ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες

11:59 - 20 Μαρ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά ενισχύθηκε κατά 1,36% την Παρασκευή με υψηλό τον όγκο συναλλαγών. Η ΜΕΤΚΑ (+4,70%), η Εθνική Τράπεζα (+4,64%) και τα Jumbo (+4,35%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση ενώ η εταιρεία Lamda Development (-1,29%), o όμιλος Coca-Cola (-1,53%) και η ΕΥΔΑΠ (-1,96%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά €17,7 σε €50,8 εκατομ. με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€10,8 εκατομ), στον ΟΠΑΠ (€5,2) και στον ΟΤΕ (€4,9 εκατομ).

Η αγορά αναμένεται να κινηθεί με χαμηλούς ρυθμούς.

Πολιτικά νέα

 Το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες στις 15:00.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ημερήσιας διάταξης το Eurogroup θα συζητήσει τις εξελίξεις σχετικά με την αναθεώρηση του 2ου προγράμματος μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου 2017.

Τα θεσμικά όργανα (ΕΚ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) και το ελληνικό ΥΠΟΙΚ αναμένεται να υποβάλουν  έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση σύναψης μιας συμφωνίας σχετικά με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις πολιτικής. Μια συμφωνία σε προσωπικό επίπεδο είναι ένα βήμα προς τη σύναψη μιας αναθεώρησης του προγράμματος. Μία ολοκληρωμένη επανεξέταση, με τη σειρά της, αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση περαιτέρω δόσεων της χρηματοδοτικής στήριξης που διατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα,  δεν θα πρέπει να αναμένεται σήμερα συμφωνία. Στην καλύτερη περίπτωση, το Eurogroup αναμένεται να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των αρχηγών αποστολής στην Αθήνα, έτσι ώστε να οριστικοποιήσουν τις συνομιλίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία στο Eurogroup στις 7 Απριλίου.

Ωστόσο, προκειμένου τα θεσμικά όργανα να επιστρέψουν στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα συνταξιοδοτικά, εργασιακά και ενεργειακά ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

 Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η χρονική στιγμή της επιστροφής των θεσμικών οργάνων θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής συνάντησης μεταξύ του ελληνικού ΥΠΟΙΚ και ο κ Thomsen (Ευρωπαϊκό Διευθυντής ΔΝΤ), κ Moscovici (Επίτροπος ΕΚ) και ο κ Dijsselbloem (επικεφαλής του Eurogroup ) και σήμερα, πριν το Eurogroup.

Επίσης, ο κ Dijsselbloem είπε ότι τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να διατηρήσουν το ρόλο τους για την τρέχουσα διάσωση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την FT, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ Trump βρίσκεται υπό πίεση από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο ώστε να σταματήσει το ΔΝΤ από τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Εκροές καταθέσεων φτάνουν τα € 4.0bn από την αρχή του έτους

Σύμφωνα με δημοσιευματα, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περίπου € 4.0δις δημιουργώντας ανησυχίες στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί σε περίπου € 128δις από € 131.8δις τον Δεκέμβριο του 2016 και δεδομένου ότι υπάρχουν επιπλέον € 4 δισ νέων καταθέσεων χρημάτων (που μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από το σύστημα σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις για τον έλεγχο κεφαλαίου) ο κίνδυνος για τις τράπεζες να επεκτείνουν την εξάρτησή τους από τη δαπανηρή ELA αυξάνεται.

Σύμφωνα με την Καθημερινή εφημερίδα, η μείωση των καταθέσεων οφείλεται κυρίως

 (α) στην αυξημένη αβεβαιότητα του καταθέτη, και (β) στην εποχικότητα, Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ, η χρηματοδότηση ELA αυξήθηκε κατά € 0,3 δισ ή 0,8% στα € 43.1δισ τον Φεβρουάριο του 2017 από € 42.8bn τον Ιανουάριο, αντιπροσωπεύοντας το 69,7% της χρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος

Ø   Ενημέρωση περί ιδιωτικοποιήσεων 

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη μεταβίβαση των 14 ελληνικών αεροδρομίων Fraport καθώς η συμφωνία των € 1,2δις δεν εμπεριείχε κρατική ενίσχυση, ήταν διαφανής και σύμφωνη με τις συνθήκες της αγοράς

Η ΕΚ σημειώνει σε δήλωσή της ότι πρέπει τώρα να ολοκληρωθεί η μεταφορά και η παράδοση των αεροδρομίων σε 40-ετή σύμβαση παραχώρησης για την Fraport

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.