ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακυμάνσεις στο Χ.Α. - Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές

12:59 - 22 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
Φρένο στις ρευστοποιήσεις επιχειρείται την Παρασκευή με τους ξένους επενδυτές να «δίνουν» χρόνο στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση ομολόγων για φέτος, εξέλιξη η οποία αναμένεται να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην αγορά.
Η μεταβλητότητα εκτιμάται θα συνεχιστεί. Από τη στιγμή δε, που οι 2.050 μονάδες διασπάστηκαν πολύ ύκολα και η αγορά άγγιξε χαμηλά εννεαμήνου, δηλαδή βρέθηκε κάτω και από τις 2.000 μονάδες, όλα τα σενάρια για την τάση είναι ανοιχτά. Όλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά, οι τραπεζίτες, οι αναλυτές, θεωρούν ότι πρώτ’ απ’ όλα θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται τα roadshows που προγραμματίζει η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο. Κάποια αντίδραση φαίνεται ότι έχει βγει στις τράπεζες, αλλά δεν είναι ικανή να πείσει για τη βιωσιμότητά της, σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες. Είναι ενδιαφέρον ότι και σήμερα παρατηρείται αυξημένος τζίρος, γεγονός που προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς. Θυμίζουμε, ότι χρηματιστές, μέσα από το «R» έχουν τονίσει ότι οι αντιδράσεις της αγοράς στη φάση αυτή της μεταβλητότητας κρύωουν παγίδες και εγκλωβισμούς, αφού οι ξένοι εκμεταλλεύονται τα ανοδικά «ξεπετάγματα» του δείκτη για να ρευστοποιήσουν σε λίγο καλύτερες τιμές. Περίπου 70 μετοχές ενισχύονται και 46 υποχωρούν με 41 αμετάβλητες. Νέα βουτιά για την Ελφίκο, πάνω από 13%, έπειτα από την ακύρωση των διαπραγματεύσεων με την πλευρά Λαυρεντιάδη.

Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές

Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή. 'Βαρίδι' οι μετοχές των τραπεζών, με τους επενδυτές να τις 'εγκαταλείπουν'. Υποχώρηση 0,3% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στις 252,11 μονάδες, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχή ημέρα απωλειών.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 υποχωρεί 0,14% στις 5.327 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DΑΧ χάνει 0,48% στις 5.720 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC χάνει 0,31% στις 3.849 μονάδες.

Το ευρώ ενισχύεται 0,4% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,4142, ενώ τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου 'τσίμπησαν' 8 σεντς για να διαπραγματεύονται στα 76,16  δολάρια το βαρέλι.

Ιδιαίτερα αδύναμες εμφανίζονται οι μετοχές των τραπεζών, με τη Deutsche Bank να χάνει 3,2%, τη Barclays 4,4% και τη Societe Generale 1,9%.Υποχώρηση 1,9% και για τη UBS, μετά την υποβάθμισή της σε 'underperform' από 'ουδέτερη' από την BNP Paribas.

Υψηλότερα κινούνται οι μεταλλευτικές εταιρείες. Κέρδη 1,5% για τη Rio Tinto, μετά την αναβάθμισή της σε 'overweight' από 'ουδέτερη' από την HBSC. Ενίσχυση 1% για την BHP Billiton. Κέρδη 1,7% για την Tullow Oil.

Άνοδος 1,7% και για τις μετοχές της Ericsson, μετά τη δημοσιοποίηση από την πλευρά της Sony Ericsson για συρρίκνωση ζημιών κατά το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:16 - 22 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.