ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα φλερτάρει όλο και περισσότερο με μία ανώμαλη προσγείωση

12:00 - 28 Απρ 2015 | Αναδυόμενες αγορές

Η διατήρηση της ανάπτυξης φαίνεται όλο και περισσότερο να είναι ο στόχος

Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει σε απογοητευτικά χαλαρά επίπεδα. Παρά την υποτιθέμενη ώθηση από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι προβλέψεις για το 2015 σχετικά με την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ έχουν πράγματι ωθηθεί ελαφρώς χαμηλότερα κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Οι τελευταίες προβλέψεις του Bloomberg (οι οποίες εκτιμώνται με βάση την αγορά και όχι τις ΡΡΙ τιμές) βλέπουν την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ σε υπο-τάση στα 2,9% το 2015, ελάχιστα πιο κάτω από την πρόβλεψη 3,0% του Σεπτεμβρίου.Το θετικό σοκ στην προσφορά λόγω της απότομης μείωσης των τιμών του πετρελαίου είχε τόσο μικρή επίδραση στην ανάπτυξη, κυρίως λόγω της αντιστάθμισης των αρνητικών διαταραχών της ζήτησης.

Η ισχνή ανάπτυξη της Κίνας, η οποία οφείλεται σε  κάτι περισσότερο από απλά «καιρικές συνθήκες», αποτελεί ίσως πιο σημαντικό παράγοντα για την αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη. Τα πρόσφατα Q1 στοιχεία των εθνικών λογαριασμών της χώρας υποδηλώνουν μια οικονομία που όλο και περισσότερο φλερτάρει με μια ανώμαλη προσγείωση, παρά τις ολοένα και πιο «απίστευτες» επίσημες εκτιμήσεις της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στα 7%.

Οι πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για το ονομαστικό ΑΕΠ το μόνο που έδειξαν ήταν για τρίτη φορά τριμηνιαία συρρίκνωση κατά τα τελευταία 25 χρόνια και την πρώτη έξοδο από την οικονομική κρίση. Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε το 1ο τρίμηνο, επίσης για πρώτη φορά από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του Markit / HSBC βιομηχανικού PMI τον Απρίλιο κάτω από το breakeven επίπεδο των 50 επεσήμανε ανησυχητικά ότι η μάκρο-τάση θα μειωθεί περαιτέρω μέσα στο Q2.

Με την  αύξηση των εσόδων να είναι εξασθενημένη πιέζοντας την κινεζική οικονομία βαθύτερα σε μια παγίδα χρέους, οι αρχές έχουν σταματήσει να αποφεύγουν την επιθετική χαλάρωση της πολιτικής και την ενθάρρυνση της απομόχλευσης. Η διατήρηση της ανάπτυξης φαίνεται όλο και περισσότερο να είναι ο στόχος. Η πρόσφατη μείωση κατά 1% στις απαιτήσεις των αποθεματικών της Τράπεζας, επίσης η μεγαλύτερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, έδειξε την έκταση της ανησυχίας και το κίνητρο της κίνησης αυτής ήταν, τουλάχιστον εν μέρει,  μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η όλο και αυξανόμενη φούσκα της αγοράς μετοχών Α θα συνεχίσει να φουσκώνει καθώς και να αντισταθμίζει την επίδραση στη νομισματική βάση των εκροών κεφαλαίου.

Πολλοί δείκτες, αν μη τι άλλο ο ρυθμός αύξησης του περιθωρίου χρέους, δείχνουν ότι η κερδοσκοπική μανία θα πρέπει σύντομα να πλησιάσει στο αποκορύφωμά της. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σημαίνει ότι η αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει να ανεβαίνει στο εγγύς μέλλον. Συνολικά, η φούσκα των μετοχών Α μπορεί να θεωρηθεί ως ένας μικρόκοσμος για την κινεζική οικονομία: οι μεγαλύτερες ανισορροπίες προλαμβάνουν τα χειρότερα από τους πτωτικούς κινδύνους, αλλά με το κόστος μεγαλύτερων πτωτικών κινδύνων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.