ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναδυόμενες οικονομίες και νομισματική πολιτική

13:45 - 28 Ιαν 2015 | Αναδυόμενες αγορές

Η Νότια Αφρική αποτελεί ενδεχομένως την πιο ελκυστική αγορά ανάμεσα στις ΕΜΕΑ σε περίπτωση μιας dovish Fed.

Η συνεδρίαση της FOMC και η επερχόμενη ανακοίνωση του ECI (European Citizens’ Initiative) την Παρασκευή θα προσελκύσουν αρκετό ενδιαφέρον. Μετά από τα νέα χαμηλά του δομικού πληθωρισμού και του πληθωρισμού μισθών (κοντά στο μηδέν σε πραγματικούς όρους) το σενάριο της «απογείωσης» κατά τον Ιούνιο έχει εξασθενήσει. Εκτός και αν ο δομικός πληθωρισμός πέσει κάποια δεκαδικά, το ECI απογοητεύσει σημαντικά και η αγορά εργασίας επιβραδυνθεί, η Deutsche Bank αμφιβάλλει κατά πόσον η Fed θα αποφασίσει να εισάγει πιο dovish αναφορές. Επίσης, το δολάριο έχει ενδυναμωθεί σημαντικά αλλά δε βρίσκεται μακριά από το ιστορικό μέσο όρο του. Συνολικά, η τράπεζα θεωρεί ότι θα καθυστερήσει  οποιοδήποτε συνολικά υποστηρικτικό σκηνικό για τα επιτόκια των αναδυόμενων αγορών (EM). Πολλοί ίσως ανέμεναν ότι θα βλέπαμε πάλι ένα πισωγύρισμα, αλλά η ίδια η DB εκτιμά ότι μόνο εκπληκτικά δυνατά νούμερα θα μπορούσαν να φέρουν μία τέτοια προοπτική υπό το φως του σταθερού χαμηλού πληθωρισμού των προηγούμενων μηνών και των πιέσεων που αυτός ασκεί.

Η Νότια Αφρική αποτελεί ενδεχομένως την πιο ελκυστική αγορά ανάμεσα στις ΕΜΕΑ σε περίπτωση μιας dovish Fed. Πρώτον, αν και οι αγορές έχουν προεξοφλήσει με επιθετικό τρόπο μία πρόωρη έναρξη ενός ανοδικού κύκλου, η Νότια Αφρική ακόμα χαρακτηρίζεται ως η χώρα με τον πιο επιθετικό κύκλο ανόδου που έχει τιμολογηθεί. Δεύτερον, οι χαμηλές πληθωριστικές προσδοκίες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε μειώσεις επιτοκίων. Ως μία μεγάλη εισαγωγική χώρα ενέργειας η Νότια Αφρική παραμένει μία από τις πιο ευνοημένες χώρες από τις χαμηλές ενεργειακές τιμές. Τρίτον, αν και οι μη εγχώριες συμμετοχές παραμένουν ιστορικά υψηλές, οι τοποθετήσεις αναμφισβήτητα δεν έχουν φτάσει στα όριά τους.

28 01 15 db

LatAm FX: μειωμένη πιθανότητα για επαναφορά του COP

Η πρόσφατη σταθεροποίηση στο πετρέλαιο οδήγησε σε rally του COP από τα χαμηλά του σε σχέση με το USD. Η δυναμική που είδαμε στο COP βρίσκεται σε αναντιστοιχία δεδομένης της στενής σχέσης του με το πετρέλαιο από τον Ιούνιο όπως φαίνεται και στο διάγραμμα. Οι επιπτώσεις των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου στην οικονομία της Κολομβίας θα έπρεπε να είναι μεγάλες και να υλοποιηθούν σταδιακά. Οι εξωτερικοί λογαριασμοί ήδη εμφανίζουν σημάδια χειροτέρευσης, τα οποία η DB αναμένει ότι θα φανούν και στο εμπορικό ισοζύγιο που δημοσιεύεται την Πέμπτη. Οι Αρχές είναι ευχαριστημένες με ένα εξασθενημένο COP το οποίο αφομοιώνει τους κραδασμούς και είναι μάλλον απίθανο να υποστηρίξουν το νόμισμα. Η Τράπεζα επομένως αναμένει τα επιτόκια να διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους, αλλά επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση μειώσεις επιτοκίων είναι πολύ πιο πιθανές από αυξήσεις. Προτείνει ότι οι επενδυτές θα έπρεπε να εκμεταλλευτούν τη χαμηλή μεταβλητότητα του USD/COP.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.