ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική, ΟΠΑΠ απγειώνουν το γενικό δείκτη του Χ.Α.

12:19 - 05 Ιουν 2009 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Πάνω από 3% ανέρχονται τα κέρδη στον ΟΠΑΠ και την Εθνική Τράπεζα, δίδοντας ώθηση σχεδόν κατά 2% στο γενικό δείκτη, στις 2.384 μονάδες. Από τον 20άρη, μόνο δύο μετοχές υποχωρούν, Coca Cola και Ελλάκτωρ. Aνοδο πάνω από 3% καταγράφει η μετοχή του ΟΠΑΠ, έπειτα από τη χθεσινή μεγάλη πτώση περίπου κατά 4%, ενώ το ίδιο ισχύει για τη Βιοχάλκο και τον Τιτάνα. Από τις τράπεζες τα υψηλότερα κέρδη καταγράφει η ΕΤΕ και από εκεί και πέρα ακολουθούν Marfin Popular με 1,6%, το Τ.Τ. με 1,86%, ΕΤΕ με 1,77%, Eurobank 1,6%, Πειραιώς 1,34%, ΑΤΕ 1,16%, ενώ οριακή είναι η άνοδος για την Alpha.

Από τις μετοχές που διακινούνται 97 ενισχύονται και 34 υποχωρούν με 33 αμετάβλητες.Οι συναλλαγές διαμορφώνονται κοντά στα 45 εκατ. ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση τα περισσότερα κέρδη αποκομίζουν οι μετοχές της Jumbo, Forthnet, Bωβός, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ιντρακόμ, ΚΑΕ, ΕΥΑΘ (ενδιαφέρον από υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές), ΜΕΤΚΑ (εν ανανονή σημαντικών ανακοινώσεων για νέες αναλήψεις έργων την ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό).  

Με εξαίρεση τις δύο μετοχές τον ΟΠΑΠ και την ΕΤΕ, στην αγορά επικρατεί προβληματισμός. Το γεγονός ότι οι οικονομίες της Αν. Ευρώπης, στις οποίες έχουν έκθεση οι ελληνικές επιχειρήσεις, δύσκολα θα συνέλθουν από τη κρίση, επηρεάζει σημαντικά την εγχώρια κεφαλαιαγορά σημειώνουν οι αναλυτές. Παράλληλα, υπάρχει σκεπτικισμός και ως προς την τάση στην αγορά, δεδομένου ότι ο γενικός δείκτης ενισχύεται εδώ και 13 εβδομάδες, από τις οποίοες, μόνο δύο έφεραν αρνητικό πρόσημο. Για δε τα κέρδη, ούτε λόγος να γίνεται, αφού σε επίπεδο δείκτη - πάντα- ξεπέρασαν και το 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλαδή σε μετοχές του ASE 20% οι αποδόσεις υπεράβησαν το 220%!. Οι αναλυτές θεωρούν λογικό την αφομοίωση των παρόντων επιπέδων και κυρίως τη σταθεροποίηση της αγοράς, χωρίς να αποκλείουν μία πλαγιοκαθοδική κίνηση, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δει η αγορά νέα χαμηλά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.