ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Απαραίτητη η πολιτική αντίδραση για την αντιστροφή της επιβράδυνσης

12:39 - 05 Οκτ 2015 | Αναδυόμενες αγορές

H εγχώρια ζήτηση παραμένει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για τις προηγμένες οικονομίες

Παρόλο που η παγκόσμια ανησυχία σχετικά με την ανάπτυξη εστιάζει στην επιβράδυνση της Κίνας, η εγχώρια ζήτηση παραμένει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για τις προηγμένες οικονομίες: ισχυρή στις ΗΠΑ, ανθεκτική στην ευρωζώνη και ισχνή στην Ιαπωνία. Για τις αναδυόμενες αγορές, η βραδύτερη ανάπτυξη της Κίνας συνεπάγεται νικητές και ηττημένους. Η αναδυόμενη Ευρώπη οφελείται από τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας κινδυνέυουν με ανάπτυξη χαμηλότερη του δυνητικού επιπέδου και η Λατινική Αμερική υποφέρει περισσότερο από την επιδείνωση των όρων εμπορίου.

Η προοπτική μιας βραδύτερης Κινεζικής ανάπτυξης παραμένει κυρίως λόγω της απουσίας μίας αποφασιστικής πολιτικής, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αναφορικά με μία νέα επιτάχυνση της οικονομίας. Η επίσημη επίσκεψη του προέδορυ Xi Jinping στις ΗΠΑ φαίνεται να έχει θέσει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις και πάλι στο προσκήνιο, χαλαρώνοντας τις εντάσεις και εκτονώνοντας μια σειρά από δυνητικά εκρηκτικά προβλημάτα. Η Κίνα έχει δεσμευθεί να διαδραματίσει έναν πιο συναινετικό παγκόσμιο ρόλο, ενώ οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την ένταξη του renminbi ως αποθεματικό νόμισμα για τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα του ΔΝΤ μόλις η Κίνα εκπληρώσει τις σχετικές απαιτήσεις. Με τις διπλωματικές διαφορές ανάμεσα στη Κίνα και τις ΗΠΑ να έχουν φαινομενικά αποκατασταθεί, ο κος  Ξι θα πρέπει να έχει περισσότερες δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση και την ανάπτυξη στην Κίνα.

Η πέμπτη ολομέλεια του 18ου συνεδρίου του κόμματος τον Οκτώβριο θα είναι ζωτικής σημασίας. Το 13ο πενταετές σχέδιο θα θέσει το νέο πλαίσιο στόχων για την ανάπτυξη και την πολιτική της Κίνας αλλά και για τον εντοπισμό νέων πηγών ανάπτυξης. Δύο παράγοντες είναι πιθανό να είναι καθοριστικοί για το ξεκίνημα ένος νέου γύρου οικονομικής ανάπτυξης: να επιτύxει τη συνδρομή της κυβέρνησης, ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης, και η ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην άντληση κεφαλαίων. Μένει να δούμε πώς η πέμπτη Ολομέλεια θα επιλύσει αυτά τα ζητήματα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.