ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Latam: Συνέπειες από τις αναταράξεις στους όρους εμπορίου

12:56 - 11 Σεπ 2015 | Αναδυόμενες αγορές

Η S&P υποβάθμισε σε "σκουπίδι" τη Βραζιλία για πρώτη φορά από το 2008

Στη Βραζιλία, οι μειούμενες τιμές των εμπορευμάτων έρχονται να ενισχύσουν τις εγχώριες ανησυχίες για μία αβέβαιη εικόνα. Η Standard & Poors υποβάθμισε αυτή την εβδομάδα τη Βραζιλία στο βαθμό ΒΒ+ από ΒΒΒ- μπαίνοντας σε περιοχή junk ενώ διατήρησε την αρνητική προοπτική της. Με τις τρέχουσες δημοσιονομικές τάσεις και με βάση τις εξελίξεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, και οι άλλοι δύο κύριοι οίκοι αξιολόγησης είναι πλεόν πολύ πιθνανό να υποβαθμίσουν τελικά τη Βραζιλία.

Οι αναταράξεις στους όρους εμπορίου είχαν επίσης αρνητικές συνέπειες για την Κολομβία και το Περού. Οι βυθιζόμενες τιμές για τις βασικές εξαγωγές αγαθών επηρέασαν τις πραγματικές οικονομίες τους και διεύρυναν τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών τους σε εντυπωσιακή επίπεδα. Η προκύπτουσα υποτίμηση του COP και του ΡΕΝ έχουν προκαλέσει μια ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα άνω του στόχου του τρέχοντος έτους, αυξάνοντας τις πιθανότητες για νωρίτερα από το αναμενόμενο αυξήσεις επιτοκίων, παρά τους ρυθμούς ανάπτυξης κάτω της τάσης.

Αν και δεν είναι εκτιθειμένο μέσω του διαύλου του εμπορίου, το Μεξικό εξακολουθεί να εξαρτάται από το πετρέλαιο για ένα κομμάτι των φορολογικών εσόδων του. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να περικόψει τις δαπάνες κατά 2% σε πραγματικούς όρους το 2016. Η Χιλή είναι μια πολύ ανοικτή οικονομία, σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις της τιμής του χαλκού. Παρόλο που οι εξωτερικοί λογαριασμοί είναι ευάλωτοι στην επιδείνωση των όρων του εμπορίου, η αδυναμία του νομίσματος είναι επίσης πιθανό να μεταφραστεί σε ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα.  Η BNP αναμένει πλέον την Κεντρική Τράπεζα της Χιλής να αποφασίσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης της τράπεζας για το Q2 του 2016).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.