ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα εργαλεία προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα όρασης από το Facebook

14:12 - 06 Απρ 2016 | Αναδυόμενες αγορές

Κάθε μέρα, οι άνθρωποι μοιράζονται πάνω από 2 δισεκατομμύρια φωτογραφίες μέσω Facebook, Instagram,  Messenger ή WhatsApp.

Αν και το οπτικό περιεχόμενο παρέχει ένα διασκεδαστικό και εκφραστικό τρόπο για τους ανθρώπους να επικοινωνούν online, η δημιουργία του θέτει προκλήσεις για τους ανθρώπους που είναι τυφλοί ή έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Με περισσότερους από 39 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι τυφλοί, και πάνω από 246 εκατομμύρια που έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης, πολλοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται αποκλεισμένοι από τη συζήτηση γύρω από τις φωτογραφίες στο Facebook.

 Το Facebook θέλοντας να δημιουργήσει μία τεχνολογία που θα βοηθά την κοινότητα των τυφλών να μπορεί να απολαύσει την εμπειρία του Facebook με τον ίδιο τρόπο όπως μπορεί ο υπόλοιπος πληθυσμός σήμερα, αποφάσισε την εισαγωγή του αυτόματου εναλλακτικού κειμένου (automatic alternative text).

Το αυτόματο εναλλακτικό κείμενο, ή αυτόματο alt κείμενο, είναι μια νέα εξέλιξη που δημιουργεί μια περιγραφή μιας φωτογραφίας χρησιμοποιώντας τις προόδους στην τεχνολογία αναγνώρισης αντικειμένου. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αναγνώστες οθόνης σε συσκευές iOS, θα ακούν έναν κατάλογο των αντικειμένων που μπορεί να περιέχει μια φωτογραφία, καθώς θα σύρουν παλιές φωτογραφίες στο Facebook. Μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αναγνώστες οθόνης μπορούν μόνο να ακούν το όνομα του προσώπου που μοιράστηκε τη φωτογραφία, ακολουθούμενο από τον όρο «φωτογραφία» όταν έρχονται σε επαφή με μια εικόνα στο News Feed. Με τη νέα τεχνολογία το Facebook μπορεί να προσφέρει μια πιο πλούσια περιγραφή της φωτογραφίας, χάρη στο αυτόματο κείμενο alt. Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε τώρα να ακούσει, «η εικόνα μπορεί να περιέχει τρεις άνθρωποι, χαμογελαστούς, σε εξωτερικό χώρο».

Αυτό είναι δυνατό χάρη στην τεχνολογία αναγνώρισης αντικειμένων του Facebook, η οποία βασίζεται σε ένα νευρωνικό δίκτυο δισεκατομμύριων παραμέτρων και το οποίο εκπαιδεύεται με τα εκατομμύρια των παραδειγμάτων. Κάθε πρόοδος στην τεχνολογία αναγνώρισης αντικειμένου σημαίνει ότι η ομάδα προσβασιμότητας του Facebook θα είναι σε θέση να κάνει την τεχνολογία ακόμα πιο προσιτή για περισσότερους ανθρώπους. Όταν οι άνθρωποι συνδέονται, μπορούν να επιτύχουν εκπληκτικά πράγματα ως άτομα και ως κοινωνία - και όταν όλοι είναι συνδεδεμένοι, όλοι μας έχουμε όφελος.

Το Facebook ξεκινάει το αυτόματο κείμενο alt για πρώτη φορά σε προγράμματα ανάγνωσης οθόνης iOS που έχουν ρυθμιστεί σε αγγλικά, αλλά σκοπεύει να προσθέσει αυτή τη λειτουργία και για άλλες γλώσσες και πλατφόρμες σύντομα. Αν και η τεχνολογία αυτή είναι ακόμα εν τη γενέσει, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την παροχή στην κοινότητα με προβλήματα όρασης των ίδιων προνομίων και την ίδια απόλαυση που όλοι οι άλλοι παίρνουν από τις φωτογραφίες.

Διαβάστε περισσότερα για την ανάπτυξη των αυτόματων alt κείμενο εδω. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.