαίνουν στην Κίνα σήμερα.
Η πιο σημαντική από τις αλλαγές, σύμφωνα με τη Matthews Asia, είναι η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος πλέον αποτελεί τον οδηγό της ανάπτυξης. Όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν και το τότε Κομμουνιστικό καθεστώς κατάργησε 46 εκατομμύρια κρατικές θέσεις εργασίας. Σήμερα το 83% του εργατικού δυναμικού ανήκει στον ιδιωτικό τομέα και όλες οι νέες θέσεις εργασίας παράγονται από ιδιωτικές εταιρείες. Οι ιδιωτικές εταιρείες κατέχουν το 70% στις επενδύσεις και στις πωλήσεις αγαθών (βιομηχανικών και μη)  την ώρα που η κινεζική κυβέρνηση ελέγχει ακόμα το χρηματοοικονομικό κλάδο.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει την εξέλιξη της προέλευσης του εργατικού δυναμικού από το 1990 μέχρι και σήμερα.

 21-07-14 chinalabour

Όπως σημειώνει η Matthews Asia, καθώς η οικονομία γίνεται όλο και περισσότερο καθοδηγούμενη από την αγορά, η αύξηση της μεταβλητότητας είναι αναπόφευκτη. Γνωρίζουμε ότιοι ελεύθερες οικονομίες δε μπορούν να αποφύγουν κυκλικές υφέσεις και στο μέλλον, αυτό θα το δούμε να συμβαίνει και στην Κίνα, ιδιαίτερα αν ανοίξει και ο χρηματοοικονομικός κλάδος.
Η απελευθεροποίηση των αγορών στην Κίνα, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται θετικά από όλους. Άλλωστε οι επενδυτές έχουν μάθει να διαχειρίζονται τη μεταβλητότητα στις αγορές της Δύσης και το ίδιο θα κάνουν και με την Κίνα.
Μια ισχυρή ένδειξη απελευθέρωσης των αγορών είναι και οι πρόσφατες χρεοκοπίες κινεζικών εταιρειών. Σε μια χώρα που μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση δεν άφηνε καμία επιχείρηση να χρεοκοπήσει, ο νόμος της αγοράς φαίνεται ότι έχει αρχίσει να έχει εφαρμογή.
Όσον αφορά την αγορά κατοικίας, η MA αναφέρει: Μόλις το 10% όσων αγοράζουν κατοικία το κάνουν για κερδοσκοπικούς λόγους. Το υπόλοιπο 90% αφορά ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Από αυτό το 90%, το 20% αγοράζουν το σπίτι με μετρητά και το υπόλοιπο με ενυπόθηκο δάνειο όπου θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση το 60% να πληρωθεί σε μετρητά.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman