ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σκούπισαν» μετοχές και ομόλογα οι επενδυτικοί οίκοι

18:43 - 03 Φεβ 2015 | Χρηματιστήριο
«Σκούπισαν» μετοχές και ομόλογα οι επενδυτικοί οίκοι
Οι αγορές έχουν βραχεία μνήμη λένε οι παλαιοί χρηματιστές και αν μη τι άλλο η σημερινή εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τους επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Χρειάστηκε βέβαια να προηγηθούν μια σειρά εξελίξεων (δηλώσεις στήριξης από ΕΕ και ΗΠΑ) και διευκρινήσεων του οικονομικού επιτελείου προς τους εκπροσώπους των μεγάλων επενδυτικώς οίκων για να φτάσουμε στο σημερινό +11,27% του Γενικού Δείκτη, όπως και στην ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.

Όσον αφόρα τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις και τις προβλέψεις της επόμενης μέρας οι περισσότεροι ειδικοί επί της τεχνικής ανάλυσης συμφωνούν πως τόσο ο Γ.Δ. αλλά κυρίως ο «25άρης» έχουν βρεθεί στο πρώτο ισχυρό σημείο αντίστασης (850 μονάδες για τον Γ.Δ. και 250 μονάδες για τον FTSE ASE 25), όμως οι καταλύτες της ανόδου είναι τέτοιοι που μπορούν να διαψεύσουν τα διαγράμματα.


Έμπειρος broker που εκπροσωπεί διεθνή κεφάλαια, εκτιμά πως σίγουρα θα υπάρξουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών (profit taking) από όσους «έπιασαν» εγκαίρως το timing της αντίδρασης αλλά ταυτόχρονα θα υπάρξει δραστηριοποίηση επιπλέον επενδυτικών πόλων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα που θεωρούνται ελκυστικά για τοποθετήσεις, συνέπεια της παρατεταμένης πτώσης που προηγήθηκε.


Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 840 μονάδες με κέρδη 11,27%, ο FTSE ASE 25 στις 253 μονάδες με άνοδο 12,46% ενώ ο τζίρος λόγο και των intraday πράξεων έφτυσε τα 220 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος της Alpha Bank διαμορφώθηκε στα 0,37 ευρώ (+13,94%), της Εθνικής στα 1,22 ευρώ (+20,79%), της Πειραιώς στα 0,62 ευρώ (+18,37%) και της Eurobank στα 0,15 ευρώ (+18,25%).


Τα αίτια της ανόδου και όπως εγκαίρως έχει μεταδώσει το reporter.gr αφορούν το γεγονός ότι οι Έλληνες οικονομολόγοι και υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Βαρουφάκης και Ε. Τσακαλώτος συναντήθηκαν χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Βρετανικής πρωτεύουσας με τα «δυνατά χέρια» των αγορών, όπως της Pimco, της Deutsche Bank, της BofA Merrill Lynch, της Citi, της JP Morgan, (σ.σ. πάνω από 100 fund managers), προκειμένου να τους αναλύσουν την στρατηγική και της προθέσεις της νέας κυβέρνησης.

 

Το κατά πόσο οι fund managers πείστηκαν ή όχι, πέρα από το σχετικό ρεπορτάζ που κάνει λόγο για εποικοδομητική συνάντηση με θετικό αποτέλεσμα, φανηκε βεβαίως σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ και της δευτερογενούς, ενώ το ανέκδοτο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα dealing rooms λέει πως αυτή την φορά δεν υπήρξε e-mail που να λέει… πουλήστε Ελλάδα.

 

Ωστόσο σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου e-mail υπήρξαν και μάλιστα πολλά, με την διαφορά πως οι fund managers επεσήμαναν στους πελάτες τους τις καθησυχαστικές δηλώσεις περί μη σύγκρουσης της χώρας μα την ΕΕ. Αλλά και τις ευκαιρίες που έχουν διαμορφωθεί στα Ελληνικά assets μετά τα επανωτά sell off που προηγήθηκαν.

 

 Όπως και ότι δεν τίθεται θέμα για απαίτηση από την πλευρά μας για διαγραφή χρέους. Κάτι που επανέλαβε ο ΥΠΟΙΚ και στους Financial Times σε μια κίνηση που σχετίζεται με την λεγόμενη ισότιμη πληροφόρηση των επενδυτών, αν και επ’ αυτού του θέματος υπάρχουν ενστάσεις, ειδικά από το εσωτερικό.

 

Τα μηνύματα ξεκινούν τονίζοντας την παράμετρο της μείωσης του risk premium των ομολόγων  και της Ελληνικής οικονομίας κατ’ επέκταση από την στιγμή που ξεκαθαρίστηκε πως δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών και μονομερείς ενέργειες.

 

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως το ρίσκο χρεοκοπίας για την ώρα τουλάχιστον δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές να σπεύδουν να αξιοποιήσουν κερδοσκοπικά τις υπερσυμπιεσμένες τιμές των Blue Chips και τις σημαντικές αποκλίσεις του yield των ομολόγων.

 

Πάντως και όπως προαναφέρθηκε, έχουμε να κάνουμε με εντυπωσιακή μεν κίνηση που συνοδεύεται όμως από  πολλά κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά και επί της ουσίας αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της προηγούμενης υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Αλλά αυτό φυσικά λίγο ενδιαφέρει τους επαγγελματίες traders και brokers.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.