ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με προκλήσεις ξεκινάει το 2010 για το ΧΑ - Ποδαρικό με το δεξί στην Ευρώπη

09:18 - 04 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Αν και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι βελτιωμένες σε σύγκριση με τις αρχές του 2009, οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία είναι αρκετές και οι πρώτοι τρεις μήνες ιδιαίτερα κρίσιμοι. Το ΧΑ θα λαμβάνει κατεύθυνση από την πορεία της εγχώριας οικονομίας και η Κυβέρνηση πρέπει στους πρώτους τρεις μήνες να περάσει πολλές αλλαγές και να δείξει πως μπορεί να βελτιώσει τα οικονομικά της χώρας.

Αν αυτό επιτευχθεί τότε οι αναλυτές πιστεύουν πως οι τιμές στο ΧΑ μπορούν να ενισχυθούν. Σήμερα θα κατατεθεί το προσχέδιο του προγράμματος σταθερότητας στις Βρυξέλλες το οποίο θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα.

Για σήμερα –πρώτη συνεδρίαση του έτους- οι αναλυτές περιμένουν σταθεροποιητικό άνοιγμα, ενώ τα ευρωπαϊκά αναμένεται να ανοίξουν με μικτές τάσεις. Μικτές τάσεις καταγράφθηκαν και στις ασιατικές αγορές.

Proton
Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν με μικτές τάσεις με τους επενδυτές να εστιάζουν στα στοιχεία του δείκτη ISM. Για την εγχώρια αγορά περιμένουμε σταθεροποιητικό άνοιγμα με τον όγκο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Marfin
Η χρονιά έκλεισε για το γενικό δείκτη με κέρδη περίπου 23% και με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν καταγράφοντας κέρδη 38,6%. Η θετική απόδοση της εγχώρια αγοράς ήταν ανάλογη με των περισσοτέρων διεθνών αγορών, ωστόσο η εικόνα χαράχθηκε από την μεγάλη υποχώρηση στο τέλος του χρόνου λόγω του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας. Το 2010 ξεκινάει με μία πιο αισιόδοξη προοπτική για την παγκόσμια οικονομία σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αλλά και με πολλές προκλήσιες για την ελληνική οικονομία. Οι πρώτοι τρεις μήνες είναι πολύ κρίσιμοι καθώς η Κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει πολλά σημαντικά οικονομικά θέματα μεταξύ αυτών την αναμόρφωση του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος.

 

Ποδαρικό με το δεξί στην Ευρώπη

Με κέρδη υποδέχονται τη νέα χρονιά οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές. Στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με άνοδο 0,58% στις 5.444 μονάδες. Ο DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύεται 0,82% στις 6.006 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC κερδίζει 0,96% στις 3.974 μονάδες.

 

Με μεικτά πρόσημα 'καλωσόρισε' το νέο έτος η Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση του έτους οι κυριότεροι δείκτες στις ασιατικές αγορές. Στις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών και η βελτίωση των εκτιμήσεων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Κέρδη για το δολάριο και το αργό. Απώλειες 0,5% έναντι του δολαρίου για το ευρώ και 0,4% αντίστοιχα για τη στερλίνα. Μεικτά τα παράγωγα στην Ευρώπη.

Ενίσχυση 0,7% για τον Morgan Stanley Asia Pacific Index. Σημειώνεται εδώ ότι ο δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξης του 34% κατά τη διάρκεια του έτους που αποχαιρετήσαμε πριν από λίγες ημέρες, ήτοι η μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από το 2003.

Στην Ιαπωνία ο Topix ενισχύθηκε 0,90% στις 915 μονάδες. Κέρδη 1,03% για το Nikkei, που έκλεισε στις 10.654 μονάδες. Υποχώρηση 0,59% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, στις 21.742 μονάδες. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και ο CSI 300, χάνοντας 0,46% στις 3.559 μονάδες.

Στη Σιγκαπούρη ο Straits υποχώρησε 0,30% στις 2.888 μονάδες. Ο Taiex στην Ταιβάν ενισχύθηκε 0,24% στις 8.207 μονάδες, ενώ κέρδη 0,79% κατέγραψε ο Kospi στη Νότιο Κορέα για να κλείσει στις 1.696 μονάδες.

Κέρδη 1.9% στα 3.170 γεν για τη Honda Motor Co. Ενίσχυση 2,5% στα 2.731 γεν για τη Sony Corp.

Αλμα 31% στα 88 γεν για τη Japan Airlines Corp. μετά την ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης για διπλασιασμό του ποσού πίστωσης από την πλευρά της Development Bank of Japan.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:43 - 04 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.