ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Οι τράπεζες, το «fair value» και οι αναλυτές

09:01 - 22 Δεκ 2015 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Οι τράπεζες, το «fair value» και οι αναλυτές
Πολλά έχουν γραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη… «δίκαιη αξία και αποτίμηση» των τραπεζικών μετοχών οι οποίες έχουν επανέλθει εμφατικά στο χρηματιστηριακό προσκήνιο στον απόηχο των ανακεφαλαιοποιήσεων, εν μέσω rebalancing, βαρύνουσας θέσης (αυξημένες σταθμίσεις σε δείκτες), αλλά και εν όψει των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν (π.χ. κόκκινα δάνεια).

Δεδομένου ότι υπάρχει πλήθος ανοιχτών μετώπων και προκλήσεων για τον κλάδο, κυρίως όμως για την ίδια τη χώρα και την οικονομία, είναι προφανές ότι καλύτερη

εικόνα θα έχουμε όταν κάτσει η σκόνη των rebalancing και των πιο άμεσων διεργασιών (π.χ. πωλήσεις θυγατρικών και συμμετοχών) που θα επιτρέψει στην αγορά να αποκτήσει μεγαλύτερη ορατότητα, αλλά και όταν αρχίσει η διαχείριση μεγάλων θεμάτων (ασφαλιστικό, χρέος, επαναφορά ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στην ΕΚΤ, διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.λπ.).

 

Ωστόσο, ήδη τραπεζικά στελέχη και χρηματιστηριακοί αναλυτές κάνουν μια πρώτη… θεωρητική αποτίμηση. Και αναφέρουν ότι οι τράπεζες, που τώρα διαπραγματεύονται με p/bv στο 0,35, θα μπορούσαν δυνητικά προσεχώς, σε βάθος χρόνου προφανώς, να κινηθούν στο 0,50 τιμή προς λογιστική αξία. Οι τραπεζικές μετοχές αναμφίβολα θα έχουν τον πρώτο ρόλο για το πού θα κινηθεί η αγορά το 2016. Με βάση την αποτίμησή τους οι ελληνικές τράπεζες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των φθηνότερων ευρωπαϊκών τραπεζών με discount άνω του 50% σε σχέση με τις τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου.

 

Μάλιστα, κάποιοι πιο αισιόδοξοι αναλυτές σημειώνουν ότι αν οι τράπεζες στην Ευρώπη αποτιμώνται με p/bv 0,95 με 1 και στις αναδυόμενες αγορές ο δείκτης είναι ακόμα πιο… «τσιμπημένος», τότε οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να διαπραγματεύονται με ένα discount 30% δηλαδή στο 0,65 με 0,7. Που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε ανά περίπτωση να δούμε σε βάθος χρόνου και υπό ομαλές συνθήκες, και εάν βέβαια η αγορά «πειστεί» ότι πρέπει να «κλείσει η ψαλίδα», άνοδο από 25-35% έως και 80%-100%.

 

Προφανώς βέβαια έχουμε να κάνουμε απλά και μόνο με εκτιμήσεις και προσδοκίες, κάθε τράπεζα και κάθε μετοχή είναι διαφορετική περίπτωση, ενώ οι περισσότεροι

άνθρωποι της αγοράς τονίζουν ότι είναι καλύτερα να βάλουμε χαμηλά τον πήχη και να δούμε αρχικά στόχους όπως p/bv στο 0,5 ή 0,65 καθώς ακόμα η χώρα και η

οικονομία είναι σε «ειδικό καθεστώς» ενώ βραχυπρόθεσμα δύσκολο είναι οι επενδυτές να «τρέξουν» να εστιάσουν σε θεμελιώδη.

 

Άλλοι μάλιστα προσθέτουν ότι μετά τις επιτυχημένες ανακεφαλαιοποιήσεις μειώθηκε το discount έναντι των ανταγωνιστών, όμως και αυτοί δεν παραγνωρίζουν το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία, (τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία ΤΒV) οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται από 0,30 έως 0,45 σε όρους λογιστικής αξίας.

 

Την ίδια ώρα πάντως, οι τραπεζικές μετοχές επανήλθαν στο ραντάρ ξένων και εγχώριων αναλυτών. Για παράδειγμα, όσον αφορά στην ALPHA BANK (πρόσφατο χαμηλό μετά την αμκ στα 1,81 ευρώ και υψηλό στα 2,59 ευρώ), οίκοι όπως οι Goldman Sachs, Wood & Company και HBSC έχουν θετική σύσταση για τη μετοχή, με τιμές-στόχους από τα 3,30 έως τα 4,66 ευρώ. Από τις εγχώριες χρηματιστηριακές, η IBG τοποθετείται επίσης θετικά για τη μετοχή, με τιμή-στόχο τα 3,88 ευρώ.

 

Αναφορικά με την EUROBANK (χαμηλό 0,8920 ευρώ και υψηλό 1,14 ευρώ μετά την αμκ), η Goldman Sachs έδωσε ουδέτερη σύσταση με τιμή-στόχο το 1,45 ευρώ,

ενώ Wood & Company και IBG προτείνουν «buy» με στόχους τα 1,30 και 1,94 ευρώ αντίστοιχα.

 

Στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ (είχαμε χαμηλό 0,2050 και υψηλό 0,2990, στο όριο της αμκ), η σύσταση είναι ουδέτερη από Goldman Sachs (τιμή-στόχος 0,45 ευρώ), Wood & Company (0,38 ευρώ στόχος) και HSBC με τιμή-στόχο τα 0,50 ευρώ, ενώ από την IBG η σύσταση είναι θετική με τιμή-στόχο το 0,48 ευρώ.

 

Για την ΕΘΝΙΚΗ (ακόμα έχει εκκρεμότητες με rebalancing ενώ έβαλε αργότερα τα νέα χαρτιά), που έκαν χαμηλό στο 0,2520 ευρώ και υψηλό για την ώρα στα 0,31 ευρώ (παρά ένα tick), η IBG έχει δώσει τιμή-στόχο στα 0,5 ευρώ και η Wood & Company στο 0,50 ευρώ. 

 

Χτες μάλιστα, η Axia Ventures έδωσε τιμή-στόχο τα 3,1 ευρώ για την ALPHA BANK, τα 1,65 ευρώ για την EUROBANK, τα 0,4 ευρώ για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ και τα 0,35 ευρώ για την ΕΘΝΙΚΗ. Η Axia Research ξεχωρίζει την ALPHA BNAK και τη EUROBANK ως προτιμητέες επιλογές της με συστάσεις αγοράς, ενώ με σύσταση αγοράς τοποθετείται και για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.