ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αδύναμη η εικόνα του Χρηματιστηρίου. Σε αποχή τα ξένα funds

17:38 - 04 Ιουν 2018 | Χρηματιστήριο
Αδύναμη η εικόνα του Χρηματιστηρίου. Σε αποχή τα ξένα funds
Ανευρη, χωρίς κατεύθυνση και με εμφανή την απουσία των ξένων επενδυτών αφού η Ελλάδα δεν είναι αυτή τη στιγμή στα ραντάρ των διαχειριστών, το Χρηματιστήριο επέστρεψε στην εσωστρέφεια και τη μίζερη πορεία του.

Η καθαρή αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στα 28,4 εκατ. ευρώ αφού η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 3,64 εκατ. ευρώ. Ο γενικός δείκτης μετά από μικρές διακυμάνσεις έκλεισε με ισχνή άνοδο 0,23% και διαμορφώθηκε στις 778,57 μονάδες. Ηταν η 3η διαδοχική συνεδρίαση για την αγορά ενώ από το ξεκίνημα του 2018 έχουν πραγματοποιηθεί 104 συνεδριάσεις εκ των οποίων 49 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 55 είχαν αρνητικό πρόσημο

 

Οι μετοχές που συγκέντρωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον

 

Ο τίτλος της ΔΕΗ με ημερήσια κέρδη 4,56% είχε την καλύτερη επίδοση και ακολούθησε ο τίτλος της τράπεζας Πειραιώς(+2,18%) ο τίτλος του Jumbo(+1,7%) ενώ μικρότερα κέρδη(0,92%) σημείωσε ο τίτλος της Alpha Bank, ο ΟΠΑΠ(+0,85%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια(+0,68%).

Στην αντίπερα όχθη πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή του ΟΤΕ(-1,7%) , στο τίτλο της Εθνικής τράπεζας(-0,64%) και στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν που υπέστη απώλειες 0,465 και διαμορφώθηκε στα 21,75 ευρώ.

 

Οι θετικοί και αρνητικοί καταλύτες της αγοράς

 

Εάν δεν επιστρέψουν τα ξένα κεφάλαια για να σταθεροποιηθεί η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 70 με 80 εκατ ευρώ η χρηματιστηριακή αγορά θα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Δεν υπάρχουν σημαντικά επιχειρηματικά γεγονότα αυτή τη περίοδο έτσι ώστε να προκληθεί αγοραστική ζήτηση αφού διανύουμε τη περίοδο των γενικών συνελεύσεων και του απολογισμού της περασμένης χρήσης για τις εισηγμένες εταιρίες. Οσο η κυβέρνηση αφήνει το χρόνο να περνά προσδοκώντας σε βελτίωση του διεθνού κλίματος και καθυστερεί την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, το Χρηματιστήριο θα παραμένει στα επίπεδα των 780 μονάδων. Εξάλλου εγχώριο επενδυτικό κοινό δεν υφίσταται και η όποια ρευστότητα θα προέλθει από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

 

Ανέστης Ντόκας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.