ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαφορετική η ύφεση στη Βραζιλία σήμερα από ότι ήταν το 2008

13:34 - 07 Μαϊ 2015 | Αναδυόμενες αγορές

Η τρέχουσα ύφεση αναμένεται να είναι λιγότερο βαθιά από ό, τι το 2008 αλλά η επιστροφή στην ανάπτυξη θα χρειαστεί πολύ περισσότερο από ό, τι πριν

Καθώς η οικονομία της Βραζιλίας βυθίζεται σε ύφεση, τα μεγάλα οικονομικά μυαλά της χώρας βρίσκονται σε διένεξη σχετικά με το «ποιο γράμμα του αλφαβήτου» θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα το σχήμα του οικονομικού κύκλου της χώρας. Μια επανάληψη της κρίσης του 2008, θα υποδήλωνε ένα V-σχήμα, μία απότομη πτώση που ακολουθείται γρήγορα από μια ισχυρή ανάκαμψη. Μία πιο σταδιακή ανάκαμψη, με την οικονομία να έχει κολλήσει για λίγο, θα μοιάζει περισσότερο με ένα U-σχήμα. Οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν  για μία ανάκαμψη τύπου J-σχήμα, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι μιλάνε για ένα L-σχήμα, αν κάποιος μπορεί να μπορεί να δει κάτι τέτοιο ως ανάκαμψη. Εκείνοι που αναμένουν μία διπλή βουτιά, αναμένουν ένα κύκλο τύπου W-σχήμα και εμείς απλά περιμένουμε κάποιον να προτείνει ένα WWW-σχήμα, προς ικανοποίηση όσων λατρεύουν την αστάθεια και είναι οπαδοί του internet.

Ενδεχομένως θα πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από αυτή τη διένεξη αλφαβήτου. Εάν μοίαζει με κάτι ο οικονομικός κύκλος της Βραζιλίας αυτό είναι με «καταστροφή». Σύμφωνα με τις αναλύσεις,  η τρέχουσα ύφεση αναμένεται να είναι λιγότερο βαθιά από ό, τι το 2008 αλλά η επιστροφή στην ανάπτυξη θα χρειαστεί πολύ περισσότερο από ό, τι πριν. Ας πούμε, αυτή τη φορά θα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ρηχό «αυλάκι».

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η οικονομία της Βραζιλίας μοιάζει με φάντασμα. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το πιο πιθανό είναι ότι θα αποδειχθεί σημαντικά ασθενέστερη από τη γενικότερη εκτίμηση. Σύμφωνα με την τακτική έρευνα της κεντρικής τράπεζας των Επαγγελματικών Φορέων Διενέργειας Προβλέψεων, η τελευταία εκτίμηση της αγοράς  για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2015 είναι -1,1%. Η ΒΝΡ συνεχίζει να βλέπει ακόμα χειρότερες προβλέψεις στα-2%. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, η οικονομία θα καταφέρει ενδεχομένως να αναπνεύσει, θέτοντας τις βάσει για μία αργή ανάκαψη, μέσα στο 2016.

brazil growth

Αυτό έρχεται σε αρκετά μεγάλη αντίθεση με την προηγούμενη ύφεση του 2008. Τότε, το crash που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers οδήγησε απότομα την ανάπτυξη σε αρνητικά επίπεδα σε πολλές οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Όμως, δύο βασικοί παράγοντες βοήθησαν να υπάρξει μια επακόλουθη ανάκαμψη στη Βραζιλία.

Ο πρώτος ήταν η παγκόσμια πολιτική αντίδραση. Η επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις ΗΠΑ βοήθησε να παραμείνει ασθενές το δολάριο και να διατηρηθούν οι διεθνείς ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία. Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, εν τω μεταξύ, ώθησε προς τα πάνω τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων παγκοσμίως μετά από μια προσωρινή βουτιά. Κατά συνέπεια, το ισοζύγιο πληρωμών της Βραζιλίας ανήλθε μέσω του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (λόγω των βελτιωμένων όρων εμπορίου) και του λογαριασμού κεφαλαίου (λόγω των ισχυρότερων εισροών κεφαλαίων . Δεύτερον, όπως και σε πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές, οι βραζιλιάνοι πολιτικοί είδαν ότι υπήρχε περιθώριο να υιοθετήσουν μια αντικυκλική επεκτατική πολιτική, σχετικά με νομισματικά, δημοσιονομικά και οιονεί φορολογικά (πίστωση) ζητήματα.

Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση στη Βραζιλία είναι διαφορετική. Η παγκόσμια εικόνα πολιτικής είναι λιγότερο ενθαρρυντική, καθώς η Fed είναι πιθανό να αρχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής της, πιθανότατα κατά το 3ο τρίμηνο, ενώ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας θα μπορούσε να μεταφραστεί σε οικονομική ανώμαλη προσγείωση. Οι προοπτικές ενός ισχυρότερου  δολάριου καθώς και πτωτικών παγκόσμιων τιμών των βασικών εμπορευμάτων και λιγότερο έντονων ροών κεφαλαίων δεν αποτελούν καλή είδηση για οικονομίες που εξάγουν εμπορεύματα και έχουν ανάγκη από κεφάλαια, όπως είναι η Βραζιλία.

Κυρίως, δεν υπάρχει περιθώριο για τη Βραζιλία να πάρει οποιαδήποτε αντικυκλικά, επεκτατικά μέτρα, μετά τη βαριά χρήση (αν όχι κατάχρηση) των εν λόγω πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια. Πράγματι, η Βραζιλία είναι τώρα αναγκασμένη να σφίξει την πολιτική της, τη στιγμή που κατευθύνεται σε ύφεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.