ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξιολογώντας τα ρωσικά assets μετά τη μεγάλη επίθεση των αγορών

16:41 - 14 Ιαν 2015 | Αναδυόμενες αγορές

Πότε θα μπορούσε να είναι ένα ιδανικό χρονικό διάστημα για να εξετάσουμε πιθανές τοποθετήσεις;

Η τιμή του μπρεντ παραμένει περίπου στα $45-$46 δίνοντας ελάχιστη ελπίδα στα ρώσικα περιουσιακά στοιχεία για άμεση ανατίμηση. Και δεν είναι μόνο η πτώση του πετρελαίου αλλά και του χαλκού και των άλλων εμπορευμάτων. Ο δείκτης CRB (δείκτης ο οποίος μετρά τη συνολική απόδοση των εμπορευμάτων) είναι χαμηλότερος  περίπου 30% από το καλοκαίρι και περίπου 5% από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Εύλογα οι πληθωριστικές προσδοκίες μειώνονται και οι αποδόσεις των ομολόγων υψηλής ποιότητας μειώνονται. Σήμερα όλοι περίμεναν την απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις αγορές ομολόγων αν και κρίνοντας από το ευρώ και τις αποδόσεις των ομολόγων οι αγορές δεν περίμεναν κάποια έκπληξη και τελικά έτσι έγινε.

Στη Ρωσία το USD/RUB άνοιξε πάνω από τα 66,00 αλλά γρήγορα έπεσε κάτω από αυτό το επίπεδο χωρίς κάποιο σημαντικό όγκο συναλλαγών. Αργότερα η ισοτιμία επέστρεψε στην περιοχή του 66,30. Την ίδια στιγμή οποιαδήποτε «επίσημη» κίνηση στην αγορά είναι απούσα ή περιορισμένη. Για παράδειγμα, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας πούλησε περίπου 154εκατ. δολάρια.

Σήμερα το πρωί το Reuters ανέφερε ότι ο  Υπουργός Οικονομικών Siluanov είπε ότι τα έσοδα από τον προϋπολογισμό θα μειωθούν κατά 3 τρισ. ρούβλια με την τιμή του πετρελαίου στα $50, ενώ η Ρωσία θα ξοδέψει περισσότερα από τα αποθεματικά της από ότι αναμενόταν (προηγουμένως, είχε αναφερθεί σε ετοιμότητα για επέκταση κατά 500 δισ. ρούβλια). Επιπλέον, ο Siluanov επισήμανε ότι περίπου $89δισ. θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε ρούβλια με στόχο τα υψηλά επιτόκια. Αυτά τα σχόλια είναι θετικά για το ρούβλι καθώς τόσο οι δαπάνες των αποθεματικών όσο και η τοποθέτησή τους σε ρούβλια απαιτούν από το Υπουργείο Οικονομικών να πουλήσει αρχικά αυτά τα δολάρια. Η πρόσφατη κίνηση του Υπουργείου Οικονομικών υποδεικνύει ότι με το ρούβλι στα τρέχοντα επίπεδα αυτά τα αποθεματικά θα μπορούσαν να πουληθούν στην ελεύθερη αγορά παρά κατευθείαν στην CBR. Επομένως, το Υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα στοχεύει σε πιο επιθετικές παρεμβάσεις σύμφωνα με όσα αναλύει η Deutsche Βank.

Συνολικά ένα είναι το αποτέλεσμα κατά την τράπεζα: είναι ήδη πολύ αργά για να παίξει κανείς long USD short RUB. Η πολιτική ανεκτικότητα στη χωρίς σταματημό πτώση του RUB έχει φθάσει στα όριά της και τόσο η κυβέρνηση όσο και η CBR είναι έτοιμες να αναλάβουν δεσμεύσεις. Επομένως, η βασική άποψη της τράπεζας είναι ότι κάποιος θα πρέπει να περιμένει τη σταθεροποίηση του πετρελαίου και μετά να αρχίσει να παίζει long USD short RUB.

Επιπλέον, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι τα σχόλια του Siluanov είναι ανάμεικτα για τα OFZs. Από τη μία πλευρά, υποδεικνύουν ότι θα υπάρξει ελάχιστη προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα επιτοκίων, το οποίο είναι οριακά θετικό για τα OFZs. Από την άλλη πλευρά, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών το πιο πιθανό είναι να αποφύγει την τοποθέτηση σε μακροπρόθεσμες καταθέσεις, οι προθέσεις της να τοποθετήσει μέρος των αποθεματικών της στο ρούβλι με σκοπό τα υψηλότερα επιτόκια ενδεχομένως σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει οποιαδήποτε ελπίδα για χαλάρωση της σφικτής νομισματικής πολιτικής και τώρα ελπίζει σε υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών καθώς ο πληθωρισμός εκτιμάται να ανέλθει στα 15-17% τον Μάρτιο-Απρίλιο. Εάν όντως έχουμε πληθωρισμό στα 17% τότε η τράπεζα εκτιμά ότι στο τέλος του Q1 το CBR μπορεί να αυξηθεί ακόμα 100-200 ποσοστιαίες μονάδες βάσης κι όχι να μειωθεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.