ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ποιες μετοχές «ποντάρει» η Εθνική Χρηματιστηριακή

13:42 - 26 Ιαν 2015 | Χρηματιστήριο
Σε ποιες μετοχές «ποντάρει» η Εθνική Χρηματιστηριακή
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στις εθνικές εκλογές με σαφές σήμα, αλλά όχι με μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία», σχολιάζει η Εθνική στο πρώτο μετεκλογικό report για την οικονομία και το χρηματιστήριο. 

Τα ποσοστά των κομμάτων ήταν ΣΥΡΙΖΑ 36,3% (149 βουλευτές), Νέα Δημοκρατία 27,8% (76 βουλευτές), Χρυσή Αυγή 6,3% (17 βουλευτές), Ποτάμι 6% (17 βουλευτές), ΚΚΕ 5,5% (15 βουλευτές), Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,8% (13 βουλευτές), ΠΑΣΟΚ 4,7% (13 βουλευτές). Ο κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων δίνει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη νέα κυβέρνηση (162 από τις 300 έδρες). Πιστεύουμε επίσης ότι πιθανό ένα στήριγμα του Ποταμού στη νέα κυβέρνηση, επισημαίνει η NBG Securities.


Τα επόμενα βήματα


Η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί πιθανότατα μέχρι την Πέμπτη και θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο υπουργικό συμβούλιο που θα ανακοινωθεί αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη. Το νέο Κοινοβούλιο θα λάβει την εντολή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι μακρά αυτή τη φορά. Θα πρέπει να περιμένουμε η νέα κυβέρνηση να ζητήσει μια ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο την εβδομάδα που αρχίζει στις 9 Φεβρουαρίου 2014. Στη σημερινή συζήτηση του Eurogroup θα συζητηθεί η κατάστασης της προόδου του ελληνικού προγράμματος ενώ μια ακόμη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου 2015. Μεταξύ των δύο αυτών ημερομηνιών η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη στις 4 Φεβρουαρίου 2015. Θυμίζουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2015 και μπορεί να παραταθεί, εάν αυτό έχει συμφωνηθεί από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές.


Παρελθόν η πολιτική αβεβαιότητα


Η πολιτική αβεβαιότητα, με τη μορφή που είχε διαμορφωθεί κατά τους τελευταίους 3 μήνες, δεν θα είναι πλέον ένα ζήτημα, ενώ το πρώτο μήνυμα από τον νέο πρωθυπουργό είναι ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια για μια συναινετική λύση με τους πιστωτές μας και την εστίαση της Ελλάδα να συνεχίσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου (USD45 / βαρέλι) και το πτωτικό ευρώ (EUR / USD 1.12) θα είναι μια μεγάλη εξωτερική βοήθεια για την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί το 2015. Επιπλέον, η ανακοίνωση του QE στην Ευρώπη θα αυξήσει τη ρευστότητα των επενδυτών για ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει την Ελλάδα κάποια στιγμή το 2015 ή στις αρχές του 2016.

 

Οι πιστωτές μας αναμένουν τη συνέχιση των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων για μια σταθερή επίλυση του κενού χρηματοδότησης του ελληνικού δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος, περαιτέρω πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημαα.. Η νέα κυβέρνηση αναμένει ισχυρότερη δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους/re-profiling. Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις ρευστότητας στην ελληνική οικονομία πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν προσωρινά είτε σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup ή και την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.


Οι μετοχές


Η Εθνική διατηρεί την άποψη ότι οι ελληνικές μετοχές είναι πολύ φθηνές αλλά επιμένει σε τίτλους με διεθνή έκθεση (ποσοστό των πωλήσεων έξω από την Ελλάδα άνω του 60%), όπως των Folli Follie, Μέτκα, Motor Oil και Σαράντης και προτιμά εταιρείες με ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο στην Ελλάδα 'όπως ΟΤΕ, Jumbo και Grivalia.
Επίσης , προτείνει την ΔΕΗ με βάση τα ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα για το 2015. Αναφορικά με τις τράπεζες η χρηματιστηριακή σημειώνει πως θα πρέπει να συνεχίσουν με τις χαμηλές επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους και «βλέπει» υψηλότερους κινδύνους και μια βραχυπρόθεσμη αδυναμία στους τομείς των κατασκευών, του λιανικού εμπορίου και τα τυχερά παιχνίδια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.