ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέζονται οι τράπεζες - Γύρω από τις 2.300 μονάδες ο Γ.Δ. - Οριακά ανοδικά Ευρώπη και futures στη Wall

15:45 - 08 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
Οριακές μεταβολές εμφανίζει ο γενικός δείκτης λόγω της καλής εικόνας των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και λιγότερο της Εθνικής Τράπεζας. Πιέζονται ωστόσο, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρεί 0,19% και να βρίσκεται 5 μονάδες πάνω από τις 2.300 μονάδες. Ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών στέκεται εμπόδιο στην άνοδο του γενικού δείκτη και όπως φαίνεται από την πορεία της αγοράς σήμερα χρειάζεται μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον προκειμένου να ξεπεράσει την αντίσταση.

Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη 86 ενισχύονται και 91 υποχωρούν. Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 102 εκατ. ευρώ αλλά δεν είναι αρκετή για να συνεχίσει ανοδικά και σήμερα η αγορά. 

Λανακάμ, Ελφίκο, Plias, Τεξαπρέτ, Περσεύς και Κούμπας είναι στις πρώτες θέσεις των ανοδικών, ενώ υποχωρούν Νίκος, Λύκος, Μοχλός και Axon.

Με οριακό discount κινούνται τα συμβόλαια επί του δείκτη FTSE 20. Ο δείκτης χάνει 0,26%.

Οριακά ανοδικά Ευρώπη και futures στη Wall

Με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στις ευρωαπαϊκές αγορές , στέλνοντας το δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στα ύψη για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, στη σκιά των στοιχείων του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, αλλά της ανεργία, η οποία «άγγιξε» υψηλό 11 ετών. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων της ανεργίας των ΗΠΑ, τα οποία ενδέχονται να δείχνουν την παύση των περικοπών για πρώτη φορά μετά από περίπου δύο χρόνια. Οριακά ανοδικά κινούνται τα αμερικανικά παράγωγα.

Κέρδη 0,05% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE-100 στις 5.529 μονάδες. Με άνοδο κινείται και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. O DAX κερδίζει 0,31% στις 6.038 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC ενισχύεται 0,58% στις 4.048 μονάδες.

Με κέρδη 0,5% κινείται ο Dow Jones Stoxx 600, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε 0,6%.

Κέρδη 2,5% καταγράφει η Barclays και 4,1% η Deutsche Bank, μετά την αναβάθμιση της σύστασης των μετοχών τους σε «buy» από «neutral» από τη UBS, η οποία, επίσης, αναβάθμισε τη σύσταση των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών σε «overweight».

«Αλμα» 4,2% για τη Veolia Environnement, η οποία καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλη, ύστερα από σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Goldman Sachs. Σημειώενεται ότι η Goldman Sachs πρόσθεσε τη μετοχή  της εταιρείας στην «conviction buy» λίστα της.

Στο +2,1% βρίσκεται η Thales, καθώς η UBS αναβάθμιση τη σύσταση της μετοχής της σε «buy» από  «neutral».

Ανοδικά 1,4% και η The Restaurant Group, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του 2009 θα είναι ανώτερα των εκτιμήσεων.

Στο +0,9% η Spyker Cars, μετά την υποβολή αναθεωρημένης προσφοράς στη GM  για την εξαγορά της Saab.

«Άλμα» 5,4% για τη Mitchells & Butlers, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων της που λειτουργούν ένα χρόνο, έχουν σημειώσει άνοδο 3,4% τις 6 εβδομάδες πριν τις 2 Ιανουαρίου.

«Ράλι» 5,8% για τη Eurasian Natural Resources και 2,9% για τη Aeroports de Paris, μετά τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Royal Bank of Scotland και Oddo Securities, αντίστοιχα.

Σε υψηλό 11 ετών έφτασε η ανεργία στην ευρωζώνη κατά το μήνα Νοέμβρη, διαμορφώνοντας το ποσοστό της στο 10% από 9,9% τον προηγούμενο μήνα, με τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τις περικοπές προσωπικού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για αύξηση κατά 9,9%.

Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2008, το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν στο 8%. Στην Ευρώπη των 27, δε, η ανεργία ανήλθε στο 9,5% το Νοέμβρη, από 9,4% τον Οκτώβρη.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, στη Λετονία το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 22,3% και στην Ισπανία στο 19,4%. Στην Ιρλανδία βρέθηκε στο 12,9%, στη Γαλλία στο 10%, στην Ιταλία στο 8,3% και στη Γερμανία στο 7,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλότερο ποσοστό κατέγραψε η Ολλανδία (7,5%).

Κατά την ίδια περίοδο, η ανεργία στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 10% και στην Ιαπωνία στο 5,2%.

Παράλληλα, αύξηση 0,4% κατέγραψε το ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά το γ΄ τρίμηνο, ενώ για την Ευρώπη των 27 σημείωσε άνοδο 0,3% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι κατά το β’ τρίμηνο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% στην ευρωζώνη και κατά 0,3% στην Ευρώπη των 27.

Σε ετήσια βάση, το προσαρμοσμένο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 4% το γ’ τρίμηνο στην ευρωζώνη και κατά 4,3% στην Ευρώπη των 27, από συρρίκνωση ύψους 4,8% και 5%, το προηγούμενο τρίμηνο, αντίστοιχα.

Επιβραδύνθηκε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το γ΄τρίμηνο, σε σχέση με τις αρχές του 2009, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το γ΄τρίμηνο, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% από 0,5% το α’ τρίμηνο και 0,7% το δ΄τριμήνου του 2008. Ωστόσο, το β΄τρίμηνο του 2009 η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά 0,1%.

Κατά το γ΄τρίμηνο, τη μεγαλύτερη άνοδο του ΑΕΠ σημείωσε η Λιθουανία (6,1%), το Λουξεμβούργο (4,2%) και η Σλοβακία (1,6%).

Κατά την ίδια περίοδο, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ ανήλθε κατά 0,6% και στην Ιαπωνία κατά 0,3%
Τελευταία τροποποίηση στις 15:49 - 08 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.