ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CS: Bραχυπρόθεσμα οφέλη και μεσοπρόθεσμες αντιξοότητες για το ZAR

17:15 - 26 Φεβ 2015 | Αναδυόμενες αγορές

Το δολάριο αναμένεται να συνεχίσει να κινείται ανοδικά σε σχέση με το ZAR

Από την τελευταία ενημέρωση της Credit Suisse για το ZAR στα τέλη του 2014, η βασική εξέλιξη ήταν η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου που οδήγησε τον πληθωρισμό σημαντικά χαμηλότερα και προκάλεσε την SARB να σταματήσει τον τελευταίο κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Ενώ η βραχυπρόθεσμη επίπτωση της μείωσης των τιμών του πετρελαίου είναι κατηγορηματικά θετική για τη Νότια Αφρική, η τράπεζα δε βλέπει τίποτα στην εγχώρια αγορά που να υποδηλώνει ότι η σταθερή αύξηση του USD/ZAR κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει φτάσει σε ένα σημείο αντιστροφής.

Το συνολικό όφελος από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να φανεί με υστέρηση (Q4 2014 μέχρι Q1 20115) και δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως την αρνητική επίδραση των χαμηλότερων τιμών των ορυκτών και των διαταραχών του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας το Η2 του 2015. Επιπλέον, μία δυνητικά απότομη αύξηση των αμερικανικών αποδόσεων γύρω στα μέσα του έτους θα μπορούσε να εκθέσει το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Νότιας Αφρικής.

  • Ως εκ τούτου,  η Credit Suisse αναθεωρεί την πρόβλεψη για το USD/ZAR σε 11,75 σε σε τρεις μήνες  (από 11,25 που ήταν πριν) και σε 12,25 σε δώδεκα μήνες (από 11,50 που ήταν προηγουμένως) - αναμένοντας το ραντ να παραμείνει σε γενικές γραμμές σε range στο άμεσο μέλλον πριν από την αποδυνάμωση του γύρω στα μέσα του έτους.
  • Από την πλευρά του trading, η τράπεζα προτείνει να παίξει κάποιος  το  USD/ZAR ανοδικά. Ωστόσο, διατηρεί μία στάση αναμονής και θα περιμένει για μια κίνηση προς προς τα 11,25, πριν αποφασίσει να συμμετάσχει.

26 02 15 cs0

Βραχυπρόθεσμες θετικές εξελίξεις:

  1. Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου: Η πρόσφατη ανάλυση της τράπεζας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι αναμφίβολα θετικό γεγονός για τη Νότια Αφρική – ωθώντας προς τα κάτω τον πληθωρισμό, ενισχύοντας τις καταναλωτικές δαπάνες, ανεβάζοντας τα πραγματικά επιτόκια και βελτιώνοντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
  2. Σταθερή SARB πολιτική: Η απότομη πτώση του πληθωρισμού που προκαλείται από το πετρέλαιο,  επέτρεψε την SARB να διακόψει τον πρόσφατο κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Για αυτό το λόγο η τράπεζα θεωρεί ότι θα καθυστερήσει η οποιαδήποτε επιπλέον σύσφιξη μέχρι το 2016, υπονοώντας σταθερή νομισματική πολιτική για το υπόλοιπο του 2015.

Με την SARB να αναμένει τον πληθωρισμό να ανακάμψει στα τέλη του 2015 λόγω των επιδράσεων της βάσης (υποθέτοντας ότι το πετρέλαιο δε θα συνεχίσει να πέφτει απότομα) και τις νομισματικές συνθήκες να είναι σχετικά χαλαρές, η τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχει περιορισμένο πεδίο για τακτική μείωση των επιτοκίων.

  1. Η αύξηση των πραγματικών αποδόσεων: Οι πραγματικές αποδόσεις στη Νότια Αφρική θα μπορούσαν να αυξηθούν τους επόμενους μήνες λόγω της πτώσης του πληθωρισμού και των σταθερών ονομαστικών τιμών (μέσω της σταθερής πολιτικής της SARB). Υποθέτοντας ότι ο ΔΤΚ θα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο στο προβλεπόμενο επίπεδο της SARB του 3,5% σε ετήσια βάση κατά το Q2 2015 και ότι οι ονομαστικές αποδόσεις θα παραμείνουν σταθερές, που σημαίνει ότι οι πραγματικές αποδόσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 100 μονάδες βάσης τους ερχόμενους μήνες .
  2. Οι εποχιακές εισροές χαρτοφυλακίου: Η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά από τις απεργίες που στοίχισαν πάνω από 1 ποσοστιαία μονάδα το 2014 στο ΑΕΠ - όπως τονίστηκε από τη δημοσίευση του υψηλότερου από ότι αναμενόταν ΑΕΠ για το Q4 2014 αυτή την εβδομάδα. Σε συνδυασμό με τα βραχυπρόθεσμα θετικά στοιχεία που απαριθμούνται ανωτέρω, η τράπεζα εκτιμά ότι οι υπάρχουσες υποστηρικτικές εποχιακές ροές χαρτοφυλακίου προς τη Νότια Αφρική θα μπορούσαν να ενισχυθούν στο εγγύς μέλλον.

26 02 15 cs1

Μεσοπρόθεσμες αρνητικές εξελίξεις

  1. Βραχυπρόθεσμα οφέλη από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου: Το όφελος από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να είναι με χρονική υστέρηση (Q4 2014 έως Q1 20115) καθώς ο ρυθμός της πτώσης του πετρελαίου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει την αρνητική επίδραση των χαμηλότερων τιμών των ορυκτών (δεδομένης της σχετικής βαρύτητας στο εμπόριο που έχει το καθένα). Οι εισαγωγές πετρελαίου αποτελούν περίπου το 23% των συνολικών εισαγωγών, σε σύγκριση με τις εξαγωγές ορυκτών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 54% των συνολικών εξαγωγών - γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιοδήποτε όφελος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά πάσα πιθανότητα θα είναι βραχύβιο.
  2. Περιορισμοί από τον ηλεκτρισμό: Το υπανάπτυκτο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Νότιας Αφρικής έχει υπάρξει σταθερά τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και η έλλειψη νέας προσφοράς έχουν ως αποτέλεσμα η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να φθάνει σε πολυετή χαμηλά επίπεδα - μόλις το 1%. Με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε τέτοια στενά επίπεδα, οι μη προγραμματισμένες διακοπές του εφοδιασμού μπορεί να ωθήσουν το επίπεδο της ζήτησης σε πλεόνασμα προσφοράς και σε κίνδυνο μπλακάουτ αν μια ισορροπία δεν βρεθεί.
  3. Ευαισθησία στα επιτόκια των ΗΠΑ: Μετά την εξαμηνιαία ομιλία της Yellen, η Credit Suisse συνεχίζει να υποστηρίζει μία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο του 2015. Μια δυνητικά απότομη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ γύρω στα μέσα του έτους θα μπορούσε να εκθέσει το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Νότιας Αφρικής. Οι ροές κεφαλαίων έχουν αποδειχθεί κατά την εκτίμηση της τράπεζας ότι είναι πολύ ευαίσθητες στις προσδοκίες της Fed σχετικά με τα επιτόκια.

26 02 15 cs2

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.