• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Frontier markets: Όταν οι εκλογές συμπαρασύρουν την οικονομία

14:44 - 19 Ιαν 2015 | Αναδυόμενες αγορές

Στις αγορές που κατατάσσονται χαμηλότερα και από τις αναδυόμενες, οι εκλογές αποτελούν παράγοντα αστάθειας.

Για όποιον επενδύει στις αναδυόμενες αγορές και στις frontier markets οι εκλογές είναι συνήθως γεγονότα που μπορούν να «κουνήσουν» τις αγορές- ακόμα περισσότερο και από τη δημοσίευση σημαντικών οικονομικών στοιχείων. Αυτό γιατί οι οικονομικοί δείκτες στις αναδυόμενες/frontier αγορές μπορεί να είναι αναξιόπιστοι και πολύ «οπισθοδρομικοί» (backward-looking). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ινδία, όπου οι εθνικές εκλογές διεξήχθησαν το 2014. Το BJP κόμμα του Narendra Modi κέρδισε θριαμβευτικά παρά τα προγνωστικά για μία σκληρή μάχη. Η νίκη αυτή έσπρωξε το δείκτη Sensex περίπου 30% πάνω το 2014, με την αγορά να κάνει άλμα αμέσως μετά τη νίκη και να κινείται ανοδικά κατά 20% από τον Μάιο και μέτα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Παρόλο που η αγορά δεν είχε προεξοφλήσει τη νίκη, είναι φανερό πόσο σημαντικές είναι οι εκλογές για κάποιον επενδυτή στις frontier markets. 

Εκλογές που αξίζουν προσοχή μέσα στο 2015

Υπάρχουν 29 εθνικές εκλογές προγραμματισμένες για το 2015. Παρακάτω παρουσιάζονται 4 εκλογές σε frontier markets που θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να προσέξουν οι επενδυτές μέσα στο 2015.

Σρι Λάνκα Προεδρικές Εκλογές- Ιανουάριος 2015

Η Σρι Λάνκα διηνήργησε τις πρώτες προεδρικές εκλογές για το 2015 και το αποτέλεσμα αποτέλεσε έκπληξη. Το κόμμα του Mahinda Rajapaksa  που βρίσκεται στην εξουσία έχασε μετά από ασφυκτική μάχη από το κόμμα New Democracy με αρχηγό τον Maithripala Sirisena. Ο γενικός  δείκτης  Κολόμπο του Χρηματιστηρίου κινήθηκε σε ράλλυ μετά την εκλογή, αλλά έπειτα υποχώρησε, με αποτέλεσμα η αγορά να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη από τις εκλογές μέχρι σήμερα. Δεδομένης της αβεβαιότητας και των πολιτικών αντιξοοτήτων  που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Sirisena, αξίζει να παρακολουθεί κανείς πώς εξελίσσεται η Σρι Λάνκα μέσα το 2015.

Νιγηρία Εθνικές Εκλογές- Φεβρουάριος 2015

Η Νιγηρία είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο πολιτική όσο και οικονομική αναταραχή. Με προεδρικές, κοινοβουλευτικές και πολιτειακές εκλογές στις 14 Φεβρουαρίου, η περιοχή φαίνεται να είναι όλο και πιο ασταθής.

Σε ένα έθνος που «μαστίζεται» από τη Boko Haram και με έντονο ιστορικό βίας σε προηγούμενες εκλογές, είναι απογοητευτικό ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα «το 2015, ο κίνδυνος για επεισόδια βίας είναι ιδιαίτερα υψηλός».  Η θρησκευτική ένταση είναι επίσης υψηλή με τον Γκούντλακ Τζόναθαν να βρίσκεται στη δεύτερη θητεία του.

Η πτώση του Χρηματιστηρίου της Νιγηρίας είναι γεγονός και είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν ανακούφιση για την αγορά.

Αίγυπτος Προεδρικές εκλογές-Μάρτιος με Απρίλιος 2015

Η Αίγυπτος έχει διανύσει πολύ δρόμο από την επανάσταση του 2011 και την πτώση του Μουμπάρακ. Η χώρα επίσης δεν είχε κοινοβούλιο από τον Ιούνιο του 2012, οπότε οι επερχόμενες εκλογές που διεξάγονται από τον Μάρτιο και τελειώνουν τον Απρίλιο αναμένονται με μεγάλη ανυπομονησία.

Αν και υπήρξε γκρίνια για λιγότερο προσωπική ελευθερία από τότε που ο Σίσι βοήθησε ώστε να ανατραπεί ο Μόρσι, ο αντίκτυπος στη χρηματιστηριακή αγορά υπήρξε σαφής. Η EGX 30 ανήλθε πάνω από 70% σε τοπικό νόμισμα από το τέλος του Ιουλίου του 2013 όπου Μουρσί ανετράπη.

Δεδομένης της τεράστια ανοδικής κίνησης στην τοπική χρηματιστηριακή αγορά, μια ανατροπή του status quo θα μπορούσε να είναι επιζήμια. Ωστόσο, το να έχει η χώρα κοινοβούλιο και η συνακόλουθη πολιτική σταθερότητα θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση μακροπρόθεσμα.

Αργεντινή Εθνικές Εκλογές-Οκτώβριος 2015

Η Αργεντινή είναι «μέσα» για μια μεγάλη αλλαγή το 2015, όταν η Κριστίνα Φερνάντες εγκαταλείπει το προεδρικό αξίωμα μετά από 8 χρόνια στην εξουσία.

Η οικονομία πλήττεται και οποιαδήποτε επένδυση στην Αργεντινή επισκιάζεται από τις νομικές διαδικασίες σε εξέλιξη μετά τη χρεοκοπία της χώρας τον Ιούλιο του 2014. Με τον πληθωρισμό να εκτιμάται σε πάνω από 40%, η αγορά συναλλάγματος είναι σε χάος με τη λειτουργία μιας  πλήρως ανεπτυγμένης μαύρης αγοράς. Ενώ η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία για το πέσο ήταν σταθερή λίγο πάνω από 8,50 ανά δολάριο ΗΠΑ, στη μαύρη αγορά η ανεπίσημη ισοτιμία (Blue Dollar), είναι σήμερα άνω των 13,50 δολαρίων, ένα χάσμα σχεδόν 60%!

Δεδομένου ότι η θλιβερή κατάσταση της οικονομίας είναι το μεγαλύτερο θέμα στην Αργεντινή αυτή τη στιγμή, δεν είναι καμία έκπληξη ότι όλοι οι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές τάσσονται με τις επιχειρήσεις. Αν και το άμεσο αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, η αλλαγή του κλίματος ενός νέου πολιτικού καθεστώτος μπορεί να αποδειχθεί θετικό. Από την αντίθετη πλευρά, ο διορισμός τον Οκτώβριο του 2014 του Alejandro Vanoli ως ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δεν έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τις αγορές με τις μετοχές και τα ομόλογα να χάνουν αξία μετά το διορισμό του. Μένει να δούμε αν κάποιος μπορεί να αντιστρέψει την οικονομική κατάσταση της Αργεντινής.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman