ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγόραζε στη… φήμη και πούλα (;) στο γεγονός…

09:36 - 22 Οκτ 2014 | Χρηματιστήριο
Αγόραζε στη… φήμη και πούλα (;) στο γεγονός…
Από την στιγμή που οι 130 συστημικές τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν την πρώτη ενημέρωση από την ΕΚΤ για την μεθοδολογία που θα ακολουθήσει στα stress test, πριν από δυο εβδομάδες, στα επιτελεία των Ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ξεκίνησε ο υπολογισμός, έστω και κατά προσέγγιση, του «λογαριασμού».

Αποτέλεσμα είναι σήμερα οι τράπεζες να φαίνονται, μέσω διαρροών, σχεδόν βέβαιες πως το αποτέλεσμα θα είναι κάτι παραπάνω από βατό.
Συγκεκριμένα αυτό που ακούστηκε αρχικά ήταν ένα συνολικό ποσό της τάξεως του 1,5 δις. ευρώ και για τις τέσσερις τράπεζες ( ETE, Alpha, Πειραιώς, Eurobank), που θα έπρεπε να καλυφθεί με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ τις τελευταίες ώρες οι φήμες λένε πως τελικά η Alpha και η Πειραιώς δεν θα χρειαστούν ΑΜΚ, για την Εθνική η εκτίμηση είναι πως βρίσκεται στο όριο και μόνο η Eurobank θα χρειαστεί μικρή ενίσχυση κεφαλαίων, χαμηλότερη των 500 εκατ. ευρώ.


Βέβαια μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει καταστήσει σαφές πως απαιτεί απόλυτη εχεμύθεια από τις τράπεζες για τα αποτελέσματα των stress test μέχρι την ερχόμενη Κυριακή το μεσημέρι, ωστόσο ακόμη και ο ίδιος ο διοικητής της Εθνικής κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες λέγοντας πως «με τα σημερινά δεδομένα κοιμόμαστε ήσυχοι για το αποτέλεσμα της δοκιμασίας».


Εντωμεταξύ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η φημολογία λειτουργεί ήδη σταθεροποιητικά μετά το «φαινόμενο του ελατηρίου» και γενικά η αγορά δείχνει να επανέρχεται στους συνηθισμένους της ρυθμούς.


Ταυτόχρονα υπό την κερδοσκοπική οπτική γωνία, από την ώρα που η πτώση των τραπεζικών μετοχών είχε να κάνει και με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που τελικά μπορεί και να μην γίνουν, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, τονίζοντας πάντα πως πρόκειται για σκεπτικό της αγοράς που μονό ως τέτοιο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους επενδυτές.


Από την άλλη υπάρχει και η παλαιά χρηματιστηριακή παροιμία που λέει «αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός», αλλά αυτό δεν σημάνει πως θα επιβεβαιωθεί στην συγκεκριμένη περίπτωση.


Α.Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:01 - 22 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.