ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αναδυόμενες αγορές αντιμέτωπες με κρίση ρευστότητας

11:07 - 02 Οκτ 2015 | Αναδυόμενες αγορές

Tο 2015 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά από το 1988 όπου οι αναδυόμενες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν καθαρές εκροές κεφαλαίων

Τα στοιχεία του IIF που δημοσιεύτηκαν χθες δείχνουν ότι το 2015 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά από το 1988 όπου οι αναδυόμενες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν καθαρές εκροές κεφαλαίων. Στην πραγματικότητα αυτό είναι η συνέχεια μιας διαδικασίας απομόχλευσης των αναδυόμενων αγορών που έχει ξεκινήσει από το 2011, αλλά η ταχύτητα με την οποία έγιναν οι εκροές κεφαλαίων φέτος, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία.

Συγκεκριμένα, οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα στον απόηχο της υποτίμηση του γουάν τον Αύγουστο είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση, αλλά αυτό που δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι οι επενδυτές αποσύρουν μαζικά κεφάλαια από όλες τις αναδυόμενες αγορές. Και φυσικά υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό. Η χαμηλότερη ανάπτυξη, η επιδείνωση των εμπορικών ισοζυγίων και ο υπερ-δανεισμός του ιδιωτικού τομέα καταστούν προβληματικές τις αποδόσεις των επιχειρηματικών σχεδίων.

Σύμφωνα με την Commerzbank, δεδομένου ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον είναι απόλυτα φυσιολογικό οι επενδυτές να αναδιαρθρώσουν σημαντικά τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια σε μετοχές, ομόλογα και νομίσματα. Από την άποψη αυτή είναι ιδιαίτερα νωρίς να αναζητήσουμε τον πυθμένα στις αναδυόμενες αγορές, καταλήγει η Commerzbank.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.