ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώιμο Χριστουγεννιάτικο window dressing στο ΧΑ (;)

10:13 - 06 Νοε 2014 | Χρηματιστήριο
Πρώιμο Χριστουγεννιάτικο window dressing στο ΧΑ (;)
Μετά την ολοκλήρωση μιας ευρύτατης αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων που συνοδεύτηκε από εντονότατη μεταβλητότητα και με τα γνωστά καθόλου ευχαρίστα αποτελέσματα για τον Γενικό Δείκτη και όχι μόνο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο τις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει μια διάθεση εκτόνωσης και σταδιακά βρίσκει δυναμική για να κατοχυρώσει έστω και τα τρέχοντα επίπεδα.

Κατά τους αναλυτές το “best case scenario” εξακολουθεί να δείχνει τις 1.100 μονάδες, αν και το «χιλιάρικο» αναμένεται να δημιουργήσει μια ισχυρή ζώνη αντίστασης. Στον αντίποδα και στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, πράγμα καθόλου απίθανο δεδομένης και της ευρύτερης πολίτικης και οικονομικής αστάθειας διεθνώς, το επίπεδο των 910 μονάδων θα είναι το πρώτο ανάχωμα.


Κατά ένα σκεπτικό ωστόσο που καλλιεργείται τις τελευταίες ώρες στα dealing rooms, οι fund managers έχοντας ολοκληρώσει τις ρευστοποιήσεις και τις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους, μπορούν τώρα να προχωρήσουν στην πρακτική που στην διεθνή ορολογία ονομάζεται «window dressing» και σε απλά Ελληνικά σημαίνει βελτίωση των μετοχικών αποτιμήσεων.


Υπό την προϋπόθεση πάντα πως ο μεγάλος όγκος των ρευστοποιήσεων από την πλευρά των ισχυρών funds έχει ολοκληρωθεί, όπως διαφαίνεται και επίσης υπό την προϋπόθεση πως δεν θα προκύψει αρνητικός αστάθμητος παράγοντας.


Πρόκειται για μια συνηθισμένη διαδικασία διεθνώς που παρατηρείται τόσο κατά το κλείσιμο των τριμήνων, όσο και στο τέλος της χρονιάς. Ενώ η αγορές γνωρίζοντας την «συνήθεια» των θεσμικών, υποστηρίζουν την τάση με θετικό τις περισσότερες φόρες αποτέλεσμα.


Σημειώνεται δε πως οι ξένοι εξακολουθούν να έχουν στα χέρια τους περίπου τις μισές μετοχές της Βαριάς Κεφαλαιοποίησης του ΧΑ και όχι μόνο τραπεζικούς τίτλους άλλα από όλους σχεδόν τους κλάδους ενώ υπάρχουν πλέον και στρατηγικές θέσεις σε κορυφαίους επιχειρηματικούς ομαλούς της χώρας. Συνεπώς έχουν κάθε λόγο να «βοηθήσουν» το κλείσιμο των βιβλίων τους.


Α.Τ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.