ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αναδυόμενες οικονομίες είναι και πάλι ελκυστικές

10:23 - 11 Φεβ 2015 | Αναδυόμενες αγορές

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001 το discount έναντι του S&P 500

Η κατακόρυφη αύξηση των διακυμάνσεων την οποία προκάλεσαν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών σε γεωπολιτικό αλλά και μακροοικονομικό επίπεδο, οδήγησε σε μεγάλες χρηματιστηριακές απώλειες τις αγορές των αναδυόμενων οικονομιών με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί και πάλι ελκυστικές αποτιμήσεις, σε σχέση με την αποτίμηση των αμερικανικών δεικτών.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει στο πάνω μέρος του την αποτίμηση του S&P 500 και του δείκτη των αναδυόμενων οικονομιών με βάση το δείκτη price-to-sales από το 2001 σε μηνιαία βάση. Είναι εμφανές ότι το χάσμα των τελευταίων τριών ετών έχει διευρυνθεί σημαντικά.

Στο κάτω μέρος του γραφήματος, υπάρχει ο δείκτης που συγκρίνει τη δυναμική των αναδυόμενων αγορών με τον S&P 500. Είναι εμφανές ότι βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 2001.

Πιο συγκεκριμένα, στο τέλος του 2014, το discount του δείκτη αναδυόμενων αγορών ήταν στο 46% που είναι το χαμηλότερο από το Νοέμβριο του 2011. Αυτή τη στιγμή, το χάσμα αυτό είναι περίπου στο 42%.

11 02 15 emergingspx

Μεγάλο μέρος των απωλειών στις αναδυόμενες οικονομίες οφείλεται στην πολύ μεγάλη εξάρτησή τους από τις πρώτες ύλες. Επομένως, χώρες οι οποίες έχουν μικρή εξάρτηση από τον κλάδο των εμπορευμάτων θα μπορούσαν να προσελκύσουν εκ νέου κεφάλαια στο μέλλον. Επιπλέον, με τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών να έχουν υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες, τα μεγάλα funds συναντούν ακόμα φθηνότερες αποτιμήσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μεγάλα hedge funds κοιτάζουν ήδη για ευκαιρίες στις αναδυόμενες οικονομίες και αργά ή γρήγορα θα βρεθούν και πάλι στο προσκήνιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.